Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 20 вересня 2016 р.

Нові зміни у Земельному кодексі щодо земель померлих власників

Верховна Рада України вдосконалила процедуру виявлення нерухомого майна у складі спадщини, яка може бути визнана судом відмерлою, пише rbc.ua
Відповідний проект закону №3006 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли” підтримав 231 депутат ВР, передає кореспондент РБК-Україна.
Зокрема, документом надається право на отримання у власність нерухомого майна, що знаходиться в складі спадщини, територіальній громаді за місцем розташування такого майна.
Проектом закону визначається порядок інформаційної взаємодії між Державним реєстром актів цивільного стану громадян, спадковим реєстром, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Державним земельним кадастром, щодо виявлення нерухомого майна, яке повинно бути визнано відмерлою спадщиною, і повідомлення про це органів місцевого самоврядування.
Також встановлюється правило, за яким у разі смерті орендодавця до закінчення терміну дії договору оренди, такий договір вважається продовженим до держреєстрації права власності спадкоємця на таку земельну ділянку або до вступу в законну силу рішення суду про визнання спадщини відмерлою.
Згідно із законопроектом, встановлюється обов’язковість опублікування в інтернеті відомостей про судові справи, порушені за заявами про визнання спадщини відмерлою. Також законом передбачено право на подачу в суд заяви про визнання спадщини відумерлою, крім органу місцевого самоврядування, також кредитору померлого, а в разі, якщо у складі спадщини є земділяна сільськогосподарського призначення, – також власнику, користувачеві суміжної ділянки (зі збереженням положень про передачу майна в складі виморочної спадщини в комунальну власність) і звільнити органи місцевого самоврядування від сплати судового збору при подачі заяв про визнання спадщини відмерлою.
Відзначимо, згідно зі ст. 1277 Цивільного кодексу України спадщина визнається судом відмерлою за заявою органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини в разі відсутності спадкоємців як за заповітом, так і за законом, усунення всіх спадкоємців від права спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови ними від спадщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!