Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 9 липня 2016 р.

ВИРОК ЩОДО ЛУЦЬКОГО ПРИКОРДОННИКА, ВИННОГО У СМЕРТІ П’ЯТИ ОСІБ, ЛИШИЛИ В СИЛІ

Військовослужбовець Луцького прикордонного загону, який у нетверезому стані здійснив наїзд на групу осіб, внаслідок чого п’ять осіб загинуло, оскаржував рішення Ковельського міськрайонного суду, подавши апеляційну скаргу.


Ухвалу щодо апеляційної скарги Василя Білаша оголосили 8 липня в Апеляційному суді Волинської області.

Нагадаємо, що у травні 2015 року на автодорозі Київ-Ковель-Ягодин зіткнулося два автомобілі. В аварії ніхто не постраждав, проте, для з’ясування усіх деталей ДТП на місце приїхали родичі учасників аварії. Натовп людей стояв на узбіччі. Згідно з версією слідства, у цей гурт на швидкості в’їхав обвинувачуваний.

Під час проведення слідчого експерименту з одним із постраждалих, встановили, що загальна видимість дороги у місці ДТП становить 89,2 метра, скупчення автомобілів з увімкненими аварійними вогнями з автомобіля Mitsubishi Galant виявили за 329,5 метра. Дозволена швидкість руху авто на місці ДТП – 90 кілометрів на годину. Водночас обвинувачений під час розгляду справи у суді першої інстанції пояснював, що був осліплений зустрічним автомобілем і не зміг уникнути зіткнення, побачивши скупчення авто, хоча наявність зустрічних автомобілів заперечують свідки події.

Апеляційні скарги обвинуваченого та його захисника вирішили залишити без задоволення. Посилання обвинуваченого на те, що показання постраждалих і свідків мають значні суперечності, у зв’язку з чим є неправдивими, на думку суду, необґрунтовані. В апеляційній скарзі обвинувачений не вказав, показання кого із свідків та постраждалих суперечливі і яким саме обставинам вони суперечать.

До слова, взяти участь у сьогоднішньому засіданні апеляційного суду обвинувачений відмовився.

Як зауважила після завершення засідання слідча відділу військової прокуратури Західного регіону України Вікторія Кондрашова, яка була процесуальним прокурором у справі і підтримувала державне обвинувачення у суді, подія трапилася вночі 12 травня 2015 року, військовослужбовець Луцького прикордонного загону, керуючи автомобілем у нетверезому стані, здійснив наїзд на групу осіб, внаслідок чого чотири особи загинули одразу на місці пригоди, ще одна – у лікарні через декілька днів, перебуваючи у комі. Ще троє осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Ковельський міськрайонний суд засудив винуватця ДТП до 10 років позбавлення волі (це максимальний термін відповідно до статті) та трьох років позбавлення права керування автомобілем. Засуджений звернувся до апеляційного суду, намагаючись скасувати рішення суду першої інстанції. Дослідивши обставини справи, апеляційний суд залишив у силі вирок Ковельського міськрайонного суду.

Слідча прокуратури зазначила, що під час досудового розслідування та судового розгляду обвинувачений Василь Білаш та сторона захисту намагалися усіляко затягнути процес, не погоджувалися бути залученими до слідчих дій, не сприяли слідству, відмовлялися надаватися покази у суді вперше. Під час судового засідання захист намагався спростувати покази свідків, у тому числі, наданням штучних доказів, наприклад, фотознімка, який не відповідав фактичним обставинам. 


Сержант Білаш проходив службу до 4 років, у ході судового розгляду прокурор звертала увагу на те, що, в той час, коли військовослужбовці віддають життя у зоні АТО та повинні бути зразком для інших, засуджений вчинив такий ганебний вчинок.

Оскаржити ухвалу апеляційного суду можна протягом трьох місяців з дня проголошення у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!