Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 7 червня 2016 р.

Україні потрібні приватні виконавці, — експерт

Приватні виконавці в усьому світі ефективніші за державних. І Україні вони потрібні. Таку думку сайту "24" висловила директор благодійної експертної організації Центр комерційного права Валентина Данішевська, коментуючи прийняті Верховною Радою закони, за якими в нашій країні поряд з державною буде створена приватна виконавча служба.
"Ця реформа робиться для того, щоб покращити стан виконання судових рішень в Україні. Реформуванням державної виконавчої служби ми вже займаємось більше 20 років, а процент виконання судових рішень все гірший,
— сказала Данішевська.

За словами експерта, приватні виконавці будуть діяти за тими ж принципами, що і державні, ніяких додаткових повноважень у них не буде. Виконуватимуть вони майже всі рішення, крім тих, що стосуються відібрання дитини, і де однією зі сторін виконавчого провадження є держава.
"Є побоювання у людей, що за допомогою приватних виконавців здійснюватимуться рейдерські захоплення. Україна знає, що це таке, страждає від цього багато років, і чомусь усі думають, що це лише почнеться. Ми якраз сподіваємося, що рейдерські захоплення на цьому закінчаться. У всіх цих різних видах корупційних проявів беруть участь якраз державні виконавці, а певною мірою — і суди. Тому ті виконавці, які тільки прийдуть, не є заплямованими,
— пояснила вона.

Завдання міністерства юстиції, наголосила експерт, створити таку систему доступу до професії і регулювання діяльності виконавців, щоби на самому початку не дискредитувати професію, щоб вона набула авторитету в суспільстві, так само, як набули приватні нотаріуси, де отримувати послуги комфортніше, і не виникає питань стосовно їхнього фаху. "Я сьогодні не знаю людей, які хочуть іти й сидіти в черзі до державного нотаріуса", — відзначила Данішевська і додала, що побоювання, що виконавці "лізтимуть у двері" цілком безпідставні.
"Нічого такого, що дозволяє "лізти у двері", цим законом не передбачається. Доступ до житла приватні виконавці, так само, як і державні, матимуть лише з дозволу суду. Всі гарантії збережені,
— відзначила вона.

За словами Данішевської, у експертів є певні зауваження до текстів законів. Але те, що приватні виконавці Україні потрібні — сумнівів немає.
"Щодо механізмів — ми будемо дбати, тиснути на Міністерство юстиції, щоб вони як слід працювали,
— підсумувала експерт.

Нагадаємо, 2 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів". Детальніше читайте у публікації сайту "24".

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!