Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

неділю, 3 березня 2013 р.

Чи є співпраця між ГО "Волинська правозахисна група" і прокуратурою Волинської області і якщо є, то чи можна її назвати конструктивною?


1 березня  відбулися урочисті збори Громадської організації "Волинська правозахисна група" з нагоди першого ювілею.
Саме в цей день, 1 березня 2008 року зібралися на збори однодумці, які вирішили об’єднатися для єдиної спільної мети – боротьби з державними правоохоронними структурами, які нехтували покладеними на них державними обов’язками  сумлінно і чесно захищати  порушені права громадян.
            Не зважаючи на святковий настрій правозахисників які майже у повному складі зібрались у Луцькому будинку "Просвіта" на честь, хай маленького але ювілею, у своїх виступах не лише згадували про утворення правозахисної організації, а й звітувалися про нелегку роботу, проведену за роки співпраці, яка не завжди завершувалася успіхами.

За п'ять років члени Волинської правозахисної групи відчули радість перемог,  гіркоту поразок, смак зрад, біль втрат. А скільки бруду було  вилито на членів групи  недоброзичливцями. Але організація постійно поповнюється новими членами і одночасно відсіюються люди, які прикриваючись посвідченням члена правозахисника дбають лише про власні інтереси а до чужої біди байдужі, які вносять розкол між правозахисниками щоб заполітизувати громадську організацію, змінити керівництво, підкорити якійсь політичній силі.

Щоб привернути увагу до проблем громадян, допомогти їм у вирішенні  справ  які тягнуться  роками, ми змушені були колективно ходити на особистий прийом прокурора області, начальника УМВС України області, голови державної адміністрації.  Якщо ж вищестояще панство  не реагувало  на колективні наші звернення, то ми змушені були  вдаватись до більш радикальних та гучних дій – пікетів, які неодноразово проводили під прокуратурою області, під Генеральною прокуратурою України
В деякій мірі пікети допомагали...

Наразі багато точиться розмов що начебто наша громадська організація "заглохла".
Дехто збирає колишніх і теперішніх правозахисників, називаючись "осколками правозахисної групи" і переконує створити нову організацію на базі ГО "Волинська правозахисна група", але ми з повною відповідальністю заявляємо, що нашу організацію ніхто не зміг розколоти або захопити - ні наклепами, ні силовими чи рейдерськими методами!
Ми працюємо і маємо позитивні результати!
Дехто єхидно підмічає що правозахисники не пікетують прокуратуру, міліцію і вважають, що якимось чином спрацювалися з ними.
Однак, ніщо не зможе зупинити - рухатись далі, щоб змусити тих на кого державою Україна покладено обов'язок захищати  порушені права громадян, сумлінно і чесно виконувати  цю важливу місію.
Багато керівників змінилось у органах прокуратури та міліції області за період роботи нашої організації.  Не гордимося, але й не приховуємо того, що змінити місце роботи або піти з органів прокуратури  та міліції,  ми змушені були декому "допомагати".
Як прокуратура так і правозахисні організації, в тому числі і ГО "Волинська правозахисна група" покликані захищати конституційні права і свободи громадян, але у нас з попередником нинішнього прокурора Волинської області А. Гілем в цій сфері  така співпраця зовсім не відбулася.

До речі, 25.12.2012 року на сайті інтернет-газети "Волинська правда"  http://www.pravda.lutsk.ua/ukr/news/46950/ опубліковано інтерв’ю  Констянтина  Олексюка з прокурором Волинської області під назвою: "Андрій Парака: Мою роботу може оцінювати Генеральний прокурор України і, звісно, волиняни" - останній абзац якого, стосується нашої правозахисної організації (цитую):

 "– Ще донедавна в області демонструвала активність громадська організація "Волинська правозахисна група", яка вирізнялася відвертою опозиційністю до вашого попередника Андрія Гіля. Як у вас складалися стосунки з цією групою?
 – Члени громадської організації звертаються у прокуратуру, ми розглядаємо їхні звернення, перевіряємо викладені у них факти. Вважаю, що ми конструктивно співпрацюємо".

Тут слід відмітити, що зі зміною керівництва прокуратури Волинської області, багато надій та сподівань ми покладали на  нового молодого, але досвідченого прокурора Волинської області А. А. Параку і дуже часто, буваючи у нього на особистих прийомах протягом року, з нетерпінням чекали об'єктивного розгляду  наших звернень та позитивних змін в роботі прокуратури
Проте, чуда не сталось. Більшість справ ніяк не можуть дійти до логічного завершення через десятки  постанов, які, для затягування прийняття остаточного рішення по справі, виносяться відмовними, потім скасовуються і так безкінечно, що в більшості завершується нульовим   результатом.
Люди не можуть змиритись з несправедливістю, покірно оббивати пороги правоохоронних установ, в тому числі, наприклад: нерідко зустрічатись там зі своїми кривдниками-фальсифікаторами кримінальної справи по наркотиках, які замість того щоб знаходитись там, куди вони хотіли запроторити молодих невинних людей, продовжують працювати, носити заплямований кримінальним злочином міліцейський мундир;  протягом шести років прокуратура не може чи не хоче захистити 120 пограбованих акціонерів, які в судових інстанціях довели порушення їхніх корпоративних прав; шостий рік прокурори не можуть пред'явити обвинувачення винним у смерті двадцятирічного сина правозахисниці...

Список таких кричущих порушень прав і свобод громадян внаслідок зловживання своїми службовими обов'язками співробітниками прокуратури  та інших правоохоронних органів можна було б продовжувати, так як на жаль, законної відповіді ми поки-що не маємо.
Вже більше року ми не виходили на пікети, а дійсно,  свою емоційну боротьбу з беззаконністю намагалися перевести у конструктивну співпрацю, яка могла б принести позитивні результати як діяльності прокуратури так і ГО "Волинська правозахисна група", а головне – громадянам, чиї права ми гуртом могли б захистити.

На зборах першого весняного дня, правозахисники вирішили зібратися о 10 годині 12 березня 2013 року, в день прийому громадян прокурора області А. А. Параки  біля прокуратури області і провести пікет з вимогою про прийняття  остаточних рішень у справах, розслідування по яких, роками знаходиться на контролі прокуратури Волинської області та Генеральної прокуратури України, а також з вимогою про  направлення цих справ  до суду.

ГО "ВОЛИНСЬКА ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА"

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!