Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 10 червня 2016 р.

У Ковелі на засіданні депутатської комісії з питань етики не обійшлося без скандалу

Перенесене на 10 червня на прохання голови комісії з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів Олени Матвійчук позачергове її засідання таки відбулося. Щоправда, не без скандалу. 
Нагадаємо, що комісія фактично в повному складі зібралася ще першого червня, як і було обумовлено попередньо, щоб розглянути три питання: надання висновків на депутатське звернення Галини Стасюк щодо «неприпустимої поведінки міського голови Кіндера О.О.» до пані Стасюк «на засіданні земельної комісії 18.02.2016 року»; 
подання керівника місцевої прокуратури О. Бабенкова стосовно сесійного питання про «передачу частини гаражного приміщення шляхом обміну між ПТМ «Ковельтепло» та майстром РЖКП №2 Кравчуком Г.П., який є зятем депутата Ковельської міської ради Кіндера Г.О.»; 
заяви директора ТОВ «ВКП «Каскад» Володимира Пархонюка, яку той озвучив на одній із останніх сесії міської ради. 

Тоді голова комісії з питань етики на засідання не з’явилася. Вона мотивувала свої дії тим, що на дворі в той час йшов сильний дощ, а отже не мала змоги вийти з приміщення. Це ж саме Олена Матвійчук повторила й на нинішньому позачерговому засіданні, коли депутат від УКРОПу Галина Стасюк у неї поцікавилася причиною не появи. 

Після того, як члени комісії, а прийшли лише депутати Володимир Бичик, Андрій Мілінчук, Галина Стасюк і голова комісії Олена Матвійчук (не з’явилися Василь Дудка, голова фракції «Батьківщина», і Андрій Неридько), обговорили порядок денний засідання і усно домовилися про тимчасовий регламент, вони приступили до обговорення питання щодо звернення Галини Стасюк. 

За попередньою домовленістю висновки з цього питання готувала Олена Матвійчук. Голова комісії деякий час говорила про розмежування повноважень міського голови й депутата, хто такий міський голова, і хто такий депутат, у своїх висловах спиралася на статті Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та пункти Положення про постійні депутатські комісії. 
І зрештою озвучила, що «комісія з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів за дорученням міської ради, міського голови або за власною ініціативою розглядає питання пов’язане з депутатською діяльністю, дотриманням депутатом норм етики і моралі, а вразі необхідності - готує і подає свої висновки на результат рекомендацій щодо депутата в разі виконання ним рішення на розгляд міської ради. 

Тобто комісія вправі розглядати питання, що стосується діяльності депутатів Ковельської міської ради… Комісія приходить до висновку, що не має повноважень втручатись в діяльність міського голови… Комісія рекомендує ковельському міському голові стежити за власними словами і не вживати образливих та некоректних висловлювань в публічних місцях. А депутатам Ковельської міської ради, в тому числі заявникам, розробити і подати на затвердження проект рішення про етику та порядок розгляду заяв, пов’язаних із депутатською діяльністю та дотриманням депутатами норм етики та моралі». 

Ці її заключні слова дуже обурили автора звернення. Галина Стасюк навіть внесла пропозицію доповнити проект висновку ще одним пунктом, де вона вимагає від керівника міста публічних вибачень на засіданні сесії та в засобах масової інформації. 

Проте її слова не були схвалені Оленою Матвійчук та Андрієм Мілінчуком. У цій справі мав бажання висловитися й присутній голова Громадської ради Микола Печенюк, однак голова комісії йому слова не надала. Після тривалих дискусій висновок О. Матвійчук не був підтриманий депутатами. 

І тут Олена Матвійчук спираючись на якийсь конфлікт інтересів, який, за словами депутатки, можуть «закидати» їй пізніше, заявила, що тимчасово складає з себе повноваження голови комісії з питань етики і братиме участь у розгляді подальших двох питань в особі секретаря.

 Вона запропонувала обрати нового головуючого. Це ще більше наелектризувало обстановку в залі. І тоді у крісло голови комісії сів її заступник Андрій Мілінчук, який і готував наступне питання стосовно подання прокурора. 

З цього питання теж дискутували довго і зрештою колегіально написали проект висновку, в розробці якого вже взяли участь голова ГР, його секретар Галина Артюшенко, депутати з інших комісій, які прийшли на засідання, автори інших звернень. 

Отож комісія з питань етики одноголосно (чотири «за») підтримала пропозицію відправити назад міському голові Олегу Кіндеру цей документ, на якого й писав подання прокурор. 

А в подання, нагадаємо, О. Бабенков просить «Призначити проведення службового розслідування з метою встановлення причин та умов, що сприяли порушенню вимог Закону та інших норм антикорупційного законодавства. За наявності підстав вжити заходів реагування». 

Щоправда, в інших депутатських справах, де слуги народу були винні в конфлікті інтересів, прокуратура відразу ж зверталася до суду. 

І розгляд ще одного звернення стосовно судової справи між керівником «Каскаду» Володимиром Пархонюком і міським головою О. Кіндером було відкладено на наступне чергове засідання комісії, яке відбудеться 17 червня, аби тимчасово головуючий мав можливість більш ґрунтовніше його вивчити. 




1 коментар:

  1. Оповідки самовідставленої (?) голови комісії "хто такий міський голова, і хто такий депутат", а також, що "комісія вправі розглядати питання, що стосується діяльності депутатів Ковельської міської ради… Комісія приходить до висновку, що не має повноважень втручатись в діяльність міського голови…" тягнуть маячню сивої кобили. Так як, пункт 5 ст.12 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" встановив: "На сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом".

    ВідповістиВидалити

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!