Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 12 травня 2016 р.

Підліткова любов: як поводитися батькам

Підліткового віку побоюються всі батьки. Вчорашня дитина раптом перетворюється в норовливого тінейджера, який вважає себе всезнаючим, а батьківські слова – неймовірною дурістю. А якщо ще і любов...
Любов щаслива – забуде про навчання, погано здасть іспити і погубить своє майбутнє. Нещасна – стане страждати і впаде в депресію, пише "Лиза". А ще треба якось підтримати юного закоханого і поговорити про контрацепцію, тому що всяке трапляється...
Як бути батькам?
Контроль, розпитування і критика обранця – вірний спосіб підірвати довіру підлітка. Висміяли сутулість, довге волосся і писклявий голос "того хлопця"? Для дочки, яка дорослішає, це рівносильно образи на власну адресу. Але зовсім без контролю не обійтися. Не коментуйте телефонні розмови дитини, і вона перестане замикати двері і говорити пошепки. Будьте відкриті, але ненав'язливі – і стосунки будуть хоча б частково розвиватися на ваших очах.
Особливого такту вимагає ситуація, коли любов не взаємна. Найгірший варіант при цьому – знецінення проблеми. Фрази на кшталт "сто таких буде" сприймаються як неповага: "Мені боляче, а для вас це дурниця". Спробуйте пояснити, що стосунки можуть не складатися з безлічі причин, і зовсім не тому, що хтось хороший, а хтось поганий
Чого не робити?
Не варто здаватися "своїм в дошку": використовувати підлітковий сленг, задавати фривольно-відверті запитання та ін. Мама – це мама, у чомусь, можливо, старша подруга, але ніяк не подружка-ровесниця. Перевантажувати доньку чи сина історіями зі свого особистого життя теж не варто. Якщо вони потрібні для ілюстрації чогось, краще вигадати "одну свою однокласницю" або "подругу дитинства". І вам, і дитині розмова дасться простіше.
Делікатне питання
Сексуальна освіта – тема непроста. Але її уникнути не вийде: якщо не допоможуть батьки, інформацію підліток буде шукати в Інтернеті або, що гірше, звернеться до однолітків.
Підліток стурбований не стільки сексуальним потягом, скільки тим, що відбувається з його тілом. Хлопчики можуть переживати через ерекцію, що сталася біля дошки, дівчатка бентежитися через волосся, що росте на тілі. Краще ненароком підсунути потрібну книжку або включити науково-популярний фільм – обговорювати таке з батьками може не кожна дитина.
Міркування про контрацепцію повинні початися трохи раніше, ніж це стане актуально: поки гормони ще не вирують, вас почують краще. Але головне, що повинен зрозуміти і засвоїти підліток: сексуальні відносини хороші лише з коханою людиною. А любов – це турбота і відповідальність.
Раннє сексуальне життя і зухвала поведінка не свідчення зіпсованості. Найчастіше так поводяться самотні і невпевнені діти, які не знають, як привернути увагу і отримати хоча б подобу душевного тепла. Замість страшилок про СНІД і аборти їм потрібна увага батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!