Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 24 грудня 2015 р.

У Ковелі «просвітили» новопризначеного керівника місцевої прокуратури (ФОТО)

Зустріч з представниками громадських та політичних організацій новий керівник нової Ковельської місцевої прокуратури Олександр Бабенков (на знімку) розпочав з авторитету свого відомства і держави в цілому.

«Питання самої прокуратури і авторитету органів державної влади залишається на достатньо дуже низькому рівні, у зв’язку з цим і вирішено було зібрати представників громадськості для того, щоб охарактеризувати роботу місцевої прокуратури та вислухати активістів», – почав діалог Олександр Бабенков.

За його словами, ковельська прокуратура стала вдвічі меншою, але колектив тут достатньо дієздатний, кваліфікація працівників дуже висока. Олександр Юрійович попросив, щоб активісти були більш толерантними до його підлеглих, бо в кожного з них від 100 до 150 кримінальних проваджень, і працювати їм важко.

Голова міської організації партії «Справедливість» та осередку Всеукраїнської ГО «Правозахист» Анатолій Якимович вважає, що основні недоліки роботи прокуратури полягають в порушенні розумних строків розгляду кримінальних проваджень. І мовив, що подасть Бабенкову список: скільки таких справ «бовтаються» в ковельській прокуратурі.

«Колись, вибачте, були «мєнти», а зараз будуть «понти», але суть не змінилась їх щодо невнесення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Слідчий закриває провадження, суд його скасовує, а з процесуального прокурора – ніякої відповідальності», – наголосив Анатолій Якимович.

«Попередник ваш, Лопоха, цілком і чітко «дахував» певні корумповані середовища. Я досить детально знайомий із процесом слідства у Ковелі. Проблема дуже велика в тому, що прокуратура поводить себе вибірково в різних ситуаціях. У мене є 11 скасованих судом постанов про закриття кримінальних проваджень, і вказівки закривати їх давалися слідчому міліції саме з прокуратури», – «вколов» колишнє прокурорське керівництво директор ТОВ «ВКП «Каскад» Володимир Пархонюк.

«А хто за вами у Ковелі «стоїть»?» – з долею іронії раптом запитав Володимир Федорович, чим дещо «оживив» присутніх у залі.

«У Ковелі точно нікого немає. За це не треба переживати», – «заспокоїв» Олександр Бабенков.

Розвинув тему, підняту Пархонюком, пенсіонер Міністерства внутрішніх справ України Анатолій Савлук, який має вищу юридичну освіту, розповівши про справу щодо поновлення своєї дружини Лідії Савлук на роботі, яка не виконана до сьогоднішнього дня. А справа ця ще з 2010 року «тягнеться». Він заявив, що заступник начальника виконавчої служби звернулася в прокуратуру про притягнення до кримінальної відповідальності начальника відділу освіти Ковельської РДА Романа Кульцмана і директора Уховецької школи Галини Юрчик. На сьогодні є 15 скасованих судом постанов про відмову в порушенні кримінальної справи і закриття провадження. У передостанній постанові було чітко вказано: встановити ступінь вини начальника відділу освіти і директора школи.

«Перед тим, як була винесена постанова я прийшов до процесуального прокурора Маковецької (у січні цього року наше видання повідомляло, якпрокуратура «розслужбовила» для неї квартиру) і запитав: чого рішення не приймається вже майже рік? І попередив: якщо буде знову прийнято незаконне рішення – натовчу мордяку! Було знову закрито провадження, яке потім скасував суд. За підсумками нашої розмови, Маковецька звернулася, щоб мене притягнули до кримінальної відповідальності за погрозу», – повідав Анатолій Савлук.

У свою чергу, Анатолій Петрович подав заяву про притягнення до кримінальної відповідальності самої Маковецької.

«Цю заяву начальник відділу міліції Тусь приховав від належної реєстрації. На сьогодні тільки лінивий не називає прокурора «злочинцем». Ще у далекому 2005 році у нашій місцевій газеті була стаття, де прямим текстом було написано: «Ковельська прокуратура – злочинна організація, прокурори Масалов іВальчук – злочинці». Своєї думки я не змінив до сьогоднішнього дня. Вальчук і Маковецька – одні з тих, хто зараз приймає громадян в прокуратурі. Якщо ви незалежна особа, яка прийшла навести тут порядок, то перше, що маєте зробити: або Маковецька має «сісти» на лаву підсудних, або мене туди посадити», – доводив керівнику прокуратури пан Савлук.

