Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 12 березня 2013 р.

Волинська правозахисна група пікетувала прокуратуру Волинської області

http://p-p.com.ua/articles/30983/
http://www.volynpost.com/news/12246-u-lucku-piketuyut-prokuraturu-foto-video
http://www.volynnews.com/allnews/view.php?id=39205
Сьогодні прокурор Волинської області А. А. Парака за графіком здійснював особистий прийом громадян. 





   Саме на цей день Громадська організація "Волинська правозахисна група" під стінами прокуратури призначила проведення  пікету прокуратури Волинської області.
Перед входом в приміщення прокуратури правозахисники розвісили плакати з вимогами про порушення кримінальних справ і передачі їх до суду, щодо законного розгляду   їхніх скарг і заяв по яких не приймаються остаточні рішення а роками перекидаються з кабінету в кабінет - з міліції до прокуратури і назад. Особливо це стосується справ де фігурантами є співробітники міліції. Ці справи просто кришуються прокуратурою, бо ж не виклює око крук крукові!
Сьогодні ця несправедливість по відношенню до справ громадян є настільки буденною і звичною, що люди, втомившись від  щоденного відчаю і безпорадності,   зумівши розібратися у фактах фальсифікацій, у підробці документів, у відвертих фактах покривання злочинів вже не боялися вказувати прізвища цих прокурорів у плакатах, називати їх в інтерв'ю і вимагати негайного їхнього звільнення та законного вирішення справ. 

Найбільш кричущими протиправними фактами у таких справах є умисне розтягування розслідувань на довгі роки, закриття кримінальних справ у яких доведено вчинення злочину, для чого у потрібній постанові обставини вказуються так, як це необхідно для її закриття.
Про здійснення належного прокурорського нагляду за додержанням законів при проведенні дізнання та досудового слідствах у справах, де в поле зору потрапляють міліціянти, можна навіть  не мріяти.  Однак, не сумнівайтеся – тут вам поспівчувають, на словах розкажуть і  порадять як діяти далі, навіть пальчиком посварять негідників, а нерідко навіть підкажуть де «копнути» (але про це окрема тема), бо все одно  винесуть рішення, яке ніколи не нашкодить їхнім колегам…

 Акція протесту – це крайня міра боротьби з бездіяльністю прокуратури по справах, які з відомих причин застрягли у прокуратурі  і одночасно – запрошення прокурорів до діалогу.
Під стінами прокуратури було багато представників засобів масової інформації, перехожі зупинялись біля пікетувальників, фотографували плакати, дописували на них свої пропозиції, але співробітники прокуратури не виходили до людей, а виглядали лише у вікна. Об 11 годині, щоб вгамувати пікетувальників, на вулицю вийшов прокурор Романишин П. С. і повідомив що прокурор області прийме всіх пікетувальників разом, або кожного окремо, для чого запросив усіх до приміщення прокуратури.

І люди в котрий раз повірили. У приймальні громадян кожному дали спеціальну картку, яка разом з скаргою подається на особистому прийомі і запропонували власноручно заповнити її. Це дійство усі сприйняли як гарантію,  здійснення прокурором особистого прийому. Крім того, для якихось п'ятихвилинних  переговорів, до прокурора області запросили одного члена громадської організації.
Саме ці п'ятихвилинні переговори, які тривали майже дві години, поклали край довірі, викликали подальші бурхливі і емоційні дії пікетувальників.  Усі згуртувалися і піднялися майже на другий поверх приміщення прокуратури…
Як виявилось, рішення прокурора області уже змінилося.   У Андрія Андрійовича не вистачало часу щоб вийти до пікетувальників, поспілкуватися з ними і розібратися, що ж збурило їх на крайній крок - пікетування прокуратури.


Романишин П. С. почав наполегливо всіх вмовляти до складання графіку особистого прийому, відповідно до якого, прокурор області А. А. Парака начебто обіцяв прийняти кожного, по одній людині в день в найкоротший термін.
 Правозахисники категорично не погоджувалися на таку пропозицію, адже є встановлений законом  день прийому громадян і цей день настав. Крім того, чи варто у день пікету, коли чаша невдоволення роботою прокуратури  переповнена, продовжувати загострювати ситуацію ігноруванням зустрічі з пікетуючими, які наполягають на конструктивному діалозі з прокурором. 
А тому, допоки у прокурора з'явиться для нас вільний час ми чекали його на східцях прокуратури майже три години і недарма, бо А. А. Парака все-таки вийшов до нас і особисто озвучив таку пропозицію:
- прокурор Романишин П. С. підготує наглядові провадження по кожній скарзі, в тому числі, витребує матеріали справи по наркотиках із м. Ковеля, а тоді кожен учасник пікету по телефону буде запрошений на узгоджену дату і час, де у присутності прокурора області, відповідального прокурора-виконавця і за бажанням заявника - з знімальною групою телеканалу "Аверс" буде здійснюватися особистий прийом  і вивчатимуться проблемні питання для прийняття законного рішення.

Скажу відверто, що якби ця пропозиція була озвучена саме Андрієм  Андрійовичем ще у першій половині дня, то ми звичайно погодилися б і повірили б іще один раз бо  розуміємо, що вирішення проблеми в такому форматі може бути більш ефективним, ніж формальна резолюція на скарзі для виконавця.
 А люди доведені до відчаю все ж обіцяють, що якщо не буде позитивних зрушень по справах, то поїдуть продовжувати акції протесту під стінами Генеральної прокуратури України. 

ГО "Волинська правозахисна група"

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!