Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 17 червня 2016 р.

ДУХОВЕНСТВО ТА МИРЯНИ УПЦ (МП) ПРИЄДНАЛИСЯ ДО ЗВЕРНЕННЯ ПАРЛАМЕНТУ УКРАЇНИ ДО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

На міжнародному сайті петицій Сhange.org опублікувано заклик духовенства і мирян українських Церков - як в Україні, так і за її межами - приєднуватися до відкритого звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія, яке буде направлено йому під час проведення Всеправославного Собору на Криті, повідомляє портал "Релігія в Україні".
Духовенство і миряни вітають ініціативу парламенту України, проголошену в зверненні до Патріарха Варфоломія, про скликання під керівництвом Вселенського Патріархату Всеукраїнського об'єднавчого Собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське православ'я в рамках створення автокефальної Православної Церкві в Україні.
Звернення вже підписали провідні представники духовенства і мирян УПЦ (МП), зокрема В'ячеслав Горшков, протоєрей Георгій Коваленко (екс-спікер УПЦ (МП), а нині керівник Відкритого православного університету святої Софії-Премудрості) і ін.
Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про сприяння об'єднанню Українських Церков
Ваша Святосте!
Ми, віруючі і духовенство розділених українських православних Церков, в тому числі УПЦ, яка досі залишається частиною Московського Патріархату, вболіваємо за долю українського Православ'я. Ми щиро вдячні за турботу Константинопольської Церкви-матері і Вам особисто про Православну Україну, знаємо і цінуємо ті принципи, які Ви проголосили і реалізовували як під час відвідин України в 2008 році, так і в неодноразових зустрічах з духовними, громадськими та політичними лідерами України, зокрема з попереднім Предстоятелем Української Православної Церкви блаженної пам'яті митрополитом Володимиром, який у 2008 році вже звертався до Вас і до всіх Предстоятелів Православних Церков з проханням посприяти об'єднанню українського Православ'я. Виходячи з такого тривалого співробітництва, просимо, Ваше Святосте, допомогти українцям в досягненні заповітного церковної єдності. У цьому зацікавлені мільйони православних віруючих в Україні, і серед них - вельми значна частина парафіян Української Православної Церкви.
Хоча серед духовенства і віруючих різних церковних юрисдикцій існують різні думки з приводу майбутнього Православ'я в Україні (що є цілком нормальним для демократичної держави), але статус автокефальної Церкви є природним і закономірним, враховуючи 1000-річний досвід існування української держави ще з часів нашої православної єдності з Візантією. На нашу думку, можлива і доцільна певна послідовність кроків заради такого об'єднання:
1) Визнання можливості і створення умов для братнього, молитовного та (в недалекій перспективі) євхаристійного спілкування між віруючими українських православних юрисдикцій, ще до того як будуть вирішені складні питання статусу українських церковних юрисдикцій в світовому Православ'ї.
2) Усвідомлення і твердження того, що майбутня об'єднана Автокефальна Православна Церква в Україні, згідно з гарантованою законодавством України свободою совісті та релігійних переконаннь, не перешкоджатиме релігійному самовизначення православних українців, які матимуть бажання залишатися в підпорядкуванні Московського Патріархату як частини Російської Православної Церкви в Україні.
3) Просимо використати Ваш авторитет для заклику до єпископів в Україні не застосовувати церковно-адміністративних заходів до священнослужителів, які публічно підтримують різні формати об'єднання українського Православ'я. Сприяти вільному переходу парафій і священнослужителів в об'єднану Автокефальну православну Церкву в Україні.
Ми вітаємо ініціативу народних депутатів України, проголошену в зверненні до Вашої Святості, про скликання під керівництвом Вселенського Патріархату Всеукраїнського об'єднавчого Собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське Православ'я. Просимо Вас бути почесним Головою цього Собору і його арбітром, а також закликаємо до участі у ньому знаних представників Константинопольської Церкви-матері і гостей з інших братніх автокефальних Православних Церков.
Збір підписів під петицією триває.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!