Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 21 грудня 2015 р.

У Україні можуть ввести абонплату ще і за газ

З квітня 2016 р. українцям можуть додати щомісячну абонплату за користування газсетями, причому незалежно від кількості спожитого газу.

Про таку ініціативу заявив глава " Нафтогазу" Андрій Коболев, пише " Сьогодні".

За розрахунками робочої групи відомства, абонплата за доступ до " труби" складе 17 грн/міс. за наявності тільки газплиты і 29 грн/міс. - за плиту і газовий котел.

Але при цьому обіцяють, що з ціни газу приберуть складову "на перекачування": за даними НКРЕ, вона дорівнює 10,4%% від " літньої" ціни (7,2 грн/куб. м), або 75 коп. Тобто газ повинен подешевшати до 2,85 грн/куб. м взимку (зараз 3,6 грн) і до 6,45 грн влітку.

Як роз'яснив нам директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянский, абонплата передбачена законом про ринок газу, що набув чинності в жовтні: "Абонплата - європейська практика. Вона вигідна тим, хто опалює удома газом (зараз 200 куб. м коштують 720 грн, а з абонплатою буде 599 грн). Але ударить по кишені власників газплит, лічильників, що не мають : їм доведеться платити в місяць не 21 грн/чол., а 38 грн".

Як повідомляв " Оглядач", раніше стало відомо, що з квітня 2016 року українські споживачі платитимуть за газ за двома договорами: щомісячні фіксовані суми "за доступ до потужності" на користь розподільної компанії (облгазу), а також вартість відібраного об'єму газу на користь компанії-постачальника (синхронно споживанню).

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!