Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 7 червня 2016 р.

Звільнені за законом Савченко злочинці повертаються до «чорного ремесла»

Тюремна «романтика» буває виключно у піснях шансону. Реальність колоній набагато страшніша. «Надзвичайні новини» відвідали Роменську виправну колонію № 56 і зазирнули у найпідозріліші кутки.

У складі моніторингової групи журналісти проінспектували Роменську виправну колонію № 56 – місце максимального рівня безпеки, де утримуються 555 засуджених, у тому числі 140 довічників. 
Про свій приїзд журналісти не попереджували і не дарма – начальника колонії на місці не було, тому на себе «взяв удар» його заступник. Інспекція ізолятора тривала майже дві з половиною години.
Спеціальне доручення Уповноваженого ВР з прав людини відчиняло «Надзвичайним новинам» усі двері, в тому числі – підвали. Саме там розташована дільниця посиленого контролю і дисциплінарний ізолятор. І саме там мають утримувати найзухваліших порушників режиму.

Тюремні камери очима журналістів

Полущені стіни в коридорах, незавершений ремонт – цілком очікувана картина. А ось безпосередньо у камерах знайшлись справжні «родзинки». Підкреслимо, що значення більшості тюремних «ноу-хау» журналісти навіть не розуміли. 
Картина перша: іржавий туалет, зливний отвір якого накритий обрізаною пластиковою пляшкою, «щоб не смерділо».
Завдяки ремонту конкретно у цій камері поки ніхто не живе, однак, жилі приміщення піднесли власні сюрпризи. Вікна у камерах відчиняються лише ззовні, а зачиняються за допомогою мотузок. 
Нестача повітря як метод покарання? В деяких приміщеннях провалюється підлога, в інших – ширина кімнати трохи більше метра.
У камерах більшості засуджених дійсно вирує тюремне життя без прикрас. 
Очима журналістів виходить приблизно наступна «картина»: речі, звалені в купу, чоловічі труси валяються у відрі, велика базарна сумка, до гори набита скоринками хлібу.
Труси, майка – звичний зовнішній вигляд для засуджених. Грають у нарди, ховають обличчя від камер.



Житло для «обраних»
Втім, у деяких камерах панує розкішне життя. Тут мають проживати штрафники. Підкреслимо, що у журналістів це викликало чимало сумнівів, особливо, коли засуджені не дозволяли себе знімати. В загальному корпусі серед кімнат на декілька чоловік, є й індивідуальні помешкання. З метало-пластиковими вікнами, чистою постільною білизною, квітами на підвіконні, шпалерами на стінах, дзеркалами та телевізором.
Журналісти заходять до кімнати, а засуджені саме дивляться новини – мова йде про повернення Надії Савченко до України. Льотчицю засуджені вважають своїм героєм, в більшій мірі через славнозвісний «Закон Савченко». Більше того,через критику цього закону у ЗМІ, засуджені ображені на журналістів.
«Я розумію, що люди незадоволені, що звільнилися злочинці. Але ж ми також люди, правильно? І якщо країна прагне до Європи, то навіщо в засобах масової інформації підняли таке незадоволення цим законом? Це правильний закон, демократичний», – говорить засуджений Олександр Куліковський.
У дільницю посиленого контролю чоловік потрапив через те, що підрізав іншого засудженого. Розповідає, що «не знайшли спільної мови, оскільки через великий термін відбування покарання із нервовою системою вже негаразди». За ґратами Куліковський вже 8 років. Залишився ще один рік. Тому навіть 3 місяці, на які він розраховує раніше вийти на волю завдяки «закону Савченко», для засудженого – немов ціле життя.

