Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 3 грудня 2016 р.

«Волинські спритники просувають корупційну схему», - нардеп


Народний депутат Ігор Лапін розповів, що на Волині реалізують корупційну схему з розмитненням автомобілів.

Про це він написав у блозі на Цензор.нет, який ми публікуємо без змін і правок:

Законом України від 31 травня 2016 року №1389-VIII було прийняте рішення про те, щоб тимчасово, до 31 грудня 2018 року, встановити пільгові ставки акцизного податку для легкових автомобілів, бувших у користуванні. 

Виключаються з цього переліку російські автомобілі або з окупованої території України; ті, що вироблені до 1 січня 2010 року; і якщо це понад один легковий автомобіль протягом календарного року для однієї людини.

Волинські спритники просувають корупційну схему

Виглядає вона так. Іноземна компанія, не зареєстрована в Україні як платник податків, ввозить на митну територію України легкові автомобілі в режимі митного складу на приватний митний склад за договором зберігання. Далі представники митного складу шукають «клієнта», який готовий придбати даний автомобіль. 

На нового «власника» від іноземної компанії, що ввезла дане авто, оформляють фіктивний договір купівлі-продажу (автомобіль знаходиться на митній території України, на митному складі, іноземна компанія при цьому не сплачує жодного податку в Україні за проведену торгову операцію).

Декларант від приватного митного складу, виступаючи представником фізичної особи-громадянина України, подає митному органу митну декларацію на автомобіль, при цьому вказуючи пільгу в частині сплати акцизного податку згідно вищезазначеного закону України.

Як співіснує "схема" і Митний кодекс України

Відповідно до п. 4 ст. 4 Митного кодексу України (далі - МКУ) ввезення товарів, транспортних засобів на митну територію України - це переміщення їх через митний кордон.
Ст. 10 МКУ визначено, що межі митної територіїУкраїни є митним кордоном України.

Митний кордон України збігається з державним кордоном України, крім меж штучних островів, бо межі території зазначених островів, установок і споруд становлять митний кордон України.

Ст.9 МКУ визначає митну територію України, а саме - територія України. Виключення становлять тільки території вільних митних зон, вони вважаються такими, що знаходяться поза межами митної території України. Тобто, митний склад це митна території України, а не її митний кордон.

Ст. 121 МКУ говорить про те, що митний склад - це митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігаються під митним контролем із умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами.

Виходячи зі ст.ст. 9 та 10 МКУ митний склад не є митним кордоном України, а її митною територією. Відповідно, митний режим митного складу призначений виключно для зберігання уже ввезених на митну територію України товарів.

Перша спроба «Волинської схеми»

На сьогоднішній день дану схему «підприємливий власник приватного «митного складу» хоче провернути на Волинській митниці ДФС. Цей митний склад стане майданчиком для завезення не розмитнених авто і пошуку клієнтів, під яких робитимуть пільгове розмитнення.

Прелюдія відбулась так: 28.09.2016 була подана митному органу митна декларація на автомобіль, який був ввезений за вищезазначеною схемою, на що від митниці декларант отримав того ж числа картку відмови в прийнятті митної декларації та митному оформленні.

Однак 01 листопада 2016 року Постановою «гуманного» Волинського окружного адміністративного суду (справа №803/1483/16) було визнано протиправною відмову Волинської митниці ДФС в митному оформленні даного авто. Чекаємо апеляцію.

P.S.

Принаймні, тепер мені зрозуміло, чому моє депутатське звернення досі не розглянуто і навіщо в Луцькому районі за 1,5 км від митного посту створено сектор митного оформлення № 1 (СМО №1).

Наслідки корупційної схеми

Якщо такій «схемі» включать зелене світло і за допомогою судів дадуть «добро», держава Україна буде мати недоотримані податки із ввезення легкових автомобілів, бувших у користуванні, в частині повноти нарахування та сплати акцизного податку. 

Це потягне за собою недоплату податку на додану вартість, а також ухилення від несплати податків до бюджету України від іноземної компанії, не зареєстрованої в Україні як платник податків, за фіктивно проведені торговельні операції. А головне - це порушить закон, який приймався для того, щоб встановити пільгові ставки акцизного податку для легкових автомобілів, а не закласти чергову корупційну схему для митниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!