Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 8 червня 2016 р.

Хто і як формує тарифи, якщо є ОСББ?

З "квартплатою" все зміниться, а платіжки за газ залишаються незмінними

"Сегодня.ua" зібрав головні питання українців про те, як зміниться життя з ОСББ, а експерти в сфері ЖКГ відповіли на ці питання.

Хто і як формує тарифи, якщо є ОСББ, і яка тут роль державних органів?

Відповідає начальник управління розвитку ЖКГ департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Віра Радченко:

"У самому ОСББ немає тарифів. В ОСББ існують внески, які узгоджуються на загальних зборах, після надання Правлінням ОСББ на обговорення власників кошторису витрат. Тобто власники квартир і нежилих приміщень в будинку самі вибирають за що і скільки вони готові платити. Державні органи не мають права втручатися в діяльність ОСББ ".

Відповідає заступник голови КМДА Петро Олександрович Пантелєєв:

"Як і ким будуть регулюватися тарифи [по"квартпалті"] - поки остаточної відповіді немає. Зараз Мінрегіонбуд цю позицію допрацьовує. Але швидше за все, буде існувати договірна ціна [на обслуговування будинків].


Формувати цінову політику будуть самі люди, які проживають в будинку, щодо їх потреб в певних видах послуг та їх якості. Тарифи як такі містом встановлюватися не будуть. Це буде вже питання договірної ціни або конкурсній ціни, якщо йтиметься про конкурс на управителя або керуючу компанію. Вони також будуть конкурувати між собою за вартість послуг і їх якості.

Ми будемо самі визначати, що ми хочемо. Наприклад, ми хочемо, щоб у нас прибиралися сходові клітини. Або взагалі не хочемо прибирати і платити за це гроші - будемо чергувати за графіком. Якщо хочемо, щоб у нас прибирали раз в тиждень - це буде коштувати певну суму. А якщо вимагаємо, щоб прибирали кожен день з використанням миючих засобів - це буде коштувати більше.

"Кожен розуміє, за що платить гроші в рамках" квартплати "

Всі ці речі вирішуються домовик громадою. Тоді кожен розуміє, за що платить гроші в рамках "квартплати". І кожен може вимагати то якість, яке задекларовано певною компанією.

Звичайно, якщо порівняти вартість послуг комунальних підприємств та приватних компаній, то вони відрізняються в 2 рази. Потрібно, щоб пройшов час для того, щоб природним шляхом стався конкурентний відбір компаній, які стануть основними гравцями на ринку надання послуг з управління та утримання житлових будинків ".

Тарифи на газ як і раніше будуть визначатися регулятором.

"Ми залежимо, в першу чергу, від постанов і законодавчих актів Кабміну та НКРЕКУ. Саме вони регулюють те, якою буде ціна на газ для абонентів", - пояснили в "Київгазі", підкресливши, що їх розцінки з 1 липня залишаться незмінними.

У водоконале в той же час нарікають на відсутність необхідних нормативних актів, тому питання порядку встановлення тарифів на холодну воду залишається відкритим.

Про ситуацію з тарифами на "світло" і тепло розповіли фахівці "Київенерго":

"Побутові споживачі оплачують послуги користування електричною енергією за тарифами для категорії споживачів" населення "в залежності від виду кухонної плити, наявності / відсутності газифікації, зональності лічильника, згідно градаціях НКРЕКУ.

Нарахування за електропостачання готелів та інших нежитлових приміщень здійснюється за тарифом для юридичних осіб (суб'єктів господарювання) в залежності від класу напруги об'єкта електропостачання.

Нарахування за поставку теплової енергії в житлових приміщеннях виробляються за тарифом для категорії споживачів "населення". Всім підприємствам, крім бюджетних установ та релігійних організацій, нарахування за поставку теплової енергії будуть проводитися як для категорії "інші споживачі".

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!