Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 21 січня 2017 р.

Нові тарифи: економимо на телевізорі і бойлері


В УКРАЇНІ З ПЕРШОГО БЕРЕЗНЯ ЗНАЧНО ПОДЛРОЖЧАЄ СВІТЛО
За рішенням Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), замість 71,4 копійок за кВт * год українцям доведеться платити 90 копійок. Від тарифу на електроенергію, як пояснюють в комісії, залежить і тариф на холодну воду.

Сайт Сегодня.ua з'ясував, що, наскільки і чому подорожчає для українців.

З першого березня за світло доведеться платити по-новому

Українці платять за світло за трьома тарифами: при споживанні до 100 кВт * год (71,4 копійки), при споживанні від 100 до 600 кВт * год (129 копійок), при споживанні понад 600 кВт * год (163,8 копійки). Уже з першого березня при споживанні до 100 кВт * год доведеться платити 90 копійок, кожен наступний кіловат обійдеться в 168 копійок. При цьому окремого тарифу для тих, хто споживає понад 600 кВт * год, не буде.

Наприклад, сім'я, яка щомісяця витрачає 200 кВт * год електроенергії, на даний момент платить за світло 200,4 гривні. Уже в березні за цей же обсяг енергії доведеться заплатити 258 гривень.

Подорожчання також відчують українці, які використовують для підігріву води електричний бойлер. Наприклад, щоб підігріти кубометр води бойлером на 80 літрів доведеться витратити 46,25 кВт * год і заплатити за куб холодної води.
До подорожчання підігрітий бойлером куб води коштував 73,3 гривні (в той же час тариф "Київенерго" - 83,1 гривні за куб), а після подорожчання - 91,4 гривні (за умови використання понад 100 кВт * год електроенергії на місяць) . Тобто підігрівати воду бойлером буде дорожче, ніж купувати гарячу воду у "Київенерго".

Що ще подорожчає:

Подивитися телевізор 1 годину - 64 копійки до подорожчання і 80 копійок після
Почитати книгу при світлі настільної лампи 1 годину - 12 копійок до подорожчання 16 копійок після
Провести годину за комп'ютером - 38 копійок до подорожчання і 50 копійок після

Правда, платити за світло можна значно менше. Нацкомісія прийняла рішення продавати електроенергію з 23 вечора до 7 ранку в два рази дешевше. Зроблено це для того, щоб стимулювати українців більше використовувати електроенергію вночі і змістити період пікового споживання, який припадає на ранок, вечір і вихідні.

Щоб світло, споживане вночі, рахувалося за окремим тарифом, необхідно встановити двозонний лічильник на електроенергію. Такий прилад обліку з установкою обійдеться приблизно в 1400 гривень. Наприклад, сім'я, яка споживає 200 кВт * год електроенергії і при цьому 25% світла використовує з 23 години вечора до 7-ї години ранку, кожен місяць зможе економити 84 гривні. Отже, двозонний лічильник окупиться приблизно за півтора року. Більш того, якщо витрачати "за нічним тарифом" більше 25% світла, термін окупності двухзонного лічильника скоротиться.

Крім світла: що і чому може подорожчати в 2017-му

Тариф на електроенергію покривав лише 21,3% від реальної її вартості, пояснили в НКРЕКУ. Промислові підприємства доплачували за населення і компенсували додаткові витрати за рахунок кінцевої ціни на свою продукцію. У минулому році НКРЕКУ прийняла рішення підняти тариф для українців до рівня собівартості.

Тариф піднімають в п'ять етапів (постанова №220). Приміром, на інфографіку можна побачити, як змінювалися тарифи на електроенергію при споживанні від 100 до 600 кВт * год.

Крім того, слідом ща світлом може подорожчати і холодна вода. У структурі тарифу на воду 34% - оплата електроенергії. Ще 26% в структурі тарифу - заробітні плати, які також зросли за минулий рік.

Експерти в сфері енергетики впевнені: також в 2017-му повинен подорожчати газ. У діючому тарифі закладена вартість імпортного газу - 185 доларів за тисячу кубометрів, а в бюджеті на 2017 рік передбачено, що блакитне паливо для України подорожчає до 245 доларів.

Як підрахував екс-начальник Управління зі зв'язків з громадськістю "Нафтогазу" Валентин Землянський, газ, згідно з формулою Кабміну, в наступному році буде коштувати 9600 гривень за тисячу кубометрів (на даний момент 6800 гривень). У той же час експерт Юрій Корольчук впевнений, що економічно обгрунтований тариф на газ зросте в наступному році на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).

Якщо ж тариф на газ не переглядати, відзначають економісти, уряду доведеться дотувати "Нафтогаз". У меморандумі з МВФ (документ підписали президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та ін.) Україна зобов'язується до кінця 2017 року ліквідувати дефіцит "Нафтогазу". Досягти цього без підвищення тарифу на газ не вдасться.

Від вартості газу залежать тарифи на опалення і гарячу воду. Якщо уряд все-таки прийме рішення переглянути тариф на газ, можна також очікувати подорожчання гарячої води і опалення.


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!