Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 10 травня 2016 р.

У лісах України уже з'явилися гриби, які є справжнісінькими делікатесами


Чимало українців до свят приготують смаколики з кучерявих шморгунів, які вже зявилися у лісах. Тим більше, що зморшки їстивні вважаються одними із найсмачніших і в деяких країнах, зокрема, у США шморгуна називають «королем грибів», пише газета Експрес. – Ці гриби ще називають грибними первоцвітами, адже зявляються самими першими. 

Щоправда, вони належать до умовно їстивних, тож, принісши з лісу, потрібно годину варити аби виварити гельвелову кислоту яка є у грибах, а толі зцідити і добре промити у холодній воді, -- каже житель міста Ковель. -- Кладу в чугунець, додаю моркву, заливаю сметанкою і ставлю тушкувати. Коли страва майже готова, то посипаю сумішшю перців, додаю сіль і зверху кришу зелену петрушечку. Оце смакота! Скажу відверто, що ні білим ні польським грибам до шморгуна кучерявого не братися. 

Цінність шморгунів кучерявих для людського організму підтверджує і Катерина Омелючик, лікар-дієтолог. «Ці гриби здавна використовують у народній медицині для лікування проблем із зором, - каже пані Катерина. – Вчені дослідили, що вони містять у собі речовини, які вберігають кришталик ока і зміцнюють очні мязи. Також споживати гриби корисно тим, у кого є проблеми з підвищенням рівня цукру а також з уповільненим обміном речовин»

Тим часом Ігор Приймак із селища Городище розповідає, що свого часу зморшки їстивні заготовляли лісові господарства і експортували за кордон. «Їх просто збирати і якщо пощастить, то за дві години можна набрати повне відро, - каже грибник. – Я збираю їх понад 30 років і йдучи в ліс беру не відро, а мішок. Вдома дружина маринує їх на зиму, а теща тушкує на свинячому смальці та дрібнесеньких шкварочках. Знаєте, мені тушковані гриби смачніші від найдорожчої ковбаси, тому й знаю усі грибні місця в навколишніх лісах. До речі, новачки інколи можуть не помітити і взяти замість зморшка їстивного строчка звичайного, який є отруйним. Тож їх завжди раджу дивитися на забарвлення гриба – у шморгуна кучерявого воно шоколадно-киричневе, а в строчка – насичено каштанового кольору».

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!