Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 3 червня 2016 р.

Експертна спільнота розгромила реформу правосуддя

Зміни до Конституції України в частині реформи системи правосуддя, в ефірі "Голосу Столиці" жорстко прокоментував політичний експерт Андрій Золотарьов. Прийняті вчора парламентом правки в законодавство, на його думку, істотно збільшують вплив президента на судову систему.

"Мінімізують вплив фракцій і ВР на судову гілку влади. В результаті посилюється вплив президента на неї", - додав Золотарьов. 

Нагадаємо, якщо раніше суддя після 5-ти річного "випробувального терміну" повинен був проходити схвалення в Раді, то тепер, підписом Порошенко, судді призначатимуться відразу на безстроковий термін.


З Золотарьовим формально погодився ще один експерт - політолог Тарас Загородній, який в інтерв'ю виданню Politeka зазначив наступне: "Лише глибоко наївна людина може повірити, що Адміністрація президента не поставить на контроль всіх суддів, які будуть приймати потрібні Банковій рішення".

За оцінкою Загороднього, "під шумок" в пакеті законів була протягнута монополія на звернення до судів: "Якщо раніше це міг зробити будь-яка людина, то тепер тільки адвокати. Тобто люди з невеликими доходами не зможуть отримати доступ до правосуддя, оскільки ціни на послуги зростуть в рази, як це трапляється в будь-якої монополії ".

Нещодавно з подібними заявами виступив заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак, повідомивши, що збільшення ставки судового збору за рік скоротив кількість судових позовів приблизно на 25%.

Новий закон передбачає створення Громадської ради доброчесності, який зможе подавати свої висновки для Вищої кваліфікаційної комісія суддів (ВККС) України під час кваліфікаційного оцінювання судді або кандидата на посаду судді. За новими правилами приймати нового суддю на роботу буде саме ВККС. В результаті виявилося, що ВККС не зобов'язаний приймати інформацію Громадської ради доброчесності до відома, може її не коментувати і навіть ігнорувати.

"Ми пропонували створити незалежний громадський орган, який контролював би добропорядність суддів. Він створюється, але його повноваження нівельовані", - розповів експерт по судовій реформі реанімаційне пакету реформ Михайло Жернаков. Він додав, що висновки громадської ради, як виявилося, носять тільки рекомендаційний характер. "Це саботаж", - пояснив експерт.

Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!