Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 23 червня 2011 р.

Правозахисники під ГПУ показали, як знущаються у райвідділах



 
Акумулятор, наручники і красномовні фотографії. Правозахисники в день захисту жертв тортур прийшли під Генпрокуратуру, щоб показати, як в українських райвідділах знущаються з людей.

 "Це пляшка з водою, звичайна пляшка з водою яка може стояти на столі у будь-якого міліціонера і цією пляшкою дуже зручно завдавати ударів по людині так, щоб не залишалося слідів. Карним кодексом України так само дуже зручно бити людину, бити по голові, оскільки він дуже важкий і товстий - говорить Український союз Хельсінкі з прав людини Марина Говорухина.

 "Можливо десь і є порушення. Можливо, тому що, в принципі, факти смертей є - ми від цього нікуди не подінемося. Такі люди притягуються до відповідальності нарівні з іншими громадянами України. А форма посилює провину", - говорить заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк.
Зоя Миколаївна на волі свого сина не бачила вже півтора роки. Минулого року Сергія до себе запросив дільничний, поговорити про крадіжку телефону.

 "Його за цей час в СІЗО, я не знаю де, в СІЗО, не в СІЗО, його побили, але він знаходився на території СІЗО, вирізували селезінку, тобто зробили дитину мою інвалідом. На легені була операція. Я боюся, що я не дочекаюся, що він вийде з в'язниці ", - говорить мати ув'язненого СІЗО Зоя Карпеленко.

 Щоб не повторити долю Сергія, правозахисники радять не поспішати виконувати будь-які прохання правоохоронців. Приміром, запрошення в райвідділ має бути чітке аргументованим. А при затриманні слід вимагати складання протоколу.

 "Це обов'язково, щоб було зафіксовано, що ви прийшли, ваше прізвище, ім'я, по батькові в такий-то час. По-друге потрібно повідомити свої близькі, що ви туди пішли. Якщо ця процесуальна дія, то краще йти з адвокатом ", - говорить співголова Харківської правозахисної групи Євгеній Захаров.

Минулого року жертвами жорстокого поводження правоохоронців стали більше 700 тисяч українців. Більше півсотні померли в райвідділах. З року в рік статистика тільки погіршується, відмічають правозахисники. Приміром, цього року в райвідділах померло стільки ж українців як і упродовж усього 2009 року.

 "Зникло навіть побоювання якогось розголосу, якихось наслідків. У нас складається враження, що правоохоронці отримали певний сигнал з самих верхів", - говорить адвокат, Харківська правозахисна група Аркадій Бущенко.

 Тим часом навіть Європейський суд з прав людини для так званої української верхівки - далеко не завжди є покажчиком. Постанови Феміди виконуються із запізненням, або взагалі ігноруються, говорять правозахисники.

сьогодні,20:43 
http://24tv.ua/news/newsVideo.do?pravozahisniki_pid_gpu_pokazali_yak_znushhayutsya_u_rayviddilah&objectId=106342    

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!