Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 27 липня 2013 р.

«Сповідь» колишніх міліціонерів: хто «кришує» і збирає «данину»?


Колишні слідчі та офіцери, які звільнилися з міліції, розповіли про сьогоднішній стан українських правоохоронних органів. На основі їх свідчень видання korrespondent.net представляє погляд зсередини на методи роботи Міністерства внутрішніх справ.

Зокрема, колишні слідчі і співробітники апарату МВС розповіли про розподіл між окремими службами міліції сфер «кришування» і збору «данини», наприклад, у торгівлі наркотиками, зброєю чи проституції.

«Ставлення начальників до підлеглих нині гірше, ніж до худоби. Матом так обкладуть, що у вухах свистить, і вважається, що чим грубіше, тим краще будуть працювати», - розповів колишній слідчий одного з одеських РВВС Ростислав Федорей.

Екс-працівники МВС повідомляють, що міліцейська структура пронизана декількома десятками великих кланів і тримається на корупційних відносинах по вертикалі. Корреспондент робить висновок, що український аналог поліції загруз у кумівстві, хабарництві та тісній співпраці з кримінальним світом. Захист населення давно не є пріоритетом людей у погонах, зазначають колишні міліціонери.

Як пише видання, корінь «розкладання» органів слід шукати в далеких 1990-их. Тодішні невиплати зарплат штовхали правоохоронців до пошуку нелегального заробітку. Ті, хто не хотів скочуватися до криміналу, змушений був звільнитися, тим самим позбавивши міліцію, в основному, середнього прошарку співробітників - головних носіїв професійного досвіду в розслідуванні злочинів. З того часу плани з розкриття лише росли, а зарплати радикально не збільшувалися.

«Перші негласні правила, які засвоюють молоді міліціонери, початківці кар’єри в правоохоронних органах з патрульно-постової служби або помічниками дільничного, - це методи збору хабарів з торгових точок», - розповів журналу Юрій, полковник, який відслужив 28 років у київському карному розшуку.

«Дільничні і пепеешники «контролюють» об’єкти нелегальної торгівлі в районі - від вуличних продавців продуктів до наркодилерів. Міліція не присікає, а, навпаки, дає добро на таку діяльність за хабарі. Водночас, Беркут, у чиє завдання входить лише охорона громадського порядку, намагається відщипнути шматок від цього пирога», - сказав Юрій.

Полковник міліції повідомив виданню, що щотижня за право вільно збувати свій товар правоохоронці беруть із кожного нелегального торговця від 100 гривень, а з дрібного наркодилера - до 2-3 тисяч гривень. Ці гроші, йдеться у повідомленні, є істотною надбавкою до зарплати. Згідно зі статистикою МВС, зарплата молодшого начальницького складу, в Києві, - лише близько 3 тисяч гривень.

Аналітик з економічних злочинів Сергій Андрієнко розповів журналу про чинні принципи вертикалі правоохоронної влади. У міністерстві, обласних управліннях та райвідділах діє кланова система, в основі якої, з його слів, стоїть корупційна піраміда, коли хабарі розподіляються від низів до верхів за посадами.

Крім того, практично кожен генерал, отримуючи нове призначення, перетягує за собою відданих йому підлеглих для підтримки системи. З тієї ж причини, зазначає експерт, крісла та звання у міліції коштують дуже дорого: наприклад, щоб стати генералом, у 90% випадків потрібно дати хабар з шістьма нулями.

Експерт передає розмову, яка відбулася за його присутності, двох генералів, які поперемінно очолювали Дніпропетровську область. «До тебе приходила дівчина з мільйоном у кейсі, а це сукупні хабарі, отримані всією вертикаллю УВС області, які вручаються новому начальнику після призначення?» - «Так. А до тебе?» - «Теж так». Обидва посміялися і розійшлися», - запевнив Андрієнко.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!