Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 12 вересня 2016 р.

Субсидії: у кого заберуть, що змінилося і скільки заплатять

Всі, хто не може платити за комуналку через низький доходу, отримають субсидії, заявив на селекторній нараді 12 вересня прем'єр-міністр Володимир Гройсман. За новими тарифами доведеться платити тільки тим, хто досить заробляє або ж багато витрачає.

Сайт «Сегодня.ua» з'ясував, хто і чому може залишитися без субсидій і які нововведення чекають українців.

На гарячій лінії Кабміну пояснюють: існує всього три причини для того, щоб відмовити українцям у субсидії.

Купівля на суму від 50 тисяч гривень протягом 12 місяців. Йдеться, в тому числі, і про медичних маніпуляціях, наприклад, корекції зору. Якщо ж це операція, необхідна для забезпечення життєдіяльності, такі витрати в органах соціального захисту враховувати не будуть. Експерти пояснюють, велика покупка позбавляє права субсидії всього на один рік.

Високий дохід. При цьому в кожному випадки розмір мінімально необхідного доходу, який дозволяє сім'ї отримувати субсидію, розраховується індивідуально. Субсидія покриває комуналку в межах соціальної норми. Якщо дохід дозволяє сплатити самостійно цю соціальну норму, субсидія не призначається.

Суми в платіжках українців, які оформили субсидії, діляться на дві частини: обов'язковий платіж (платить сім'я) і сума, яку покриває субсидія. Наприклад, для сім'ї з трьох осіб в Києві з доходом в 10 тисяч гривень обов'язковий платіж складе 2128 гривень.

Соціальна норма покриває:

Опалення 73,5 квадратних метрів - 2511 гривень (за тарифом Київенерго)
13,2 кубометрів газу - 89,76 гривні
7,2 кубометра холодної води - 88,56 гривень
4,8 кубометрів гарячої води - 398,8 гривень
160 кВт * год електроенергії - 148,8 гривень
Разом: 3236,9 гривень

Якщо обов'язковий платіж перевищує 3269 гривень, субсидія не призначається. Сім'я з трьох осіб для того, щоб не отримувати субсидію, повинна заробляти не менше 12150 гривень.

Приховують додатковий дохід. Міністерство фінансів уже кілька місяців проводить перевірку одержувачів соцдопомоги, в тому числі і субсидій. Як пояснили у відомстві, бояться тим, хто продає молоко або вирощену на своєму городі картоплю сусідам, не варто. При цьому ті, хто, наприклад, приховує дохід від здачі житла в оренду, субсидій можуть позбутися.

Міністр соціальної політики Андрій Рева розповідає: 40% українців офіційно декларують мінімальну зарплату. З цього доходу вони і будуть отримувати субсидію. На даний момент знайти подібне порушення неможливо, розповідають в Мінфіні, перевіряти субсідіантов будуть тільки за тими даними, які є у держорганів.

Субсидія покриє не всі. Якщо пенсіонерка сама живе у великій трикімнатній квартирі, наприклад, площею 80 квадратних метрів, субсидію будуть нараховувати тільки на опалення 35,2 квадратів. Така ж ситуація і зі споживанням води, газу та електроенергії - якщо витрачаєте більше, ніж встановлено в нормативах, за «зайве» платити доведеться за повним тарифом.

Подати заяву на отримання субсидії має право будь-яка сім'я. Для цього необхідно принести (або відправити поштою) до районного управління соціального захисту заяву та заповнену декларацію. Крім того, на сайті Міністерства соцполітики документи можна подати в електронному вигляді, не виходячи з дому.

Варто врахувати, що заява на оформлення субсидії та декларацію про доходи потрібно подавати від власника особового рахунку, за яким сплачується «комуналка».

Отримати субсидію може і та сім'я, яка житло орендує - для цього разом з перерахованими документами необхідно надати копію договору оренди. При цьому декларацію про доходи і заяву на «знижку» потрібно оформляти на прізвище орендаря.

Орієнтовний розмір субсидії можна розрахувати за формулою. До речі, субсидія оформляється на 12 місяців, однак розмір покладеної знижки розраховується кожні півроку. Субсидію повинні оформити (або відмовити в оформленні) не пізніше ніж через 10 після подачі заяви.

Всього в Україні 15 мільйонів сімей, з них 5.9 мільйонів вже оформили субсидії. В опалювальний сезон «знижку на комуналку» будуть отримувати 9 мільйонів домогосподарств - це кожен другий українець.

Який дохід враховують при оформленні субсидії:
• заробітна плата, надбавки і премії ;;
• стипендії, пенсія, соціальна допомога (крім тієї частини допомоги при народженні дитини, яка виплачується одноразово);
• доходи від підприємницької діяльності та іншої незалежної професійної діяльності •
допомога по безробіттю;
• доходи від здачі житлоплощі в оренду;
• натуральна оплата праці;
• грошове забезпечення військовослужбовців;
• регресні виплати;
• отримані аліменти;
• доходи від ведення особистого сільського господарства, земельних ділянок, наданих для городництва і випасання худоби, земельних паїв;
• допомога у зв'язку тимчасовою непрацездатністю (лікарняний);
• інші доходи, які підлягають оподаткуванню.

