Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Гаазький трибунал розглядає доповідь про злочини Росії на Донбасі

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прийняв до розгляду доповідь польського депутата Малгожати Госевська про військові злочини РФ на Донбасі.
Про це повідомляє Українська правда з посиланням на видання «Нова газета».
Видання зазначає, що доповідь може лягти в основу трибуналу по Донбасу, на провадженні якого наполягає Україна і ряд західних країн.
Госевська в документі на 157 сторінок описує зустрічі зі свідками страт і жертвами тортур, зустрічі записувалися під час її поїздок по Донбасу в 2014 році.
Доповідь містить, зокрема, «розстрільні накази», підписані особисто екс-головкомом «армії Новоросії» Ігорем Стрілковим-Гиркіним. Копії цих наказів появилися в інтернеті ще влітку 2014 року, відразу після його відступу зі Слов'янська, але в Гаазі про них заговорили лише після ознайомлення з доповіддю Госевської.
У наказах, в тому числі, мова йшла про розстріл прихильників «ДНР», спійманих на грабежах та інших злочинах в тилу.
Прес-секретар Гиркіна Анастасія Михайлівська на звернення видання сказала, що в курсі відправки документів в Гаагу, але в оточенні її начальника великого значення цьому не надають.
«Польщі треба займатися своїми справами, а не пхати носа в чужі. Ця депутатка яке взагалі має відношення до Донбасу?» - запитала вона.
У свою чергу сама Госевська заявила виданню, що жертвами часто ставали мирні люди.
«Дуже часто жертвами ставали прості мирні жителі, навіть не активісти, не військові, які не волонтери, хоча і таких безліч. Дуже багато описується випадків нападів бойовиків на мирних жителів з метою заволодіти їхнім майном і грошима », - сказала вона.
Госевська додала, що її доповідь викликала значний інтерес у представників суду.
Коментуючи питання про те, коли суд приступить до цієї справи, вона зазначила, що цей суд працює повільно, проте допустила, що в цьому випадку справа може бути розглянута швидше звичайного.
Також вона додала, що некоректно називати учасників подій на Донбасі «сепаратистами», оскільки там було багато росіян, в тому числі кадрових військових.
«Це російські найманці і військові, які часто повторювали на Донбасі те, що робили радянські офіцери в Катині», - додала вона.
Відповідаючи на питання, чому в доповіді нічого не говориться про злочини з боку українських військових, вона заявила, що сконцентрувалася лише на російських злочинах, а про українські можна почитати в інших доповідях, в тому числі і в офіційних українських розслідуваннях.
«Але держава в Україні, що дуже важливо, розслідує і передає в суд такі справи. А Росія нічого не робить з тими злочинами, які в Донбасі часто робили її громадяни, владі в Росії плювати », - сказала вона.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!