Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 29 липня 2016 р.

Їдемо за кордон з дитиною без дозволу упертого батька або матері

Якщо батько дитини не дає дозвіл на виїзд дитини за межі України, необхідно звертатися до суду з позовною заявою про дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини.
Адвокат по сімейних справах в місті Києві надає послуги з представництва Ваших інтересів в судах по спорах про дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини.
З досвіду адвоката у справах про виїзд за кордон неповнолітньої дитини, судова практика свідчить про те, що як правило, дозвіл на виїзд за кордон дитини надається на конкретний період часу, в чітко визначену країну і в супроводі одного з батьків або іншої відповідальної особи.
Рідше на практиці адвоката з дозволу на тимчасовий виїзд за кордон через суд вдається домогтися рішення суду на виїзд дитини за кордон (з України) до досягнення дитиною 16 - ти річного віку. Такі рішення суди, як правило, приймають коли місце знаходження відповідача невідоме або він постійно ухиляється від видачі нотаріально посвідченого дозволу на виїзд дитини за кордон, що також необхідно довести.
Відсутність нотаріально посвідченого дозволу на виїзд дитини за кордон (за межі України) не перешкоджає такому виїзду. Необхідно всього лише, звернутися до суду з позовом про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька (матері).
Однак, судова практика, також, свідчить про те, що самостійне звернення до суду без допомоги кваліфікованого адвоката у справах за позовами про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька може закінчиться невдачею, оскільки, у практиці розгляду таких справ існують певні особливості, не дотримання яких може привести до негативного результату у справі за позовом про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька.
Чи означає це, що до суду про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька слід звертатися тільки за допомогою адвоката в Києві, що має досвід роботи з подібними справами? Відповідь - бажано.
Адже адвокат Києва з досвідом роботи у справах про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька через суд зможе провести процедуру отримання дозволу на виїзд дитини за кордон через суд без Вашої участі. Насправді, отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон можна за допомогою адвоката в Києві або Київській області.
При зверненні до суду з позовом про надання дозволу на виїзд дитини за межі України, позивач повинен надати суду відповідні докази, що підтверджують необхідність виїзду дитини за кордон, вказати мету такого виїзду і конкретний час.
Незважаючи на розлучення (розірвання шлюбу), у одного з батьків немає права вивозити дитину за межі України без згоди іншого з батьків. Однак, якщо поїздка відповідає інтересам дитини, Ви можете звернутися до суду з позовом про дозвіл на тимчасовий виїзд дитини за кордон.
Для отримання даного судового рішення необхідно довести відповідність поїздки за кордон інтересам дитини (відпочинок, оздоровлення, розвиток, відвідування родичів тощо). Бажано надати підтверджуючі це документи (путівка в санаторій, запрошення від родичів, туристична путівка і т.д.).
Для грамотного складання позову Вам краще звернутися до адвоката або юриста. Отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон за допомогою адвоката в Києві або Київській області простіше, адже Вам не потрібно буде самостійно відвідувати судові засідання, готувати процесуальні документи, проводити підготовчі дії до подачі позову про дозвіл на виїзд дитини за кордон. Також, при підготовці позову про дозвіл на виїзд дитини за кордон адвокатом проводяться всі необхідні підготовчі дії, як то - повідомлення відповідача, переговори з відповідачем і т.п.
Порядок виїзду за кордон дітей без згоди другого з подружжя (чоловіка) визначено Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадяни України» від 21 січня 1994 року № 3857-ХII, постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України », Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою КМУ від 31 березня 1995 р. № 231 (із змінами).
Також, відповідно до положення ст. 313 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.
Відповідно до п. 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України виїзд за межі країни дітей, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків. Крім того, в дозволі вказується державу прямування і тривалість поїздки.
Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 із змінами та доповненнями, передбачають, що перетинання державного кордону для виїзду за межі України громадянами, які не досягли 16-річного віку, здійснюється лише за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку. Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, згода другого з батьків не потрібна у разі пред'явлення рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.
Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою КМУ від 31 березня 1995 р. № 231 (із змінами) визначено зокрема, що виїзд неповнолітніх громадян України за межі території України здійснюється по одному з наступних документів: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий дітям громадянам України згідно з цими правилами; проїзний документ дитини, виданий відповідно до Правил; паспорт громадянина України для виїзду за кордон одного з батьків, в який, згідно Правил, записано дитину, яка прямує в його супроводі через державний кордон.
Статтею 18 цих Правил передбачено, що оформлення паспорта / проїзного документа здійснюється на підставі заяви батьків (законних представників батьків чи дітей), а у разі, коли батьки не перебувають у шлюбі між собою, - того з них, з ким проживає дитина, справжність підпису яких засвідчено нотаріально. За наявності заперечень одного з батьків документ може бути оформлений на підставі рішення суду.
Користуйтесь консультацією: Отримання аліментів на дитину
Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:
1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків не перебуває у пункті пропуску через державний кордон;
2) без нотаріально завіреної згоди другого з батьків: коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини, і він відсутній у пункті пропуску; коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном ;
3) у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально засвідчених копій:
свідоцтва про смерть другого з батьків;
рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!