Не враховується:
• дохід від банківського депозиту

Якщо члена сім'ї прописаний в квартирі, але не проживає в ній, це потрібно вказати при заповненні декларації. У такому випадку його дохід не буде враховуватися при нарахуванні субсидії.

Якщо ж в квартирі проживає безробітний, його дохід будуть враховувати в розмірі двох прожиткових мінімумів - 2798 гривень. До слова, вже на наступному тижні зміниться система нарахувань субсидій для пенсіонерів. На даний момент українцям, які тільки в цьому році вийшли на пенсію, навіть з субсидією доводиться віддавати за комуналку левову частину свого доходу. Наприклад, якщо зарплата була 4 тисячі гривень, то навіть з субсидією за комуналку потрібно платити 1226 гривень.

Тим пенсіонерам, які в цьому році вийшли на пенсію, нараховують субсидію, враховуючи зарплату за минулий рік. Тобто, якщо в минулому році зарплата була 4000 гривень, а в цьому році є лише пенсія в розмірі 1500 гривень, за комуналку з субсидією все одно доводиться платити тисячі двісті двадцять шість гривень.

У вересні таким українцям субсидію обіцяють перерахувати, враховуючи дохід тільки за минулий місяць. Так, з пенсією в 1500 гривень за комуналку з субсидією потрібно платити всього 64 гривні. При цьому тим пенсіонерам, чиї доходи з минулого року зросли (проиндексировали пенсії, з'явився додатковий заробіток і т.п) розмір субсидії стане менше.

Як розповів Андрій Рева, в минулому році на субсидії виділили 26 мільярдів гривень, однак фактично використовували всього 18 мільярдів. В цьому році, враховуючи, що кількість субсідіантов зросла, на субсидії витратять 40 мільярдів гривень. У наступному році, як каже віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, з бюджету спрямують не менше 52 мільярдів гривень.

До слова, за словами міністра соцполітики, ще кілька років тому, до підвищення тарифів на газ, дефіцит «Нафтогазу» становив 140 мільярдів гривень, після зростання тарифів підприємство «вийшло в нуль». Як пояснив чиновник, якщо раніше доводилося компенсувати дешевий газ всім українцям, зараз дешевим блакитним паливом за допомогою субсидії можуть користуватися тільки українці з невисокими доходами.

За словами Андрія Реви, навіть після зростання кількості субсідіантов, проблема фінансування субсидій українців не торкнеться.

«Субсидія - співфінансування. Коли ви звертається за субсидією, вам кажуть - ось це ваша частина. Решта платить за вас держава. Якщо ви свої зобов'язання виконуєте, то ви не відповідаєте за те, що робить держава. Якщо хтось не заплатив. Громадянин від цього не постраждає », - розповідає Андрій Рева.

Наступний крок в систему субсидування, заявив Володимир Гройсман, - монетизація. Ще кілька місяців тому міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик анонсував введення в одному з міст України проекту по монетизації субсидій. Гроші, які держава виділяє на субсидію для конкретної сім'ї, будуть переводити на карту «Ощадбанку» (енергетичні картки). Цією карткою потрібно буде розплачуватися за «комуналку». Якщо сім'я заощадить (використовує менше газу, гарячої води і т.д., ніж передбачено нормами споживання), решту грошей їм видадуть готівкою, витрачати їх можна буде «на свій розсуд». Як зазначає міністр, за опалювальний сезон ця сума може досягти 10 тисяч гривень.

«Тобто на картці держбанку перебувати вся субсидія, людина може розраховуватися цією карткою тільки за ті послуги, які надаються по теплу, іншим комунальним послугам, в загальному, по тому, що покриває субсидія. Під кінець опалювального сезону гроші, які залишилися на картці, людина зможе монетизувати: зняти готівкою і використовувати на свій розсуд », - пояснив міністр.

На думку чиновника, це буде стимулювати українців утеплювати свої будинки, міняти вікна і економити енергоносії. В ефірі одного з українських телеканалів міністр енергетики зазначив, що пілотний проект з монетизації субсидій пройде в «місті, який я очолював» (з 2006-го року Ігор Насалик був мером 60 тисячного міста Калуш в Івано-Франківській області).

На даний момент субсидії нараховують на соціальну норму споживання, така схема, як кажуть в Міненерго, не стимулює українців економити енергоносії.

При цьому масово вводити монетизація в Кабміні на даний момент не готові. «Я думаю, що до монетизації субсидій ми сьогодні не готові. Маючи 9 мільйонів господарств, навіть проста операція, відкриття 9 мільйонів додаткових рахунків, я думаю, прекрасно розумієте, скільки це часу просто фізично може зайняти », - пояснив Андрій Рева.


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!