Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 2 серпня 2016 р.

Настав час громаді діяти, щоб зупинити подальше зубожіння народу

Коли сьогодні слідкуєш за діями нашої «нової влади», то іноді грішним ділом думаєш, що вона нітрохи не ліпша від «старої», а в дечому навіть перевершує її за негативними наслідками своєї діяльності, чи точніше – бездіяльності.

Судіть самі: заробітні плати і пенсії в країні фактично заморожені, промисловість і сільське господарство перебувають якщо не у стадії стагнації , то аж ніяк не в стадії зростання. При цьому урядовці при потуранні народних депутатів постійно збільшують тарифи на комунальні послуги, бадьоро запевняючи, що надійний соціальний захист простого люду забезпечено. Мовляв, субсидії порятують всіх і кожного.

Коли ж тих урядовців запитують, чому потрібно так різко збільшувати тарифи, вони, не моргнувши оком, відповідають: «Це – вимога Міжнародного валютного фонду, інакше Україні кредитів не бачити, як нам своїх вух».

Достеменно не відомо, які вимоги насправді висуває МВФ, бо переговори з ним наші можновладці ведуть, як-то кажуть, за дверима із сімома печатями. Відомо інше: на даному етапі у наданні кредиту банкірами відмовлено, осінь і зима все ближче, а мільйони українців розпачливо думають над тим, як перезимувати і дожити до весни? Адже ціну газу Уряд встановив на рівні 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів, скасувавши навіть ті пільги, які були за часів правління Арсенія Яценюка, якому в народі дали влучне прізвисько «куля в лоб». А відомо, що від ціни за газ залежить не тільки опалення житла, а багато чого іншого в усіх сферах вітчизняної економіки.

Що ж робити? Сидіти, склавши руки, і чекати біля «моря погоди»? Продовжувати покірливо погоджуватися з бандитськими намірами київської влади? Не відстоювати свої, гарантовані Конституцією, права, адже деякі політики і державні чиновники закликають «не розхитувати» човен, бо в державі – АТО?

Можна й так чинити, якби «човна» не розхитували вітчизняні корупціонери, котрі наживаються на людській біді, крадуть мільйони і мільярди державних коштів, глузливо кажучи: «Війна все спише». Не спише, бо народ, доведений до відчаю, може вдатися до радикальних заходів, після яких нікому мало не здасться. Та, схоже, це мало хвилює «слуг народу», котрі у критичний для країни час спокійнісінько пішли у відпустки, роз’їхавшись по найшикарніших курортах світу.

Однак ця проблема хвилює багатьох громадських активістів, які розуміють: під лежачий камінь вода не тече. Будемо мовчати – київська влада й надалі «душитиме» народ високими тарифами, мізерними зарплатами і пенсіями, обіцянками-цяцянками на кшталт «завтра будемо жити по-новому».

Саме тому, з огляду на критичну соціально-економічну ситуацію в Україні, минулої середи 20 липня ц. р. в культурно-просвітницькому центрі м. Ковеля відбулося засідання «круглого столу», на якому обговорено гостре й болюче питання: «Урядова тарифна політика та її наслідки для населення м. Ковеля». Ініціювала засідання громадська рада при Ковельській міській раді, очолювана Миколою Печенюком.

Вів засідання координатор громадської організації «Майдан Гідності» Ігор Верчук, а участь у ньому взяли представники влади в особі секретаря міськради Віри Федосюк, депутатів Володимира Бойка, Олександра Місяця, Ігоря Пініса, ряду комунальних та енергетичних підприємств, члени громадської ради, волонтери, окремі підприємці, журналісти.

Гаряча, переповнена емоціями й конкретними пропозиціями, розмова тривала більше двох годин. Неможливо повністю передати її зміст, бо для цього потрібна не одна шпальта газети. Скажу про найголовніше: люди слухали один одного, сперечалися, але в кінцевому підсумку узгодили рішення, про яке – трохи нижче.

