Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 6 липня 2016 р.

СПЕКА, ТЕМНОТА І ПОГАНЕ ХАРЧУВАННЯ: ЯК «СИДИТЬСЯ» ВОЛИНСЬКИМ В’ЯЗНЯМ

Луцький ізолятор тимчасового тримання з 1982 року не знав жодного капітального ремонту. Обладнання камер - застаріле, у них спекотно та темно. Не дотримується право людей на медичну допомогу.

Про це стало відомо під час візиту моніторів Національного превентивного механізму до закладів місць несвободи на Волині.

На спеціалізованому тренінгу, який тривав з 30 червня та 1 липня у Ковелі монітори Національного превентивного механізму (НПМ) мали змогу ознайомитися із особливістю перевірки місць несвободи, пов’язаних із кримінальним процесом.

Захід організував Центром інформації про права людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У перший день громадські активісти пройшли теоретичне навчання від спеціалістів у сфері моніторингу судових та правоохоронних закладів.

Головний спеціаліст відділу моніторингу правоохоронних органів департаменту з питань реалізації НПМ Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Євген Леванцов, , який проводив навчання, вважає, що під час таких зустрічей монітори та тренери можуть разом знайти відповіді на проблемні питання.

«На щастя, монітори виявилися з дуже активною громадянською позицією. Вони дискутували, ставили питання, причому питання гострі, нагальні. Я вважаю дуже вдалим поєднання теоретичної частини та практичної», - наголосив він.

У другий день монітори відвідали Ковельський міськрайонний та Турійський районний суди. А також навідались до Ковельського і Луцького ізоляторів тимчасового тримання. Учасники відзначають, що спеціалізовані тренінги надзвичайно важливі, адже кожне місце несвободи має свою специфіку. 

Відтак, моніторам необхідно розуміти, з якими проблемами вони можуть стикнутися у візитах.Приміром, у Ковельському ІТТ недостатнє освітлення в камерних приміщеннях є основним недоліком, що побачили монітори НПМ. Також виявили часткове порушення права на приватність: хоча приміщення санітарного пропускника і передбачає можливість одночасного миття контингенту найбільшої камери (4 особи), проте душові не розділені перегородками на кабінки. Моніторингова групазауважила і невідповідність ведення журналу кварцування приміщень ізолятору з журналом покамерного розміщення осіб, що може свідчити про недобросовісне відношення до заповнення службової документації.

Разом з тим, відповідно до інформації керівництва ІТТ, 2016 року заплановано провести ремонт у чотирьох камерах ізолятора, що на даний час зачинені. А також виділити кошти для поточного ремонту і реконструкції окремих приміщень.

В цілому, ізолятор тимчасового тримання у Ковелі справив позитивне враження на моніторів НПМ:

«Хотілося б відзначити, що даний візит у Ковельський ІТТ є повторним, і керівництво ізолятора дотрималося наданих минулого разу рекомендацій, доклало значних зусиль щодо покращення матеріальної бази установи. Провели поточні ремонти камер, зменшили їх місткість шляхом демонтування нар для дотримання норми площі на одну особу, забезпечено право затриманих на приватність у камерах».

Керівництво установи наголосило, що в ІТТ досить важливим є питання щодо посади фельдшера, яку вже вивели зі штату ізолятора у зв’язку з реформуванням органів національної поліції.

Дещо інші проблеми побачила моніторингова група Національного превентивного механізму під час візиту до Луцького ІТТ.

Установузвели у 1982 році і за час існування вона не знала жодного капітального ремонту. Обладнання камер - застаріле, у них душно та спекотно. Температура повітря сягає 31 градусу. Немає доступу до свіжого повітря, а вентиляція працює неефективно та надзвичайно гучно. Усе це погано впливає на самопочуття затриманих.

Навіть за умови того, що вдень увімкнене світло, освітлення у камерних приміщеннях не відповідає стандартам - ледь сягає 60 люксів при нормі не менше 100.

Під час моніторингу з’ясували, що не дотримується право людей на медичну допомогу: в установі, як і в Ковельському ІТТ, штатним розписом не передбачена посада фельдшера. Крім цього, заклад не забезпечений медичними аптечками у достатній кількості.

Незважаючи на наявність постільної білизни, рушників, утримуваним особам, відповідно до визначених норм, постільні речі не видаються.

Харчування, хоча й передбачається тричі на день, не є задовільним: їжу доставляють до ізолятору лише один раз на день. Відсутні належні умови її зберігання, що може призвести до псування харчів. На сніданок видають страви швидкого приготування («Мівіна»), що не відповідає встановленим вимогам.

Під час спілкування з утримуваними особами скарг на незадовільне поводження з боку працівників установи не було, однак стало зрозуміло, що затримані не орієнтуються у своїх процесуальних правах.

Моніторингові групи відвідали і місця несвободи у Ковельскому міськрайному та Турійському районному судах Волинської області. До таких місць відносять кімнати для підсудних (засуджених) та огородження з прозорого скла в залах судових засідань.

Тотожні проблеми виявили в обох відвіданих судах. Зокрема, в Турійському відсутні кімнати для підсудних (засуджених), які перебувають під вартою. У Ковельскому суді такі кімнати побудовані, але їх ще не прийняли в експлуатацію через те, що не відповідають національним та міжнародним будівельним вимогам.

Викликає подив той факт, що у Ковельскому міськрайонному суді більше року стоїть загородження з прозорого скла, яке поліція відмовляється приймати в експлуатацію. Тому, порушуючи права людини, затриманих осіб продовжують поміщати до металевих загород в залах судових засідань.

В обох судах використовують бактерицидні лампи«Промінь». Вони розраховані на дезінфікування лише невеликих приміщень у домашних умовах. Наслідком цієї ситуації є не лише марно витрачені державні кошти, а й ризик ураження хворобами, що передаються повітряно - крапельним шляхом, працівників судів та їх відвідувачів.

Відповідно до результатів моніторингових візитів, що тривали на Волині, експерти нададуть відповідні рекомендації органам Національної поліції та Державної судової адміністрації для того, аби привести умови перебування затриманих та заарештованих осіб у відповідність до національних та міжнародних стандартів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!