Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 10 травня 2016 р.

Поліцейським в Україні розв’яжуть руки

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який дозволить поліції ефективніше шукати зниклі авто

У Кабінеті міністрів пропонують віднести крадіжку автомобілів до важких кримінальних злочинів. Така пропозиція міститься в законопроекті №4559 від 04.05.2016, який був ініційований Кабміном і прем’єр-міністром.

Кваліфікація крадіжки автомобілів як важких злочинів дасть поліції формальне право застосовувати «негласні слідчі методи»: прослушка житла, телефону, таємне читання електронної пошти, фото і відео-спостереження, імітація умов злочину для затримання на гарячому і так далі. Зараз такі заходи можуть застосовуватися тільки в разі тяжких і особливо тяжких злочинів. На думку авторів, недоступність таких методів міліції є причиною низької розкриття подібних злочинів.

Для того, щоб викрадення автомобіля стало вважатися «важким», необхідно підвищити розмір покарання, що і пропонує зробити законопроект. Незаконне заволодіння транспортним засобом буде каратися штрафом у розмірі від 1 тисячі до 3 тисяч неоподатковуваних доходами мінімумів (зараз від 1 тис. до 1,2 тис. мінімумів), або обмеженням волі на на 3-5 років (без змін), або позбавленням волі на 3-6 років (зараз 3-5 років). Те ж саме злочин, вчинений повторно та з іншими обтяжуючими обставинами, буде каратися позбавленням волі на 6-8 років (зараз 5-8 років). Якщо ж злочинці діяли спільно і застосовували насильство, термін ув’язнення становитиме 8-12 років (зараз 7-12 років.)

В уряді зазначили, що кількість викрадень автомобілів в Україні стає дедалі більше. У той же час неможливість застосування негласних слідчих методів робить майже неможливим упіймання злочинців. Так, за перші 5 місяців 2015 роки тільки кожен четверте викрадення було розкрито.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!