Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

неділю, 22 січня 2017 р.

На Дніпропетровщині сільська рада 2 роки не платить за газ. Як це їм вдалося?



На Дніпропетровщині сільрада 2 роки не платить за газ. Як їм це вдалося?
На прес-конференції розповів голова сільради Єлизаветівки Максим Голосний.

«Почалося все з того, що в 2015 році я був обраний головою сільської ради села Єлизаветівки Петриківського району, - почав свою розповідь Максим Голосний. - Через якийсь час до мене прийшли представники двох підприємств - «Дніпропетровськгаз» і «Дніпропетровськгаз збут». Вони принесли договори, які запропонували мені підписати заднім числом. Я відмовився. Ніхто не може змусити підписувати будь б то не було договори главу місцевого самоврядування, тим більше заднім числом. Я почав вивчати проблематику і сформував громадську та юридичну позицію, яка базується на 13 ст. Конституції України.
Згідно 13 статті Конституції України, земля, її надра і все, що там знаходиться, є об'єктом права власності українського народу. Орган місцевого самоврядування - сільрада і є частина народу. А навіщо платити за те, що за конституцією і так тобі належить?

Хтось із нас платить за повітря? Або воду в річці? Таким чином, чому ми повинні платити за газ, та ще й тому, хто не уклав зі мною договір? Спочатку намагалися відключати газ, але ми викликали поліцію і ці люди зникали ».

Йдеться про опалення дитячого садка, бібліотеки, клубу та будівлі сільради.

«Через 2 години село було відключено від газу по аварійним причин - хтось пошкодив ГРП. Ми викликали наряд поліції, написали відкритий лист губернатору з проханням розгорнути намети і створити пункти обігріву. Через 2 дні все було налагоджено, і більше жодна компанія не пред'являла на газ майнових прав ».

Зате почалися «диверсії».

«Був відключений дитсадок по побутовим проблемам, які ми виправили за один день. Після цього за 900 грн, і я цього не приховую, чергова аварійна служба включила газ. Потім в наприкінці 2015 року невідомі люди розлили відходи газу біля входу в дитсадок, там утворилося смердюче пляма. Ми покликали односельчан, прибрали пляма і засипали це місце піском. Приїхали газівники і намагалися відключити газ, тому що їм надійшов сигнал, що в районі дитячого садка пахне газом. Але до їх приїзду вже нічим не пахло, і газ не відключили ».

За словами Максима Голосного весь 2016 рік газовики не турбували село, хоча неодноразово обіцяли обрізати труби.

«Для того щоб обрізати трубу - дайте документи. Труби - власність територіальної громади, їх чіпати не можна. Восени приїжджав керівник служби безпеки цих компаній, який запропонував укласти договори. Якщо компанія наполягає на тому, що ми споживаємо чийсь газ, нехай покаже документи на цей газ. Це не їх газ і якщо вони не платять нам за транзит газу нашими трубами, чому ми повинні їм платити, та ще за чужий газ? Кожен член громади повинен отримувати дохід від експлуатації труб.

З 1 січня 2017 року по ст. 88-89 держбюджету - садок, клуб і бібліотека перейшли в зону відповідальності Петриківської райради. Він провів тендер і «Дніпропетровськгаз» і «Днепропетровскгазсбит» цей тендер виграли. Вони обіцяють припинити подачу газу, якщо ми не сплатимо борг. Вони вважають, що сільрада Єлизаветівки повинен їм 85 тисяч гривень », - продовжує розповідь Максим Голосний.

Сьогодні садок і клуб в Єлизаветівці опалюється електрикою. А сільрада - газом. Але Максим Голосний не збирається здавати останній рубіж і збирається дійти до Верховного суду.

У 2016 році сільрада Єлизаветівка отримав позов від компанії «Днепропетровскгазсбит» на 85 тис грн за газ, спожитий без договору. Але для того щоб суд став на сторону позивача, вважає Максим Голосний, позивач повинен довести, що в трубі, яка належить громаді Єлизаветівки, знаходиться його газ. «Але довести це неможливо, так як теоретично права на газ можуть пред'явити 32 газопостачальні компанії. Неможливо довести і походження газу, російський він чи вітчизняний », - стверджує Максим Голосний.

«Ми повинні поважати Конституцію України і розуміти права газопостачальних компаній. Ці фірми створені на Кіпрі. Нехай суд першої інстанції вирішить, кому ми повинні заплатити гроші. Ми готові платити, але кому? »

На думку Максима, малі міста, які відмовляються від газу - території, які відмовляються від конституції, а значить вони - окуповані території.

«Нехай газівники доводять свою правоту. До мережі належать територіальній громаді. Територіальні громади не давали дозвіл кіпрським компаніям розпоряджатися їх трубами і транспортувати по ним газ. Українці коли-небудь будуть регулювати поставку газу на Кіпрі? »- Ставить риторичне запитання сільський голова.

«Хлопці не платять за транзит газу по нашій території, а ми їм не платимо за газ. Не знаю, чи відкрито кримінальне провадження. Але нехай спочатку доведуть, що я у них щось вкрав », - завершив розповідь Максим.

На думку Максима, з корупцією в країні боротися марно. Набагато ефективніше боротися з невиконанням Конституції. І давно пора внести законодавчу ініціативу - ввести кримінальну відповідальність за невиконання Основного закону.

В Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб України інформація про засновників компанії ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» і його кінцевих бенефіціарів відсутні. Але згідно з протоколом засідання наглядової ради ПАТ «Дніпропетровськгаз», рішення про створення ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» брали в Нікосії. Засновники - члени наглядової ради ПАТ «Дніпропетровськгаз» - кіпрські компанії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!