Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 17 серпня 2016 р.

КІНДЕРА МОЖУТЬ ВИКЛЮЧИТИ З «БАТЬКІВЩИНИ» ЗА МІЖНАРОДНИЙ СКАНДАЛ У КОВЕЛІ

Питання встановлення пересувного цирку та зоопарку на місці масового розстрілу євреїв під час війни підняли під час засідання бюро обласної партійної організації «ВО «Батьківщина».

Ініціаторами обговорення були депутати, члени фракції «ВО «Батьківщина» в обласній раді, Ігор ЛехАндрій ТуракАнатолій Бусько, - пише в блозі на сайті Волинської облради Андрій Турак.

Депутати облради запитали голову обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олега Кіндера, чи правда те, що написав у своїй статті директор Українського єврейського комітету Едуард Долинський – «Цирк на місці кладовища», яку він опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.

В ній йдеться про те, що Ковельський міський голова Олег Кіндер своїм розпорядженням дозволив приватному підприємству «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» на період з 19 серпня по 4 вересня цього року проведення вистав цирку-шапіто «Рів'єра» на місці масового розстрілу євреїв.


«Рівно 74 роки минуло від дня знищення. Відбулося це на місці еврейського кладовища. Чоловіків, жінок, дітей, людей похилого віку вбили і там же закопали. За мінімальними оцінками в той день було знищено дві з половиною тисячі людей, за максимальними – близько шести тисяч», - розповів Едуард Долинський.

Долинський обурюється, що «історія продовжується і сьогодні, адже на місці, де знаходилось це кладовище і де закопані ці люди, дозволили встановити пересувний цирк і зоопарк».

Як повідомляло раніше Інформаційне агентство Волинські Новини, такий акт вандалізму, як видача дозволу про розташування цирку на місці історичної пам’ятки, викликав міжнародний резонанс.

Як повідомляє ТСН, кладовище на цьому місці було ще 40 років тому. Усе, що залишилося від нього, – потрощена мацева – стела-надгробок.

"Цвинтар був дуже великий, його територія складала більше гектара", – розповідає ковельський краєзнавець Петро Вільчинський.

Саме тут улітку 1942-го німецькі окупанти масово розстрілювали євреїв.

"За різними документами, які ми знайшли в архівах, тут було розстріляно від 2,5 до 6 тисяч єврейського населення", – каже виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський.



До слова, вже протягом п’яти років єврейська громада Волині намагається встановити на місці розстрілів меморіал, проте щоразу їм відмовляють.

У відповідь на запитання однопартійців Кіндер підтвердив своє розпорядження на дозвіл проведення вистав цирку-шапіто, і зазначив, що ніяких спростувань і вибачень він робити не буде, оскільки в Фейсбуці пишуть різне.

Він переконував, що там ніякого кладовища немає, це все придумали, і декілька разів запитував Андрія Турака, «чи він підносив патрони, коли розстрілювали євреїв».

На запитання Турака, чому відмовляють єврейській громаді на місці розстрілу встановити меморіал, міський голова відповіді не дав.

Депутати обласної ради запропонували Кіндеру, як головуючому на бюро, включити в порядок денний і проголосувати за звернення до Юлії Тимошенко, щоб вона дала оцінку його ганебному вчинку та виключила Кіндера з партії «ВО «Батьківщина».

Олег Кіндер відмовився це зробити, і його оточення Людмила КирдаВалентина КасардаВіра Федосюк, Сергій Слабенко та інші його підтримали.

З 14 присутніх членів бюро 10 чоловік не засудили таку поведінку Олега Кіндера.

Також дії Кіндера не засудив і представник політради «ВО «Батьківщина» Володимир Олійник, який брав участь в засіданні бюро.

Голова фракції «ВО «Батьківщина» в обласній раді Василь Столяр при зустрічі з Едуардом Долинським від імені фракції вибачився перед єврейською громадою за цинізм міського голови, члена партії «ВО «Батьківщина» Олега Кіндера.

В коментарі ІА Волинські Новини Василь Столяр розповів, що «одразу після канікул члени фракції «ВО «Батьківщина» в обласній раді направлять звернення до Юлії Тимошенко, щоб виключити не лише Кіндера, а й тих, хто розділяє його антисемітську позицію, з лав партії».


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!