Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 18 травня 2016 р.

Як виправити ситуацію з охороною в судах?

У зв'язку з ліквідацією спеціального підрозділу судової міліції МВС «Грифон», в завдання якого входили підтримання порядку в судах, припинення проявів неповаги до суду, охорона приміщень судів, виконання функцій державного захисту суддів, працівників суду та ін., Суди виявилися, по суті, беззахисними.

Сьогодні в суд можуть зайти практичні будь-які особи, а в судових засіданнях, якщо вони супроводжуються порушенням порядку, забезпечити порядок нікому. Адже виходить, що спецпідрозділ ліквідовано, а новий орган - відомча воєнізована охорона Державної судової адміністрації України, на яку, згідно з прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про Національну поліції», покладено обов'язки щодо охорони органів судової влади, - ще не функціонує.

До Ради суддів України від судів надходять численні звернення, в яких йдеться про блокування приміщень судів, їх мінування, тиску, погроз і навіть випадки фізичної розправи над суддями з метою схилити їх до прийняття того чи іншого рішення. Рада суддів, як стверджують його члени, неодноразово звертався до Міністерства внутрішніх справ і до Генеральної прокуратури України з проханнями про посилення охорони будівель судів та забезпеченні в них громадського порядку, безпеки відвідувачів, суддів і працівників.

Крім цього, глави Ради суддів України, Конституційного і Верховного судів, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого адміністративного і Вищого господарського судів України, Вищої ради юстиції, Державної судової адміністрації, Вищої кваліфікаційної комісії суддів зверталися до президента України з листом щодо вирішення питання з фінансуванням відомчої воєнізованої охорони державної судової адміністрації, на яку, згідно з прикінцевими та перехідними положеннями Закону «Про Національну поліції», покладено обов'язки щодо охорони органів судової влади, державний захист суддів, членів їх сімей та майна, забезпечення безпеки учасників судових процесів і осіб, взятих під варту.

У відповіді, яка надійшла на адресу керівників органів судової влади, зазначається, зокрема, що додаткові витрати на створення і функціонування відомчої воєнізованої охорони, визначені Державною судовою адміністрацією, складають 983,5 млн грн., Але джерела покриття цих витрат Державного бюджету в даний час відсутні. У листі, який підписав заступник міністра фінансів, також вказується, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №906 від 9 листопада 2015 року, до початку виконання відомчою воєнізованою охороною ДСА повноважень в повному обсязі охорону судів, інших органів та установ судової системи здійснюють підрозділи Національної гвардії і Національної поліції України.

На жаль, правоохоронні органи, на які законом покладено обов'язок щодо забезпечення безпеки суддів та працівників апарату судів, нерідко безпідставно залишають без реагування повідомлення про погрози та інших протиправних діяннях в їх відношенні. Вимоги про негайне вжиття належних заходів по кожному випадку зазначених протиправних дій, всупереч приписам ст. 18 Закону «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», в повній мірі не виконуються. У зв'язку з цим Рада суддів України прийняла рішення №24 від 8 квітня 2016 року, в якому визначив основні заходи, які необхідно виконати для виправлення ситуації. Це, зокрема:

1) посилення охорони, в т.ч. власної Судової служби охорони;

2) встановлення відеоспостереження в судах;

3) розробка алгоритму дій правоохоронців;

4) надання прокурорської оцінки бездіяльності правоохоронних органів;

5) неприпустимість закликів в мережі Інтернет до вчинення протиправних дій стосовно суддів;

6) висвітлення випадків втручання в діяльність судів в ЗМІ;

7) проведення головами судів брифінгів за фактами втручання;

8) вжиття заходів реагування у випадках втручання або прояви неповаги до суду та бездіяльності правоохоронних органів.

Як видно, ситуація, яка склалася в зв'язку зі скасуванням охорони судів, дійсно тривожна. Може, у ініціаторів цієї ідеї і були благі наміри, але, як свідчить реальна ситуація, явними видно тільки негативні наслідки. Детальніше про ситуацію, що склалася читайте в статті «Суды нараспашку»..

Яна Собко, Судово-юридична газета

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!