Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 13 вересня 2016 р.

Аваков попередив Деканоїдзе, що поліцейські не зобов'язані забезпечувати явку призовників до військкоматів

Глава МВС попередив, що Національна поліція не зобов'язана "забезпечувати" військкоматів виконання планів призову на строкову службу. Такі дії Національної поліції суперечать чинному законодавству.

На думку Арсена Авакова, публічні заклики окремих посадових осіб залучити підрозділи Нацполіціі до забезпечення примусового приводу призовників до військкоматів є безпідставними і не відноситься до службових обов'язків співробітників поліції. Про це  глава МВС заявив  сьогодні, 13 вересня.

За його словами, участь працівників Нацполіціі в цьому процесі може здійснюватися тільки в рамках кримінального провадження за фактами ухилення від призову на строкову військову службу. В іншому випадку це призведе до порушення конституційних прав і свобод громадян та негативно вплине на імідж Національної поліції України.


«Я звернувся з відповідним проханням до голови Національної поліції провести роз'яснювальну роботу з особовим складом на місцях, щоб уникнути звинувачень у перевищенні влади і не допустити конфліктів поліції з населенням», - зазначив Арсен Аваков.


Більш того, що стосується Харківщини, де при повному потуранні влади облави були найбільш масовими і хамськими, то працівники поліції неодноразово повідомляли ЗМІ про те, що військкомати передають їм списки призовників і просять поліцію під будь-яким приводом викликати "фігурантів списків" в поліцію, де б їх вже відловлювали воєнкоми. Як правило, співробітники поліції відмовлялися ставати пособниками протиправних дій співробітників військкоматів.

Нагадаємо,  не має права відловлювати и примусово доставляти до воєнкоматів молодь  і Національна поліція України. Співробітники поліції мають право здійснити привід лише в тому випадку, якщо є відповідне рішення суду або прокуратури. А для такого рішення молода людина повинна двічі не з'явитися до військкомату за повісткою, яка зобов'язана бути вручена або за місцем проживання, або за місцем роботи або навчання. Повістки, залишені в дверях, передані через сусідів і т.д, виписані на вулиці, в громадському транспорті і т.д., вважаються протизаконними. Військкомат може довести, що юнак "ухиляється" від призову, якщо на молодого людини будуть складені два адмінпротоколи за неявку у військкомат по повістках. У цьому випадку на "ухильника" може бути заведена кримінальна справа.


Аналогічно, співробітники військкомату не мають права змусити молоду людину пройти медичну комісію. Право на таємницю про стан свого здоров'я гарантується низкою міжнародних актів і законодавства України. Людина має повне право не надавати нікому інформацію про свої захворювання і стан здоров'я за винятком випадків особливо небезпечних інфекційних захворювань. Крім того, на підставі Закону України "Про основи охорони здоров'я" лікар не має права оглядати пацієнта без його на те згоди, проводити дослідження і т.д.

Згідно ч. 4 ст. 286 Цивільного Кодексу України фізична особа можуть зобов'язати до проходження медичного огляду у випадках: загрози поширення інфекційних захворювань, масових отруєнь; на запит органів слідства, прокуратури і суду, в зв'язку з проведенням розслідування або судовим розглядом. Зобов'язані проходити регулярні медогляди школярі, студенти, представники певних професій. За відмову від медогляду зазначені категорії відсторонюються від навчання або роботи. Частина 1 зазначеної статті говорить про те, що фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Передача зазначеної інформації будь-кому без згоди пацієнта, є протизаконним.


Співробітники військкоматів зобов'язані надавати можливість призовникам, які добровільно погодилися проходити медкомсіію, зробити це так, як це прописано в чинному 402 наказі Міністра оборони України: спочатку в райвійськкоматі, потім в обласній медичної комісії. При цьому лікарі зобов'язані зафіксувати всі скарги призовника на стан здоров'я, відпустити його в цивільні медичні установи для збору всіх довідок і висновків і видати на руки висновок медкомісії при РВК і при обласному військкоматі. Зазначені рішення призовник має право оскаржувати в суді, якщо вважає, що його захворювання не дають йому можливості якісно вчитися захищати країну.

При цьому, термінова служба може в подальшому відкрити двері до престижних вищих військових навчальних закладів на бюджетну форму навчання.

Крім того, як термінова, так і контрактна служба можуть стати прекрасним стартом у професії для хлопців з середньою професійною освітою: технікуми, ПТУ тощо.


Згідно з чинним законодавством за призовниками, які до призову на строкову військову службу були офіційно працевлаштовані, зберігається середньомісячна заробітна плата на весь термін проходження служби, а також цей час зараховується до загального стажу. При призов на строкову службу солдату виплачується одноразова допомога в розмірі 2500 гривень.

Нагадаємо, що згідно з Указом Президента України залучення особового складу строкової служби до безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції ЗАБОРОНЕНО.

Більш того, підібрати собі місце строкової служби відповідно до отриманої освіти, урахуванням психологічних особливостей та стану здоров'я можна ще до того, як буде оголошено заклик на службу і юнак отримає повістку з військкомату.


Нагадаємо, черговий осінній призов на строкову службу в армію планується провести в жовтні-листопаді.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!