Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 24 серпня 2016 р.

БІЛЬШІСТЬ ЛЮДЕЙ ДУМАЄ: - МОЯ ХАТА СКРАЮ...

На сайті http://kowel.com.ua/news/article/5530/ у статті  «У Ковелі слідчий поліції підробляв документи, – журналіст» під ніком «Моя оцінка інша» видруковано такий коментар:
«В своєму блозі від 22.08 2016 року секретар Громадської ради при міській раді Галина Артюшенко дає наступну оцінку діяльності Громради: "...Громадська рада поповнилася двома громадськими активістами і нас уже стало 21, а якщо врахувати, що на засіданні були присутні 19 активістів, то можна з впевненістю говорити, що ми працюємо ефективно..." Моя оцінка діяльності Громради діаметрально протилежна. Вважаю, що майже за три місяці своєї діяльності Громрадою не доведено до завершення жодна з започаткованих ініціатив (вибачення міського голови перед депутатом Г.Стасюк, заміна О.Матвійчук на посаді голови депутатської комісії, задоволення вимог підприємця В.Ф. Пархонюка, проведення Віче по тарифах тощо). Та і листами в прокуратуру та поліцію Громрада могла б підтримати свого колегу громадського активіста М.Силюка. Але нічого не було зроблено. А тому не варто видавати бажане за дійсність».

Вважаю за необхідне відкрито висловити свою позицію щодо претензій анонімного дописувача до роботи Громадської ради, а саме.      
Я не заперечую проти того, що кожен громадянин має право висловлювати свою позицію щодо діяльності/бездіяльності Громадської ради при Ковельській міській раді.
А от робити висновки про (далі цитую) «оцінку діяльності Громради майже за три місяці своєї діяльності»  я думаю ще  занадто рано.
Шановний анонімний дописувач, який постійно критикує в коментарях на вказаному сайті  роботу Громадської ради, особисто сам не бажає назватися і поповнити її ряди, долучитися до активної діяльності та власним прикладом показати, як же має діяти Громадська рада.
Параграфом 7.1. Положення, затвердженого Ковельською міською радою 22.02.2016 року визначено що: «Основною формою роботи Громадської ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше ніж один раз на квартал».
Одразу хочу звернути увагу на те, що протягом цього періоду  Громадська рада офіційно збиралася на збори 6 (шість)  разів. На сайті Ковельської міської ради у рубриці «Громадська рада» розміщені: 1 протокол установчих зборів та 4 протоколи зборів, проведених громадською радою за майже три місяці, тобто, я не перебільшила, коли у своєму блозі написала, що громадська рада працює ефективно. Протокол останніх зборів готується до розміщення на сайті.

До Громадської ради надійшло дуже багато заяв і нікому не було відмовлено у сприянні їх вирішення.
Особисто мною на особистому прийомі було подано заяву прокурору Волинської області з проханням взяти під особистий контроль розслідування кримінальних проваджень за заявами Байчука М. В. щодо ринку по вул.. Брестській; за заявою Ваврисевича М. С. щодо виділення йому земельної ділянки як підставній особі, так як він не АТОшнік, не чорнобилець, заяву не подавав, відмовляється отримувати у власність незаконно виділену йому земельну ділянку, наполягає на покаранні винних осіб Ковельської міської ради, які вдалися до неправомірних дій.
Громадська рада повністю підтримала заяву Пархонюка В. К., рекомендувала сесії міської ради змінити склад та голову постійної комісії при Ковельській міській раді з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів (голова Матвійчук О. М.), відповідно до пункту 2 статті 26 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Анонімний дописувач закидає докір, що Громадська рада не довела справу до кінця і   міський голова не вибачився перед депутатом Г.Стасюк…

