Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 4 жовтня 2017 р.

Авто з іноземною реєстрацією: Уповноважений з прав людини В.Лутковська звернулась до міністра Авакова

У зв’язку з наявною інформацією про збирання співробітниками територіальних органів Національної поліції України відомостей про власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які перебувають на території України, було відкрито провадження Валерієй Лутковською, Уповноваженого Верховной Ради з прав людини.
Про це повідомили сьогодні у прес-центрі Уповноваженого, передає УГМК.
В рамках провадження було встановлено, що у період з 04.04.2017 р. по 30.11.2017 р. в м. Києві та на території 15 областей, що межують з державним кордоном України, за ініціативи та під загальною координацією Державної прикордонної служби України проводиться спільна спеціальна прикордонна операція «Кордон‑2017».
Крім того, було з’ясовано, що підрозділами поліції формуються та узагальнюються списки власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Зокрема, при зупинці транспортних засобів з іноземною реєстрацією у їх власників  вимагають, серед іншого, надати відомості про їх зареєстроване місце проживання, номер мобільного телефону та дату в’їзду на територію України.
«Застосування поліцейським такого превентивного заходу як зупинення транспортного засобу допускається лише у випадках, визначених пунктами 1‑9 частини першої статті 35 Закону України «Про Національну поліцію». У разі зупинення транспортного засобу поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті. Водночас наявність у транспортного засобу номерного знака іноземної держави не є та не може бути самостійною причиною для його зупинення», – йдеться у зверненні Валерії Лутковської до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
На переконання В. Лутковської, адресована водіям таких автомобілів вимога щодо надання відомостей про їх зареєстроване місце проживання, номер мобільного телефону та дату в’їзду на територію України не узгоджується з повноваженнями поліції та не відповідає законодавству про захист персональних даних.
Більше того, оскільки питання охорони державного кордону України та забезпечення дотримання прикордонного режиму віднесено до компетенції органів Державної прикордонної служби України, то лише посадовим особам цього органу у випадках, передбачених законом, дозволено здійснювати збір та обробку інформації про переміщення громадян через державний кордон або через контрольні пункти в’їзду‑виїзду на територію України.
«З огляду на зазначене,  незаконний збір органами Національної поліції інформації про власників (водіїв) транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які перебувають на території України, у рамках проведення спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2017» повинен бути припинений, а зібрана інформація – знищена як така, що зібрана з порушенням вимог Закону України «Про захист персональних даних», – наполягає Валерія Лутковська.

Також Уповноважений з прав людини наголосила у своєму зверненні  на неприпустимості застосування до власників автомобілів з іноземною реєстрацією превентивного заходу у вигляді зупинення транспортного засобу за винятком випадків, визначених пунктами 1‑9 частини першої статті 35 Закону України «Про Національну поліцію».

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!