Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

Органи пацієнта, який помер, повинні служити для життя та здоров’я інших людей: депутат Волиньради.

Оскільки щороку сотні волинян змушені їхати за кордон з метою пересадки органів, вдосконалити українське законодавство, передбачивши презумпцію згоди на використання органів померлого пацієнта для пересадки, закликатимуть депутати Волиньради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я людини, материнства та дитинства 14 грудня.

Член комісії Сергій Сівак констатував, що Україна – країна, де найгірша ситуація з трансплантологією серед усіх європейських країн, поступаючись навіть сусіднім Білорусі та Молдові. Щодня, мовляв, чутно волання про допомогу людям, яким потрібна пересадка кісткового мозку, нирки, серця чи печінки. Річна потреба для України становить 1500 пересадок нирки, 1000 пересадок серця, 600-700 пересадок кісткового мозку. Законодавчі акти з цього приводу були ухвалені ще в 1999 році і, на думку депутата, лишаються недолугими.

Проект закону, який зараз внесений на розгляд Верховної Ради, дублює основні принципові моменти закону, що був прийнятий у 1999 році: зараз закладають ті ж самі ключові моменти, які полягають у визнанні презумпції незгоди – лише родичі померлого пацієнта мають право розпоряджатися його органами. У передових країнах світу у цій галузі затверджена так звана принципова презумпція згоди, коли органами людини, яка померла, фактично розпоряджається держава і ці органи йдуть на спасіння інших людей.

В Україні налічують приблизно три тисячі померлих громадян, які могли б щороку рятувати тисячі громадян. Наразі українцям доводиться їхати за медичною допомогою Польщу, Білорусь, Естонію, Ізраїль тощо, вивозячи приблизно півмільярда гривень за кордон.

У Верховну Раду подали два альтернативні законопроекти, тому, на думку депутата, доцільно ухвалити закон, що передбачав би презумпцію згоди. З його слів, органи пацієнта, який помер, повинні служити для життя та здоров’я інших людей та просив підтримати своє звернення щодо підтримки законопроекту авторства Олега Мусія.

Голова комісії Олександр Зінчук зауважив, що на Волині потреба сягає 150 пересадок нирок на рік та 75-80 пересадок печінки. Цим пацієнтам доводиться їхати за кордон, хоча для того, щоб технічно це налагодити в області потрібно було б лише півроку.

Члени комісії рекомендували підтримати звернення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!