В свою чергу хочу зауважити, що депутат Стасюк Г. М, яка бере активну участь у роботі Громадської ради та кореспондент газети «Вільна думка» Силюк М. В. не звертались з заявами до Громадської ради з даних питань, а самостійно подавали заяви, запити, скарги.
 Якщо ж вони звернуться до Громадської ради з відповідними заявами, то Громадська рада буде діяти  в межах своїх повноважень, однак, чи вибачиться О. О. Кіндер перед депутатом Стасюк Г. М.,  це в першу чергу залежить від його самого, а також від депутатів, більшість яких, задовольняє його поведінка.   
Нагадую усім, що Громадська рада не може і не має права в будь який спосіб впливати на хід досудових розслідувань, не має права і повноважень змінювати голів постійних комісій при Ковельській міській раді. Громадська рада може ініціювати, рекомендувати… а якби була воля депутатів, то такі питання вирішувалися б на користь громади, або - не виникали б.
Громадська рада не має права застосовувати будь-який фізичний чи інший вплив до посадових осіб, наприклад Кіндера О. О., голів фракцій,  правоохоронних органів, якщо вони ігнорують запрошення і не з'являються  на засідання Громадської ради - ми не маємо права примушувати їх до цього, хоча намагаємося спонукати їх до конструктивного діалогу.
Повністю погоджуюся з дописувачем що «проведення Віче по тарифах» є актуальним і необхідним для ковельчан, саме тому,  22 червня 2016 року на зборах Громадської ради було створено  оргкомітет з 4 активістів (див. п.10 протоколу від 22.06.2016 року) по проведенню «Віче», запланованого на  10 липня 2016 року, але, за наполяганням оргкомітету (див. п. 4 протоколу від 04.07.2016 року)  дата проведення «Віче» була перенесена на 20 липня.

Громада міста є дуже пасивною, а тому, оргкомітет змушений був ініціювати  проведення круглого столу, в якому взяли участь  представники влади в особі секретаря  міськради Віри Федосюк, депутатів Володимира Бойка, Олександра Місяця, Ігоря Пініса (який активно долучається до роботи громадської ради), ряду комунальних та енергетичних підприємств, члени громадської ради, волонтери, окремі підприємці, журналісти.
Також Громадська рада ініціювала і провела зустріч з міським головою О. О. Кіндером http://artushenko.blogspot.com/2016/08/blog-post_4.html, від якої не отримали бажаного результату.

Хочу зауважити, що ця зустріч була досить емоційною. Міський голова одразу зауважив, що він  працює з Громадською радою при міському голові, декілька разів наголосив, що це його право, а ми з усіма питаннями повинні звертатись до Віри Федосюк. На наші запитання про те, хто ж є головою Громадської ради при міському голові, де можна знайти будь-яку інформацію про її склад і діяльність, міський голова не відповів, а лише зауважив, що якщо ми маємо до нього претензії, вважаємо його дії незаконними, то  можемо писати заяви в правоохоронні органи. Така позиція міського голови є недоречною і не надихає на співпрацю або – хоча б на порозуміння.
Не можу збагнути й досі - що це було… самовпевненість чи безкарність?
У кожного із нас залишилось дуже неприємне враження від даної зустрічі.
Зазвичай на таких зустрічах повинні обговорюватись актуальні питання, у вирішенні яких має брати участь громадськість. Але…
«Проїхався» міський голова і по попереднику Кошаруку С., згадав і аквапарк і, аеродром, і стадіон з чотирьма вежами, і інші, як він сказав - «досягнення» попередньої Ковельської влади...
Не оминув О. О. Кіндер  «не злим тихим словом» і депутата Галину Стасюк, яка на його думку займається само піаром, популізмом на шкоду громаді міста, в тому числі вузловій лікарні, хоча Громадська рада іншої думки.
За словами міського голови: - "сайт KOWEL.com.ua є власністю Кошарука. Ви будь-яку статтю візьміть - там тільки йде чорна сторона - чорнуха. Хто там пише? Конкретно... в тому числі і Гаврилюк..." Не буду висвітлювати озвучені міським головою поради, які він начебто давав Я. Гаврилюку - неетично...

Щоб почерпнути досвід у роботі Громадської ради ми шукали протоколи зборів, проекти рішень Громадської ради при Ковельському міському голові і нічого не знайшли.
Знаємо, що останнє засідання відбулось у грудні 2015 року, на якому голова Громадської ради при Ковельському міському голові Вельма М. Г. оголосив про закінчення каденції Громадської ради і подякував за співпрацю всім громадським активістам, які входили до її складу. 
Нам прийшлося брати уроки на сайтах Громадсьської ради при Луцькому міському голові, де протоколи і інші документи розміщені і зберігаються ще з 2012 року, а також на сайтах Громадських рад інших областей.
У Громадській раді при Ковельській міській раді є ще два вакантних місця. 
Ми офіційно  повідомляли, що громадські активісти можуть долучатися до Громадської ради але, як видно, бажаючих працювати на благо свого міста на громадських засадах нема...
Досить цікавою була відповідь одного активіста на моє запрошення долучитися до Громадської ради: - Знаєш, маю не вирішені питання, відкрито виступати і втрачати стосунки не можу…

От вам і висновки: через що ми так живемо і чому не можемо зібратися на «тарифні Віче»... , бо більшість людей думає: - моя хата скраю...

ГАЛИНА АРТЮШЕНКО

1 коментар:

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!