З інформаціями за «круглим столом» виступили начальник ПТМ «Ковельтепло» Володимир Бойко, представники «Ковельводоканалу» Лариса Тарасова, «Волиньобленерго» – Олександр Бешта. Вони поінформували присутніх про методику формування тарифів на водо-, тепло- і газопостачання, а також спожиту електроенергію.

Зокрема, обширною і ґрунтовною була інформація Володимира Бойка, який розповів про заходи, які вживають фахівці підприємства для посилення режиму економії, використання альтернативних видів палива, зниження собівартості послуг, що надаються населенню. 

Цікаво було дізнатися учасникам засідання, як «виглядають» тарифи «Ковельтепла» на фоні інших міст Волині. Виявилося, що найвищі вони в розрахунку за 1 гігакалорію, за 1 квадратний метр, за 1 кубічний метр в Нововолинську – 1399,04; 45,19 і 79,51/72, 94 грн. проти 1355,44; 30,86; 77,04/70,86 грн. у Ковелі.

Володимир Іванович як досвідчений і вмілий виробничник критично оцінив політику Уряду в галузі житлово-комунального господарства, наголосивши, що система субсидій досить непрозора, що позначається на діяльності «Ковельтепла», якому держава заборгувала більше 3 млн. грн., хоч до 1 липня мала борг погасити. 

Думка його категорична: тарифи мають підвищуватися паралельно з підвищенням реальних доходів громадян, соціальний захист повинен бути спрямований, передусім, на малозабезпечені категорії населення, не може бути дві ціни на газ, як є тепер, слід все зробити, щоб люди з великими доходами чесно сплачували вартість спожитих енергоносіїв, а не по-злодійському користувалися субсидіями, що подекуди має місце нині.

Володимиру Бойку було задано багато запитань, на які він дав вичерпні відповіді. Чимало таких запитань було й на адресу інших комунальних служб, перші керівники яких, на жаль, в силу тих чи інших причин не прибули на засідання.

Про роботу, яку здійснює міська рада, розповіла її секретар Віра Федосюк. Вона, зокрема, повідомила, що депутати Ігор Пініс та Олександр Місяць підготували проект звернення до очільників держави, яке найближчим часом розгляне рада і прийме відповідне рішення.

Беручи участь у розмові, присутні висловлювали предметні, іноді занадто гострі й радикальні пропозиції, на які вони, зрештою, мають повне право. Адже те, що робить влада в галузі тарифної політики, охорони здоров’я, соціальної сфери, тощо інакше, як геноцидом нації не назвеш. Про це говорили вже згадувані Ігор Пініс і Олександ Місяць, голова громадської ради Микола Печенюк, її члени Василь Крецул, Галина Артюшенко, Людмила Данилевич, Володимир Кіндрат, волонтер Едуард Сколінчук, автор цих рядків та інші.

Розмову підсумував головуючий на засіданні Ігор Верчук. Подякувавши за активну участь в дискусії і участь в «круглому столі» присутнім, він наголосив, що настав час ковельчанам продемонструвати свою єдність і рішуче виступити на захист законних інтересів, зупинити наступ олігархічних кланів на права і свободи українців.

Ігор Васильович підтримав думку виступаючих, в тому числі секретаря ради Віри Федосюк, про необхідність негайного прийняття на найближчій сесії Ковельської міської ради, яка відбудеться 28 липня ц. р., відповідного звернення на адресу Президента України, Голови Верховної Ради і Прем’єр- міністра про недопустимість підвищення тарифів на енергоносії, подальше зубожіння народу, а також проведення загальноміського віча у цей день. 

Підтримано пропозицію учасників «круглого столу» про те, що в разі продовження антинародної політики Уряду громада міста має право вдатися до актів громадянської непокори для відстоювання свого права на достойне життя, гарантоване Конституцією України.

Микола ВЕЛЬМА.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!