Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 14 квітня 2010 р.

"ПАНЕ ПРЕЗИДЕНТ, ЗУПИНІТЬ ТОРТУРИ В УКРАЇНІ" - "МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ"

Політика
Плакат «Міжнародна амністія»
14.04.2010
Богдана Костюк

Київ – «Міжнародна амністія» вимагає від Президента та правоохоронців України припинити тортури, дотримуватись міжнародних норм у царині прав людини. Відповідну заяву представники цієї впливової правозахисної організації передали до Адміністрації Президента України. Щоправда, чи буде реакція на їхні вимоги, у «Міжнародній амністії» не знають. Але переконані: нова влада в Україні не повинна допустити «відкату назад» у правозахисній сфері.
У звіті «Міжнародної амністії» за минулий рік серед найкричущих правопорушень в Україні названо: тортури та інші форми жорстокого поводження стосовно ув’язнених; расову дискримінацію та ксенофобію; непрозорість у діяльності правоохоронців та прокуратури. І поліпшення ситуації поки що не помітно, каже генеральний директор «Міжнародної амністії» Нікола Дакворз.

«На тлі прогресу, зробленого в останні роки, збільшення скарг громадян на порушення їхніх прав з боку правоохоронців і чиновників – це поганий сигнал, який потребує належної реакції і з боку влади. На це має відреагувати і громадськість. Тож Україні треба ще чимало зробити, щоб довести, що вона дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань», – наголошує Нікола Дакворз.

А серед цих зобов’язань – дотримання прав людини і боротьба з жорстоким поводженням міліціонерів із підозрюваними у скоєнні злочинів та з в’язнями.

Реакція ж українських правоохоронців на відповідні заяви відсутня – серед іншого, через безкарність «людей у міліцейській формі». Тобто, ідеться про не притягнення винних у тортурах до відповідальності та відсутність контролю над розслідуванням: при арешті немає процедури реєстрації, визнаної у країнах Євросоюзу, в кімнатах для допиту відсутні відеокамери, каже дослідниця по Україні «Міжнародної амністії» Геза Макгіл.

«Ми вимагаємо від Президента Януковича надати «Міжнародній амністії» чіткий сигнал про намір заборонити тортури та жорстоке поводження у в’язницях, – зазначає правозахисниця. – Ми рекомендуємо йому інформувати громадськість про факти переслідувань і порушень прав людини у країні, та створити новий незалежний орган із розслідування фактів жорстокого поводження міліції. Ми рекомендуємо Президентові встановити реальні правозахисні гарантії для затриманих через ухвалення нового кримінального кодексу».
Правозахисники готові допомогти в розробці кодексу щодо прав ув’язнених

Символічно, що звернення «Міжнародної амністії» до української влади передано саме 14 квітня – дванадцять років тому в цей день в Україні було створено інститут омбудсмена, експерт якого Іван Левченко зазначає, що цей інститут є партнером правозахисників.

«Практично усі резонансні справи, які здійснені Уповноваженим з прав людини, носять характер безперешкодного і негайного розгляду і, як правило, закінчуються позитивним результатом», – каже пан Левченко.

Експерти «Міжнародної амністії» та Уповноваженого України з прав людини готові допомогти у розробці положень нового кодексу, які стосуються прав ув’язнених. Подібну роботу західні експерти виконували в Австрії, Іспанії та Франції: ці держави ще донедавна були в «чорному списку» правозахисників як такі, де поліція практикує жорстоке поводження з ув’язненими і порушує права іноземців.

14 квітня 2010р., Київ 22:01.
Радіо Свобода
radiosvoboda.org

КОМЕНТАРІ:
від: Артюшенко Г. О.
14.04.2010 22:35

В короткому повідомленні важко описати про ті незаконні дії, які творяться у відношенні мене і мого сина Артюшенко О. В., який 39 місяців без вини провів за гратами у Одеському СІЗО: був обвинувачений у тяжкому вбивстві, за що покаранням "світило" довічне увязнення!!! У ніч президентських виборів 2004 року з 26 на 27 грудня - вибиваючи явки з повинною, працівники міліції звірячими катуваннями, поламали руки, що підтверджено висновком експертизи: тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості Був засуджений на 13 років, а 06.03.2008року виправданий і звільнений у залі суду. 11.12.2008року порушена кримінальна справа у відношенні працівників міліції, які катували мого сина. 01.09.2009року порушена кримінальна справа за фактами фальсифікації речових доказів і матеріалів кримінальної справи, якою мій син був обвинувачений. В даний час обидві кримінальні справи об'єднані в одне провадження і "розслідує" відділ особливо важливих справ Генеральної прокуратури України. Чому я написала слово "розслідує" в лапках - прочитайте будь-ласка у моєму блозі і молю Вас - прийміть невідкладні міри! Захистіть нас від незаконних дій Генеральної прокуратури, яка знищує нас! Я розумію наскільки Ви зайняті державними справами! Але ми частинка тої держави, яку любимо такою, якою вона є і хочемо її процвітання! Крім того, роками вбивство не розкрите і ніхто його розкривати не збирається, хоча і ми правозахисники і журналісти звертаємо увагу правоохоронних органів через засоби масової інформації, однак все робиться для того, щоб винні особи у катуваннях мого сина, незаконному обвинуваченні, засудженні, утриманні 39 місяців під вартою , фальсифікаціях речових доказів уникли відповідальності. Всі ті особи, отримали вищі звання і посади і продовжують працювати в правоохоронних органах. Про все це Ви можете прочитати у моєму блозі: GOOGLE Блоги БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ шукати в інтернеті. Артюшенко Галина Олексіївна Ковель, Волинська, Ukraine artushenko@i.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!