Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 18 січня 2016 р.

Перелік всіх статей витрат, де державні видатки передбачають економію на дітях

Серед основних "новацій", закріплених нормами Закону №911 від 24 грудня 2015, який забирає цілий ряд пільг у найбільш соціально незахищених українців, чимало пунктів стосується дітей.

По-перше знижені соціальні гарантії щодо забезпечення матеріальної підтримки дітей, позбавлених батьківського піклування. Скасована норма Сімейного кодексу, згідно з якою розмір тимчасової державної допомоги, що виплачується дитині, чиї батьки не мають змоги її утримувати, або ухиляються від сплати аліментів, або місце їх перебування невідоме, встановлювався на рівні не нижче 30% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. З 2016 року розмір цього виду соціальної допомоги встановлюється Кабміном і існує великий ризик, що він буде "економити" на підтримці таких дітей.

По-друге скорочено соціальні пільги, пов'язані із забезпеченням безплатного або пільгового харчування дітей у садочках, школярів, а також учнів ПТУ.

Скасовано норму, згідно з якою батьки тільки частково оплачували харчування дітей у державних і комунальних яслах і дитсадках — 60% його вартості в місті і 40% у селах. Тепер розмір оплати встановлюється місцевою владою, і на ділі це буде означати, що практично повсюдно батьки будуть оплачувати 100% вартості харчування своїх дітей в дошкільних установах. При цьому встановлено, що пільги на оплату харчування дітей з багатодітних сімей тепер надаються тільки за рішенням місцевої влади (а такого рішення може і не бути), хоча до 2016 року такі сім'ї користувалися 50-відсотковоюпільгою. 

Також скасовано безкоштовне харчування для дітей-сиріт, а також дітей з неповних чи багатодітних сімей, які навчаються у професійно-технічних училищах (ПТУ).

По-третє скасовано пільги, що стосуються позаконкурсного або пільгового вступу до вищих та професійно-технічні навчальні заклади дітей із соціально вразливих категорій сімей, у тому числі тих, хто за статусом має право на посилену соціальну підтримку (діти-сироти, діти-інваліди). 

Це стосується дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей з багатодітних сімей та інших категорій, які потребують соціального захисту. Крім цього скасовано квоти (до 5%) для окремих категорій пільговиків, що визначають при вступі до вузів гарантований обсяг місць для студентів, що навчаються в рамках держзамовлення. 

Для всіх відповідних категорій пільговиків скасовано право на зарахування поза конкурсом для безкоштовного отримання освіти в державних і комунальних вищих навчальних закладах, в тому числі для учасників міжнародних олімпіад, а також чемпіонів та призерів Олімпійських та Параолімпійських ігор. З 2016 тільки для дітей-сиріт, дітей-інвалідів та учасників бойових дій в АТО будуть встановлені квоти на прийом в державні виші, але прийом теж на конкурсній основі;

Скасовано безкоштовне навчання у вузах державної та комунальної форми власності дітей, а також осіб віком 18-23 років з багатодітних сімей (у складі яких п'ятеро і більше дітей). Зате тепер при навчанні у вузі вони зможуть отримувати соціальну стипендію, розмір якої навряд чи покриватиме оплату їх навчання "на контракті". 

Джерело: 24 канал

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!