Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 9 травня 2016 р.

Все менше українців можуть дозволити собі платне навчання в університеті, - дослідження

Експерти аналітичного центру CEDOS дослідили як вступали українці до вищих навчальних закладів протягом останніх років.

Найцікавішим у даному розділі опублікованого дослідження є зміна співвідношення обраної форми навчання абітурієнтами за останні роки.
У 2013 році частка зарахованих на бюджет денної форми спала до 50%, проте остання вступна кампанія показала значну перевагу бюджетної форми (62%) в порівнянні з контрактною (38%), - визначили експерти аналітичного центру CEDOS.
Причому кількість зарахованих на бюджет могла бути ще більшою, адже станом на 17 серпня 2015 року залишалося майже 5 тисяч місць так званого невиконаного державного замовлення. Низька якість середньої освіти з математики та предметів природничого циклу (і, відповідно, низькі результати ЗНО), а також брак необхідного обладнання у більшості технічних університетів зумовили низький попит серед абітурієнтів і «невиконання» 3,2 тис. місць держзамовлення у галузі інженерії та 0,3 тис місць в ІТ.
Джерело: ЄДЕБО* Без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.
Традиційно контрактна форма оплати переважає у суспільних науках, галузях послуг та охорони здоров’я. Натомість переважно за бюджетні кошти навчаються на програмах з інженерії, ІТ, природничих, фізико-математичних та педагогічних наук. Майже порівну зараховано контрактників та бюджетників у гуманітарних науках. Ці дані доводять, що якщо не лише контрактні, але й державні кошти будуть розподілятись услід за вибором абітурієнтів, відбудеться радикальне зниження фінансування програм, де важливими є математика та природничі дисципліни.
Джерело: ЄДЕБО Галузі об’єднані за МСКО‑2011. IT виокремлена від Природничих наук та математики.
Щоб побачити як могла вплинути народжуваність на кількість можливих абітурієнтів у період з 2012 по 2015 рік, у дослідженні наводяться відповідні статистичні дані. Як видно з них, за цей період різкого спаду народжуваності, який міг би значно вплинути на кількість абітурієнтів, не було.
Джерело: Державна служба статистики України 
Серед важливих факторів, котрі могли б вплинути на зменшення кількості студентів-контрактників в українських вишах за останні 2 роки, можна виділити наступні: зниження платоспроможності населення у зв'язку з кризовими явищами в державі, а також різке збільшення кількості осіб, які обирають закордонні університети для навчання. Крім того, треба враховувати можливий ефект від зміни процедури визначення результатів  ЗНО, коли теоретично менша кількість абітурієнтів могла отримати мінімально необхідні бали для вступу у 2015 році. Хоча якщо порівняти кількість осіб, які отримали "прохідний" бал при складанні тесту з української мови та літератури, то у 2013 році цей показник був навіть меншим у порівнянні з 2015 роком: 252,5 та 267,2 тис. осіб відповідно.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!