«Закон Савченко»: 90% звільнених вчинили тяжкі злочини

Дорога до пекла вимощена добрими намірами? На своїй першій прес-конференції Надії Савченко заявила, що не збирається відміняти закон, що носить у народі її ім’я. 
«Багато хто спекулює цим законом, що от Савченко почала випускати вбивць або ще що-небудь. Ви повинні зрозуміти: на жаль, у в’язниці сидить як половина винних – я не кажу, що всі невинні – але половина не винних. Це потрібно для того, щоб слідчі не тримали людей і не вішали на них «всіх собак». Якщо ти не можеш довести вину людини, то непотрібно її в СІЗО мордувати. Тому що і тортури, і все – той, хто сидів, той знає, це проходив. Тому повірте: закон правильний», - стверджує Савченко.
Підкреслимо, за словами адвоката Надії, Марка Фейгіна, ідея законопроекту належить не Савченко, а розробникам у парламенті, які просто запропонували Савченко приєднатися до законопроекту.
Тим часом в експертному середовищі вже давно «голосять»: «закон Савченко» звільняє тисячі засуджених, серед яких у тому числі чимало серйозних злочинців.
За словами речниці Державної пенітенціарної служби України Катерини Денисюк від подальшого відбування покарання звільнено 6 382 особи. Із них 866 осіб були засуджені за вбивства, 554 – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 691 особа – за злочини, пов’язані із наркотиками, 1164 особи – за розбій, 906 – за грабіж, 1490 – за крадіжку та 15 осіб за скоєння злочинів проти основ національної безпеки.
Більше того, наразі 81 особа утримується в слідчих ізоляторах за підозрою у скоєнні нових злочинів. Переважно це тяжкі злочини – вбивства, крадіжки і розбій, підкреслила вона. Перебування в СІЗО їм так само зарахують – день за два. Аби потім знову випустити на волю раніше.

Жертви«законності»

Посадовці в один голос наполягають – «закон Савченко» потрібно змінювати. Генеральний прокурор України Юрій Луценко переконаний: норма рік за два не повинна поширюватися на тих, хто вчинив злочин повторно і тих, хто вчинив особливо тяжкий злочин. У необхідності змінити закон переконаний і міністр юстиції Павло Петренко.
Однак поки на вищих щаблях влади дискутують: вносити чи не вносити зміни до чинного «закону Савченко» – левова частка звільнених достроково злочинців знову повертається до «чорного ремесла».
Вінниччина. Двох молодих жінок замордував рецидивіст. У обох залишилися неповнолітні діти. Одну жінку злочинець добивав арматурою, іншу – задушив власноруч. Цьому передувало – зґвалтування! У скоєному злочині зізнався 25-річний чоловік, який ще недавно сидів у в’язниці за аналогічний злочин – зґвалтування і вбивство 17-річної дівчинки.
Харків. 39-річний виходець із колонії, який відбував покарання за зґвалтування школярки, і місяця не пробув на волі! За цей час злочинець встиг здійснити два зґвалтування. Остання жертва – також школярка, більше того, ровесниця його доньки.
Маріуполь. На Донеччині достроково звільнився легендарний маріупольський педофіл Микола Шекерлі. У грудні минулого року його разом із подільником засудили до 10 з половиною років позбавлення волі за створення притону, зґвалтування та педофілію. Обвинувачення довело – чоловіки зґвалтували понад 30 дівчат. Суд тривав 5 років, які підозрювані провели в СІЗО. Напарник за цей час помер, а сам Шекерлі – провини так і не визнав.
Одещина. Із тюрем виходять не лише поодинокі злочинці, а й цілі бандитські угруповання. Приклад – відома банда Маріянчука, яка тримала в страху всю Одещину. 28 умисних вбивств, 9 замахів на вбивства, 13 розбійних нападів – далеко не повний перелік заслуг. Двадцять чотири члени банди потрапили за ґрати. Термін не урізали лише трьом – вони сидітимуть довічно.
Дніпро. У Дніпрі «закон Савченко» достроково звільнив колишнього зека, неодноразово судимого за тяжкі злочини. Вийшовши з тюрми, чоловік прийшов у гості до 50-річного сусіда і попросився переночувати! Той – відмовив незваному гостю, за що і поплатився життям. Отримав 14 ударів ножем – у шию, голову та серце. Від поранень чоловік помер на місці.
Загалом закон Савченко зрізав терміни ув’язнення 45-ти тисячам українських засуджених. Тож десятки тисяч дострокових звільнень – ще попереду. З усіма відповідними наслідками.
Автор Ірина Шевченко

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!