Через деякий час він знову взяв слово і ще раз «бульдозером» «пройшовся» по правоохоронцях.

«Слідчий Павлюк, який останній виносив постанову, чітко заявив, що йому вказівку закрити провадження дав Лопоха. Процесуальний прокурор – Маковецька. Коли ви її серйозно візьмете за одне місце, вона скаже, що це – команда Лопохи. Кличте Лопоху. І коли сядуть на лаву підсудних Павлюк, Маковецька і Лопоха, повірте, отаких питань виникати не буде років з десять. І підстави для цього є всі. Безкарність породжує злочини», – переконував Анатолій Савлук.

Співзасновник і юрисконсульт громадської організації підприємців та працівників приватного сектору міста Ковеля Олександра Ткачук озвучила проблему, яка виникла через умови договору, що укладено між Ковельським госпрозрахунковим ринком та підприємцями.

«Умови цього договору є недопустимі, на думку підприємців, але керівництво ринку не хоче йти на конструктивний діалог з ними», – висловила стурбованість ситуацією вона. 

Про те, що у Ковелі на вулиці Сагайдачного з вини міської влади зруйновано бомбосховище, говорив підприємець Микола Силюк.

«Бетонні блоки, плити – все зникло!» – бив на сполох Микола Володимирович.

«Ця земля зараз належить Сергію Гетьману, який є двоюрідним братом першого заступника ковельського міського голови Михайла Гетьмана. Дійсно, вони там все розібрали. Зараз йде будівництво. Він має документи на гектар землі», – доповнив його лідер Всеукраїнського об’єднання «Комітет громадського спротиву», підприємець Микола Печенюк.

«Це для мене незрозуміло. Як можна розібрати бомбосховище?» – дивувався ковельським реаліям Олександр Бабенков, зауваживши, що це – стратегічний об’єкт.

«То вони «перенесли» бомбосховище. Воно «всохлося», – додав хтось із присутніх активістів.

«Куди я тільки не звертався: і до прокурора, і до начальника міліції, але жодної відповіді ні письмової, ані усної так і не отримав», – констатував кругову поруку між силовиками Микола Силюк.

«Це дуже серйозне питання. Будемо розбиратися», – запевнив усіх Олександр Бабенков.

«Хотілося, щоб держава вам надала зарплату 20-30 тисяч, щоб вам не треба було «заглядати кудись за бензин», – побажав Микола Печенюк.

І додав, що попередники Бабенкова все їздили на службових машинах серед білого дня в мікрорайон заводу «Ковельсільмаш» на свою «точку», де вживали спиртні напої.

«Вони там закрилися і їх ніхто не може достати. Чи буде це і надалі продовжуватися? А після 18-ї години, будь ласка, в сауну, куди ви хочете, це ваше особисте. Але в робочий час, щоб там Печенюк чи якийсь активіст не бачив вас на службовому транспорті «не по роботі», – «виховував» пан Микола.

«З приводу цього ви можете не переживати…», – пообіцяв Олександр Бабенков.

«У нас у Ковелі багато чиновників, так як і у всій державі. Наші чиновники, починаючи з міського голови пана Кіндера, дуже люблять після 18-ї години їздити службовим транспортом, кататись, казати, що це – виробнича необхідність. В робочий час поїхати, наприклад, бо збирається бюро «Батьківщини». Туди поїхати службовою машиною, а це ж треба водія, бензин. Як ми будемо контролювати наших чиновників?» – допитувався все той же пан Печенюк.

«По-перше, це треба зафіксувати. Можливо є якісь прояви корупції, але довести буде складно. І хто цим буде займатися? Якщо ви самі це зафіксуєте, то ми особисто будемо зв’язуватися з тими ж службами і «йти» потім до суду», – «бачив проблему» керівник ковельської прокуратури.

