Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

неділю, 15 травня 2016 р.

Судовий прецедент: Київ повинен відшкодувати збитки України в Донбасі

Вперше український суд розпорядився виплатити компенсацію за житло, зруйноване в ході конфлікту в Донбасі. Правозахисники вважають, що це рішення послужить прецедентом для задоволення позовів інших постраждалих.

Вперше мешканка Донбасу виграла в суді справу про компенсації за житло, зруйноване в ході силової операції - нею стала 80-річна Валентина Макогон. Правозахисники, які надали мешканці Слов'янська юридичну допомогу, вважають, що це рішення послужить прецедентом для задоволення позовів інших постраждалих. Офіційної статистики з цієї категорії громадян немає, але експерти не виключають, що мова може йти про тисячі подібних випадків.

Компенсація стала сюрпризом

Як повідомив на прес-конференції в Києві 12 травня зять Валентини Макогон Василь Полосенко, що представляє її інтереси, будинок з квартирою на околиці Слов'янська, був спалений і зруйнований в результаті обстрілів блокпоста сепаратистів в червні 2014 року. За рішенням суду, потерпілій вдалося домогтися відшкодування на суму 363 789 гривень 40 копійок (близько 12 800 євро).

Компенсація розрахована по середньої вартості будівництва квадратного метра житла в Донецькій області, повідомила юрист громадської приймальні УГСПЛ в Слов'янську Вікторія Фролова. "Вартість згорілих меблів і предметів побуту не враховано, так як немає ніяких доказів їх наявності або чеків. Компенсація присуджена тільки за голі стіни.", - сказала правозахисниця.

Але навіть таке рішення суду стало для літньої жінки і її сім'ї приємним сюрпризом. "Суд першої інстанції нам в позові відмовив, і ми подали апеляцію в Апеляційний суд Донецької області Там судовий розгляд переносився тричі, я тричі спілкувався з суддею, -. Розповідає Василь Полосенко - Коли ми шостого травня отримали поштою позитивне рішення, це стало для нас повною несподіванкою ".

Під тиском Європейського суду

Однак директор центру стратегічних справ УГСПЛ Михайло Тарахкало в інтерв'ю DW зазначив, що згідно із законом потерпіла мала всі підстави на компенсацію за житло, знищене під час силової операції. "19 Статтею закону України" Про боротьбу з тероризмом "держава передбачила компенсацію громадянам за все завдання шкоди ході антитерористичних операцій А війна на Донбасі офіційно кваліфікується державою саме як антитерористична операція.", - Сказав Тарахкало.

Він упевнений, що державі так чи інакше доведеться виплатити компенсацію. "Мені відомо, що судове рішення вступило в силу і по ньому вже видано виконавчі документи. Якщо держава не знайде коштів в бюджеті, буде намагатися оскаржити судове рішення, є велика практика ЄСПЛ, який вважає, що подібні дії суперечать Європейській конвенції про права людини" , - вважає правозахисник.

Він також застеріг українські суди від подальших спроб затягувати розгляд подібних позовів або не задовольняти їх. Адже за цим неминуче настане подання до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який "однозначно виносить рішення на користь потерпілих" з наданням їм не тільки відшкодування вартості майна, але і з компенсацією моральної шкоди в розмірі декількох тисяч євро. "До того ж кожен суддя розуміє, що незабаром може бути прийнятий закон про індивідуальну відповідальність за порушення міжнародних конвенцій і тоді кошти за постановами ЄСПЛ будуть стягуватися з кишені цих суддів", - не виключив юрист.

Мізерна допомога

Василь Полосенко додав, що в даний час компенсація за втрачене житло дозволяє Макогон купити квартиру в Слов'янську. А ще ці кошти можуть стати чи не єдиним способом економічного виживання для жителів зони збройного конфлікту. Після звільнення Слов'янська Полосенко намагався отримати допомогу від благодійних організацій, але їх зусилля виявилися спрямованими в основному на переселенців, а не на місцевих жителів.

"Фонд" Карітас "виплатив моїй тещі допомогу в шість тисяч гривень, Червоний Хрест подарував сковорідку, електронагрівач води, намет, розкладачку і ковдру. А в місцевому супермаркеті видали банківську картку для отримання продуктів протягом шести місяців."- Так описав чоловік допомогу, на яку можуть розраховувати місцеві жителі. Від місцевої влади чекати допомоги марно, нарікає Полосенко: міськвиконком, за його словами, обіцяв виділити 12 тисяч гривень, але до сих пір цього не зробив.

Підтримка юристів

У регіональні громадські приймальні УГСПЛ надійшли сотні звернень громадян, які втратили житло і майно в зоні силової операції, повідомив юрист Гельсінської спілки Максим Щербатюк. "Щодня 30 наших прийомних фіксують в середньому три-чотири звернення за юридичною допомогою з отримання компенсації за втрачене в ході АТО майно", - сказав правозахисник.

Він заохотив постраждалих звертатися в суди самостійно. Але пообіцяв, що в кожному приймальному УГСПЛ вони можуть отримати кваліфіковану юридичну консультацію і весь необхідний пакет документів для подачі позову і переконливого обґрунтування своїх претензій. За таких обставин у справі Валентини Макогон головними доказами шкоди стала довідка пожежних про виїзд на гасіння, коли загорівся будинок, а також міліцейський документ про факт руйнування цієї споруди.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!