Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 19 травня 2016 р.

Пенітенціарну службу ліквідували: ТОП-5 скандалів в українських в'язницях

Пенітенціарну службу ліквідували. Експерти: можна очікувати погіршення умов для зеків
Кабмін вирішив ліквідувати Держпенітенціарної служби (ДПтС). У 2016 році року Перебіг вона перейде в підпорядкування Мін'юсту, заявила вчора заступник міністра Наталія Севостьянова Юстиції. Як роз'яснив міністр юстиції Павло Петренко, тюремне відомство стане не "напіввійськової організацією", а цивільним органом, мета якого - не покарання, а перевиховання людини, що потрапила за ґрати. З 148 в'язниць, розрахованих на 230 тис. чол., більшу частину закриють і продадуть, так як зараз в них сидить всього 70 тисяч ув'язнених. Відповідно, без роботи можуть залишитися і тисячі тюремників. На виручені гроші побудують сучасні виправні установи.
Експерти вважають, що рішення Кабміну внесе плутанину. "Реформу можна провести без реорганізації Це внесе плутанину і погіршить життя в'язнів: контролери і наглядачі просто перестануть виконувати свої обов'язки.", - Вважає адвокат Олександр Плахотнюк. А екс-глава ДПтС Сергій Старенький сказав нам, що якщо тюремники стануть держслужбовцями, більшість з них звільнять як не мають вищої освіти. "На такі низькі зарплати важко буде знайти кадри, тому навіть безпеку в СІЗО навряд чи вдасться забезпечити", - говорить Старенький.

"Сегодня" згадала п'ять найбільш неординарних випадків, що сталися в установах ДПтС за всю історію незалежності України - як досягнень, так і проколів, про яких досі пліткують тюремники.

У блакитному вертольоті. Одним з яскравих досягнень у своїй роботі тюремники називають випадок, коли в березні 2013 року завадили укладеним втекти на вертольоті, який прилетів за ними в колонію №49 Кіровоградської області і приземлився на спортмайданчику біля казарми. Пізніше з'ясувалося, що за двома зеками прилетів їх приятель, який в Києві орендував вертоліт, ввівши пілота в оману. Пілотові Євгену З. пасажир твердив, мовляв, потрібно перевезти на борту вантаж. Незважаючи на зухвале приземлення на території колонії, кіровоградські тюремники не тільки не дали втекти укладеним, а й затримали пілота, його пасажира і сам вертоліт.

Розкусили! Ще один нестандартний випадок, що закінчився на користь тюремників, стався восени минулого року в Білоцерківській колонії №35 на Київщині. Тоді, вперше в історії незалежної України, білоцерківські тюремники знайшли мініатюрні капсули з наркотиками ... в здавалося б звичайних насінні, які прийшли поштою одному з ув'язнених. Перевіряючого посилки інспектора здивувало її незвичайне зміст, і він розламав кілька насіння. Яке ж було його здивування, коли він виявив в них мініатюрні контейнери з порошком білого кольору. "Після цього випадку насіння спочатку заборонили в виправних центрах, а після - в усіх установах виконання покарань", - розповідала нам тоді спікер київського облуправління ДПтС Тетяна Шулімова.

ШИРОКОГО ПРОФІЛЮ. Один з найгучніших скандалів, в яких засвітилися тюремники з негативної сторони, стався в листопаді 2015 року. Прес-служба прокуратури Києва тоді заявила, що прокурори спільно з працівниками СБУ затримали співробітницю Київського СІЗО, яка підозрювалася в проституції та в торгівлі особливо небезпечним наркотиком - метамфетаміном. "У ході розслідування встановлено, що вона за гроші надавала інтимні послуги в елітному масажному салоні", - наголошувала заяву прес-служби прокуратури.

Втекти НА ХОДУ. Один з останніх пагонів укладених стався влітку минулого року в Хмельницькій області. При етапування з спецвагона поїзда втекли шестеро зеків. Як повідомляла тоді хмельницька міліція, укладені пішли на хитрість: попросили конвоїрів вивести їх в туалет, після чого напали на охорону, роззброїли її і втекли через вікно вагонного туалету. Все це вони зробили в той час, коли поїзд уже мчав по своєму маршруту! На пошуки втікачів були кинуті сотні силовиків з собаками і зброєю, деяких з втікачів вдалося зловити завдяки тому, що їх видали місцеві жителі.

П'янки і ЖІНКИ. Одним з найбільш пам'ятних скандалів виявився кримський. У 2011-му тоді ще нардеп Геннадій Москаль, викриваючи корупцію в тюрмах, оприлюднив фото віп-в'язнів сімферопольського СІЗО, питущих алкоголь в обіймах путан.

Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!