«Народ і так ніщий, а влада собі жирує і надалі. І тому приклад – наше місто Ковель. Ну, вибрали міського голову такого… Але те, що він робить ті безчинства, ми мусимо якось присікати. Ми не хочемо там скати палити, чи булижники розбирати. Але ми хотіли, щоб була ваша підтримка. Щоб не було так, що приходять з міліції документи на міського голову в прокуратуру, а тут їх «похоронили», – продовжував «жарити» мера Микола Печенюк.

«Ми хочемо заслужити авторитет своїми діями. Ми вас будемо підтримувати це однозначно», – завірив пан Бабенков.

Однак пан Печенюк іще розповів йому про виділення на початку 2014 року Зеленською сільською радою земельної ділянки для ведення фермерського господарства у межах передмістя Ковеля – села Воля-Ковельська.

«Тодішній голова Ковельської РДА Матящук взяв на підставну особу – на свого племінника – півтора гектара землі в житловій зоні. Сільських депутатів «нагнули», швидко оформили документи, що громадськість навіть не встигла оговтатись. Цю підставну особу пана Книша вони «вивели», а керівником зробили дочку генерального директора «Ковельсільмашу» Заікіна. Ми хотіли, щоб ця справа була поновлена», – наполягав Микола Печенюк, згадавши, як у тій же Зеленській сільраді місцеві депутати щедро землю роздавали під забудову.

Естафету запитань «перехопила» депутат Ковельської міської ради від УКРОПу Галина Стасюк, яка поставила керівника прокуратури до відома, що депутатський корпус проголосував за надбавки до зарплати та премії міському голові та іншим посадовцям, тоді як в проекті рішення не було зазначено їхніх прізвищ. 

А інший обранець громади, теж «укропівець» Володимир Косцьов’ят попросив його розповісти свою біографію та біографії своїх заступників.

«Чепіжак вас представив у Ковелі в прокуратурі, то, може, ще треба представити у міській раді?» – спитав Володимир Кирилович.

«А ваш міський голова не прийшов. Він сказав, що дуже зайнятий», – відповів Олександр Бабенков, і деякі з присутніх в залі бухнули сміхом та їдкими коментарями на адресу градоначальника.

«Це вони завше так роблять», – уточнив Микола Печенюк, маючи на увазі чиновників.

«До останнього часу я працював у Генеральній прокуратурі України. Десять років був слідчим. Розслідував кримінальні провадження стосовно високопосадовців, особисто підписував підозри багатьом серйозним людям, як говориться, в тому числі Януковичу Віктору Федоровичу», – мовив про власний прокурорський шлях Олександр Бабенков.

«Завтра сесія міської ради. Запрошуємо вас на неї», – сказав хтось із залу.

«Я мав надію, що пан мер буде на моєму представленні і зможе мене представити депутатському корпусу. Але так виходить, що я з ним ще й досі не знайомий. Я теж хотів би прийти на сесію міської ради», – з довірою до ковельчан промовив Олександр Юрійович.

«Ми вас самі представимо», – надихнув хтось з присутніх.

В кінці слово взяла голова ГО «Волинські правозахисники» Галина Артюшенко, за словами якої, два з половиною роки «тягнеться» кримінальна справа стосовно адвоката за заявою однієї громадянки. Ця справа напряму пов’язана з іншою – за заявою іншої жінки.

«Адвокат Демчук Ніна Володимирівна брала кошти, не повертала людям, не робила справу в суді. Не повертала їм судові збори, чеки про судові збори. Є підтвердження, є доказ, але є відмова об’єднати справи в одне провадження. Все впирається знову таки в процесуального прокурора. Люди страждають… Людина, яка знає, каже, що 27 звернень є на цього самого адвоката… Шахрайство фактично. Люди втомились «ходити», вони б’ються, не знають, що їм робити. Вислухайте цих людей», – говорила Галина Артюшенко.

«Дякую за те, що ви прийшли. Будемо мати надію, що нам вдасться побудувати нову прокуратуру і підняти рівень довіри серед населення. Це – основне завдання, яке в нас є», – сказав Олександр Бабенков. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!