Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 5 вересня 2016 р.

У Ковелі на місці нової поліклініки зведуть житлову багатоповерхівку (ФОТО)

Тема довгобудів є досить актуальною для українських ЗМІ. Ковель є одним із тих міст, який неодноразово потрапляв у поле зору журналістів друкованих чи інтернет-видань саме через цю проблему. Мова піде про зведення нової поліклініки, яка має постати на вулиці Івасюка.
Хоча, довгобудом назвати її, мабуть, не можна. Адже із заплано­ваних семи поверхів є лише фундамент, – пише у газеті «Вісті Ковельщини» журналістка Наталія Михайлюк.
Про потребу міста у новому медичному закладі ніхто і ніколи не сумнівався. Ковель пішов тим же шляхом, що і багато інших міст України: планувалося будівництво великої багатопрофільної поліклініки, у якій могли б розміститися усі фахівці, а заклад приймав би 1200 пацієнтів у зміну.
На жаль, здійснити задум не вдалося. У початок будівництва з міського бюджету було вкладено багатомільйонні суми. А ось обіцяних державою грошей Ковель так і не побачив. Проте, зважаючи на економічну ситуацію, постає питання: це – «на жаль» чи «на щастя»? Чи у змозі було б місто та й сам медичний заклад «потягнути» утри­мання такої масштабної споруди, враховуючи не передбачене раніше різке зроста­ння цін на енергоносії та комунальні послуги? Швидше за все, що ні.
Інший аргумент на користь того, що все-таки «на щастя», це – напрямок реформування галузі охорони здоров’я. Світовий досвід показує, що медичні заклади первинної ланки треба створювати ближче до людей, аби їм зручно було діставатися до амбулаторії, і лікар, отримавши виклик, зміг швидше потрапити до свого пацієнта. Ковель уже реалізує політику держави щодо розвитку первинної медичної допомоги, яка передбачає наближення центрів сімейної медицини до житлових маси­вів. Ковельське МТМО спільно з міською владою впроваджує проект Світового Банку під назвою «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Розпочато реконструкції при­міщень під амбулаторії зага­льної практики сімейної меди­цини по вул. Відродження, 12 та 40 років Перемоги, 11.
Те, що відновлення будів­ництва поліклініки є практично неможливим, добре усвідо­млює і міська влада, і місцеві медики. На ім’я міського голови Олега Кіндера надійшов лист від керівництва Ковельського МТМО, у якому якраз і йдеться про те, що в умовах, які склалися уже немає потреби у будівництві поліклі­ніки того масштабу, який планувався у 2007 році. Організація системи охорони здоров’я останнім часом заз­нала суттєвих змін. Медичну допомогу розмежовано на первинну, вторинну (спеціа­лізовану медичну допомогу) і третинну (високоспеціалізовану медичну допомогу), що стало приводом для проведення стру­ктурної реорганізації діючих лікувальних закладів.
Крім того (цитую): «В нинішніх умовах суттєвого зменшення фінансування галузі та зростання тарифів на енергоносії та послуги ЖКГ додаткові десяток тисяч квадратних метрів поліклінічних площ «знекровлять» і так дефіцитний бюджет медицини Ковельщини. Одним словом, Ковельське МТМО не матиме фінансового ресурсу обігріти, освітлити та належно утримати гігантські новозбудовані площі».
Варто також згадати, що майданчик, на якому впродовж багатьох років не ведуться будівельні роботи, є потенційно небезпечним для ковельчан, особливо для дітей.
Керівництво МТМО просить владу розглянути можливість внесення змін до проекту будівництва з метою комбіно­ваного використання майбутньої споруди: один чи два поверхи – для потреб медичного зак­ладу, решта можуть бути житловими.
Поділяє цю позицію і міська влада. Олег Кіндер зауважує, що держава значно зменшила фі­нансування бюджетних видатків на ряд соціально орієнтованих проектів, переклавши їх на місцеві бюджети. А побудувати самотужки семиповерховий заклад силами одного тільки міського бюджету неможливо.
Зміна проекту дасть змогу ефективно використовувати земельну ділянку та майно комунальної власності, забезпечить економію бюджетних коштів. Тож міська влада роз­раховує на залучення інвестора, який би погодився за свій рахунок на реалізацію такого, на перший погляд, незвичного, проекту. Ковельське МТМО отримає необхідну кількість площ для розміщення кабінетів поліклініки (1-2 поверхи), а інвестор матиме прибуток від продажу квартир у багатоповерховому житловому будинку в центрі міста (решта поверхів – згідно з проектом).
Наразі таку пропозицію лише починають обговорювати у владних кабінетах. Проте, якщо думки керівництва міста та МТМО щодо зміни проекту та залучення інвесторів збігаються, це може бути першим кроком для втілення в життя такої важливої для ковельчан ідеї – спорудження нової поліклініки, – пише журналістка.
Тут доречно нагадати деякі факти з недавньої історії. В 2007 році за актив­ної роботи міського голови Сергія Кошарука та допомоги народних депутатів України від Партії регіонів у бюдже­ті на 2008 рік уряд виділив на будівництво нової у Ковелі поліклініки 8 мільйонів гривень. Дана норма була прийнята в пер­шому читанні Верховною Радою. Але тут відбулася зміна уряду. На чолі Кабінету Міністрів України стала Юлія Тимошенко… І в другому читанні бюджету ті заплановані 8 мільйонів гривень «зникли».
Не­обхідно врахувати, що на ви­борах до Верховної Ради в 2007 році 65% ковельчан проголосували за Юлію Тимошенко. Перебуваючи в Ковелі в ході пе­редвиборчої агітації, Леді Ю особисто підписа­ла з територіальною громадою угоду, що у ра­зі перемоги на виборах вона виділить кошти на будівницт­во нової поліклініки. Ковельчани свою обіцянку виконали: віддали свої голоси за Тимошенко, а вона їх «кину­ла», забравши гроші, виділені урядом Януковича.
То де ж «Юліна правда»? Але це ще не все. У другій половині 2009 року приймається розпорядження Кабінету Міністрів України про виділення 20 мільйонів гривень на нову поліклініку в Ковелі. Це, напевно, щоб «реабілітуватись» перед ковельчанами напередодні виборів. Попри аргументовану критику опонентів біло-сердечних, що бюджетні кошти на такого роду капітальне будівництво визначаються урядовими постановами, а не розпорядженнями, високі посадовці від БЮТу били себе в груди, що мовляв «юліни мільйони» до Ковеля дійдуть обов’язково. Міська влада навіть вже заходилася проводити тендери, визначати підрядників, розподіляти ці «віртуальні» гроші… І що? Роки пройшли, а кошти Ковель так і не побачив.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!