Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

неділю, 6 листопада 2016 р.

Мінімальні зарплати виростуть номінально, але не реально — Гольдарб



До обіцянки прем’єра встановити мінімальну заробітну плату на рівні 3200 грн треба ставитися обережно, розуміючи всі наслідки. Це може стати поштовхом до обвалу курсу гривні та активізації інфляції, – переконаний керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.
«Номінально підвищити зарплату на ту чи іншу суму нескладно, більше того, навіть цілком реально призначити всім українцям зарплати в мільйон гривень. Тільки для цього потрібно або володіти дійсно величезним доходом (мова йде про реальний ВВП), або доведеться проектувати картину з 90-х, коли люди мали мільйони грошей на руках, але вони не були варті нічого», – пояснює Гольдарб.
За його словами, якщо механізмом збільшення заробітних плат у нашій країні стане друкарський верстат і в господарський обіг викинуть незабезпечену нічим (ні валовим продуктом, ні позиковими грошима) гривню, ми зіткнемося з серйозним подальшим знеціненням національної валюти і цін. Тому підняття заробітної плати за рахунок інфляційних процесів загрожує різким стрибком долара. «Сьогоднішній курс 25 грн за долар стримується штучно, і, з урахуванням подібних новацій Уряду, буде добре, якщо долар коштуватиме 31–33 гривні. По суті, заробітні плати зростуть лише номінально, а не реально. Купівельна спроможність навіть збільшеної заробітної плати ризикує бути нижчою за купівельну спроможність сьогоднішньої», – вважає спеціаліст.
На його думку, анонсоване підвищення «мінімалки» зроблено не стільки з соціальною метою, скільки з фіскальної. Тим самим сірі заробітні плати, які видаються в конвертах на підприємствах (в першу чергу середнього і малого бізнесу), доведеться вивести з тіні й легітимізувати. Тобто, у бізнесу збільшиться фонд оплати праці, а, отже, і податкові відрахування в бюджет та в соціальні фонди. «При цьому не можна не враховувати, що бізнес внаслідок цього ще більше стиснеться, а розміри виплат заробітних плат у конвертах не просто не зменшаться, а навпаки збільшаться», – прогнозує керівник «Публічного аудиту».
«Для того щоб бюджетникам підняти зарплати (а це збільшення видаткової частини бюджету), потрібно заробити ці гроші. Як? Перший варіант – створити власний валовий продукт. На сьогодні ВВП дорівнює ВВП України 10-річної давності – в доларовому еквіваленті, не в номінальному. Другий варіант – позики. Але щось не помітно тих, хто біжить в Україну з інвестиціями або позиками», – вказує фахівець.
Інший шлях, за його словами, – внутрішній займ. Тобто, випускаються векселі (облігації внутрішньої держпозики) і держава пропонує своїм громадянам і бізнесу викупити їх, заробивши гроші від відсотків. Втім, такий сценарій може мати місце тільки в країні зі стабільною економікою. «Складно уявити, що бізнес з доброї волі стане викуповувати ОВДП при Гонтаревої; хіба це робитиме сама Гонтарева, а також ті, хто її контролюють і знають, що завтра вона робитиме з гривнею і з банками», – говорить Гольдарб.
«Отже, єдиний можливий покупець ОВДП – Нацбанк України. Мінфін друкує ОВДП, а Гонтарева позичає гроші Уряду, включивши друкарський верстат або запустивши в систему платежів електронні гроші, як це було зроблено два роки тому. Це може стати поштовхом до обвалу курсу гривні. Тому, хто б як не оминав тему інфляції, при сьогоднішніх показниках економіки вона неминуча. Скажу більше, якщо тверезо оцінювати ситуацію, можна з упевненістю говорити, що ми в кроці від її гіперформи», – резюмує він.
Матеріал надано «Публічним аудитом»

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!