Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 5 вересня 2016 р.

Мешканцям Ковеля встановлять 151 загальнобудинковий лічильник газу

У ПАТ «Волиньгаз» розтлумачують доцільність встановлення загальнобудинкових лічильників газу для населення.
Зокрема, як повідомляють у прес-службі установи, за рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, газові компанії усієї країни замість індивідуальних лічильників газу у кожну оселю повинні встановити загальнобудинкові вузли обліку у тих будинках, мешканці яких використовують газ лише для приготування їжі. За підрахунками держрегулятора, саме встановлення будинкових лічильників газу дозволить уникнути суттєвого підвищення тарифу на розподіл (доставку) природного газу, що є складовою ціни на енергоресурс для населення.
У Інвестиційній програмі ПАТ «Волиньгаз» на 2016 рік держрегулятор затвердив 151 адресу у Ковелі, де необхідно встановити загальнобудинкові лічильники аби забезпечити 100% облік газу для усіх споживачів.
«За підрахунками НКРЕКП, за наявних нині тарифів, на встановлення індивідуальних вузлів обліку газу по усій країні лише в квартирах, де газ використовується для приготування їжі, потрібно майже 10 років, на що необхідно більше 4,6 млрд грн . Також за підрахунками держрегулятора, встановлення індивідуальних лічильників газу потягло б за собою необхідність щонайменше утричі збільшити існуючий тариф, що вплинуло б на кінцеву вартість газу для споживача. «Волиньгаз» є лише виконавцем програми по встановленню загальнобудинкових лічильників, а тому не може самотужки змінювати затверджений перелік адрес, за якими встановлюватимуться будинкові лічильники газу, однак нестиме відповідальність перед держрегулятором за невиконання програми», - розповідає начальник Ковельського УЕГГ Сергій Рибачок.
Варто також зазначити, що згідно Кодексу газорозподільних систем, балансоутримувач не може відмовити Оператору ГРМ в організації та встановленні загальнобудинкового вузла обліку газу. У випадку, якщо мешканці будинку виступатимуть проти встановлення у їхніх оселях загальних вузлів обліку, працівники газової компанії змушені скласти  акт про порушення.
Якщо у будинку встановлено загальнобудинковий прилад обліку, споживачі також мають право встановити індивідуальні лічильники, однак усі ці роботи проводитимуться уже за рахунок споживача.
Як рахуватимуть споживання газу за будинковим лічильником?
Щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Цей загальний обсяг палива рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку.
Якщо у будинку є споживачі з індивідуальними лічильниками, то їх показання віднімають від показань
будинкового лічильника, а споживачі з індивідуальними приладами обліку сплачуватимуть за газ лише за своїми показниками.
Які наслідки відмови споживачів від встановлення будинкового лічильника?
Згідно Кодексу газорозподільних систем, у разі відмови споживачів від безкоштовного встановлення лічильника, споживання газу (Додаток 10 Граничні обєми споживання у разі порушення вимог Кодексу), повинно розраховуватися за вдвічі більшими нормами, зокрема:
  • якщо встановлена газова плита та є центральне гаряче водопостачання –  нарахування буде здійснюватися за нормою 9,8 куб. м.
  • якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач –  нарахування буде проводитись за нормою 18,3 куб. м.
Це означає, що після застосування граничних норм, розмір щомісячного платежу за газ для мешканців квартири з газовою плитою та гарячою водою зросте з 30 до 67 грн. за 1 людину, а при відсутності централізованого гарячого водопостачання – з 49 до 126 грн.
Окрім того, якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника, або не встановлять лічильник газу за свій кошт, закон зобов'язує припинити їм постачання газу.
У свою чергу ПАТ «Волиньгаз» не рекомендує клієнтам  відмовлятись від будинкових приладів обліку, оскільки, це лише збільшить розмір платежу за блакитне паливо та викличе необхідність витрачати кошти на лічильник в оселю. Натомість, встановивши будинковий лічильник газу, споживач матиме можливість порівняти обсяги споживання за ним і уже згодом вирішити доцільність встановлення індивідуального приладу обліку.
Як дізнатися де будуть встановлювати будинкові лічильники?
Роботи з оснащення приладами обліку затверджені державним регулятором – НКРЕКП. Він погоджує перелік адрес, де буде проводитися встановлення будинкових лічильників. Цю інформацію можна отримати на офіційному сайті газорозподільної компанії vl.104.ua, або за телефонами контакт-центру (0332) 28-01-04.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!