Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 21 травня 2016 р.

Навіщо пересмикують "закон Савченко"

Уникнути негативного ефекту "закону Савченко" досить складно. Втім, схоже, деякі зміни до цього закону варто було б ухвалити ще одразу після його застосування

Останнім часом у новинних стрічках можна побачити чимало заголовків, у яких фігурує так званий "закон Савченко". Особливе обурення громадськості викликає той факт, що звільнені раніше строку злочинці, повертаючись на свободу, знову беруться за старе, починаючи скоювати нові злочини. Особливо гостро громадськість сколихнуло повідомлення про те, що на Черкащині двоє злочинців, достроково звільнених із місць позбавлення волі за "законом Савченко", зґвалтували та пограбували неповнолітню. І на жаль, це не поодинокі випадки.
Втім, так як інтерпретується дана інформація – мовляв, "закон Савченко" треба взагалі мало не скасувати, бо через нього на волю виходить кримінальний елемент – це певною мірою пересмикування. Адже варто розуміти, що головною ціллю даного закону було не те, щоб всіх випустити, а щоб підозрювані (провина яких – не доведена), не сиділи у СІЗО роками. Варто зазначити, що закон передбачає зарахування терміну попереднього ув'язнення в строк відбування покарання за схемою, згідно з якою один день в слідчому ізоляторі прирівнюється до двох днів у в'язниці. 
Говорити про те, що давайте скасуємо даний закон і одразу стане жити краще – це чистої води популізм. Адже без усіляких "законів Савченко" з зон щоденно звільняються люди. Тим паче, що є  інші приводи для дострокового звільнення – по амністії, або у зв’язку з хорошою поведінкою. І серед таких людей, на жаль, є чимало тих, хто живе за правилами "вкрав, випив – в тюрму!".
Тому тут питання, скоріш, не до закону, який мав на меті абсолютно гуманну складову: хоч якось вирішити ситуацію з переповненими СІЗО, де сидять і здорові і хворі на, зокрема, туберкульоз, цвіль, жахливе харчування тощо. А аспект зі звільненнями уникнути в даному випадку було складно. Що ж до повторних злочинів, то проблема тут не у законах, а у системі виконання покарань, яка абсолютно вижила себе. Виправна система, за логікою речей, повинна допомагати людям, виправляти їх, виховувати. Втім, система замість цього часто ще більше заганяє людей у тенета злочинного світу, виходу з якого вже нема.
Втім, якщо говорити про проблему рецидивістів та тих, хто скоїв особливо тяжкі злочини, то тут все ж таки варто ввести чіткі зміни до "закону Савченко" – він на них не повинен розповсюджуватися. Є й інший – американський – варіант. Так, у змінах до Кримінального кодексу можна ввести зміни, які б стосувалися того, що в разі повторного вчинення злочину, це б автоматично збільшувало строк відсидки. Так би мовити – по сукупності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!