Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 1 квітня 2017 р.

Адвокатську монополію скасовано

Сьогодні зранку на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада України прийняла законопроект № 6798 “Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)”.

За внесення змін проголосувало 420 народних депутатів, що є безпрецедентним в законтворчій діяльності парламенту. Автор законопроекту Володимир Парасюк.

Цим законопроектом внесено зміни до Конституції в частині представництва в судах. З Основного закону виключено ст.131-2, що передбачала представництво інших осіб в судах виключно адвокатами.

Як пояснив голова парламенту Андрій Парубій, народні депутати були шоковані кількістю зареєстрованих петицій проти адвокатської монополії, серед яких були наведені переконливі аргументи проти цього нововведення.

“Крім того, для здобуття свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю на сьогодні потрібно сплатити близько 30 000 грн, лише офіційних платежів. Також, необхідною умовою є проходження стажування терміном від 6 місяців за яке теж потрібно сплачувати кошти. Тобто, для того щоб здійснювати професійну діяльність, юристам, які не мають адвокатського посвідчення та працюють в установах та підприємствах, потрібно сплачувати досить значні кошти. Вважаю, що це є порушенням їх права на працю, яке закріплено Конституцією та є одним з основоположних прав та свобод людини і громадянина, яке до речі охороняється Міжнародною Конвенцією про захист трудових прав громадян” – зауважив лідер Радикальної Партії Олег Ляшко

Олега Ляшка підтримав лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко.

“Скасована адвокатська монополія суперечила статті 22 Конституції України, в якій зазначено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Оскільки відповідно до статті 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав”.

Даний законопроект ще не підписано Президентом, однак його представник у парламенті запевнив у тому, що Петро Порошенко обов’язково підтримає цей документ.


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!