Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 25 квітня 2016 р.

Підвищення тарифів на газ з 1 травня потягне й вартість опалення та гарячої води – про цифри та причини

Опалення та гаряча вода мають здорожчати на 80%, бо тариф на газ для підприємств теплокомуненерго також зростає

«Тарифи на газ мають відповідати ринковій вартості» – про це заявив прем’єр Володимир Гройсман. Він зазначив, що Україна має дотримуватися зобов’язань перед МВФ, які були підписані. Це означає, що з 1-го травня слід очікувати підвищення ціни на газ для населення. Йдеться про пільгову ціну, яка зросте з 3600 гривень до 5500 за тисячу кубічних метрів газу. Так само зросте ціна газу для підприємств теплокомуненерго, згідно з планом, що призведе до підвищення цін на опалення та гарячу воду майже на 80 відсотків. До того ж, ці зростання не останні, вони продовжаться до 2017 року, поки ціна не зрівняється з ринковою і не стане однаковою для всіх.

Голова уряду Володимир Гройсман наголосив на необхідності дотримання плану взаємодії із Міжнародним валютним фоном і що це є планом реформ, який забезпечить економічне зростання. Цей план призводить до чергового підвищення тарифів на газ для населення з 1 травня.

Зараз загальний тариф для населення складає 7 гривень 19 копійок за один кубометр газу, пільговий тариф для тих, хто використовує газ для індивідуального опалення, – 3 гривні 60 копійок. Підвищення торкнеться пільгового тарифу – з 1 травня він становитиме 5 гривень 50 копійок за кубометр газу.

Інфографіка НАК «Нафтогаз України»
Скільки платитимуть українці за послуги після підвищення?
Підвищення мало відбутись ще 1 квітня, як і рік тому. Але Арсеній Яценюк відтермінував це підвищення на місяць, тим самим передав естафету наступнику. МВФ тоді виявив стурбованість з цього приводу, що не виконується погоджена програма.
Програма розрахована на підвищення тарифу протягом кількох років. За рік, у 2017-му, ціна на газ для населення має вирівнятись і стати однаковою для всіх – 7 гривень 19 копійок за один кубометр газу.

За програмою, яку було погоджено з МВФ, опалення та гаряча вода мають здорожчати також на 80%, бо тариф на газ для підприємств теплокомуненерго також зростає – з 3-х гривень до 5 гривень 50 копійок.

Якими стануть ціни для українців в коментарі 
Радіо Свобода розповідає Тарас Галайда, аналітик громадської організації «Публічний аудит». Ціну на газ для теплокомуненерго він вказує за тисячу кубометрів.

«Зросте ціна газу для тепловиробляючих підприємств, які виробляють тепло та гарячу воду для населення. Наразі ця ціна становить 2994 гривні, вона також має зрости до 5500. Це потягне за собою зростання вартості опалення та гарячої води на 80%:

– На сьогодні середня ціна по країні за 1 гігакалорію складає 650 гривень, вона зросте десь до 1100-1200 гривнь. В нас є області, в яких при сьогоднішній ціні газу, вартість опалення становить 1000 грн. за гігакалорію, для таких областей ця вартість може зрости до 1600-1700 гривень.

– У нас приблизно 50-55% населення використовують опалення без лічильника. Середня вартість опалення без лічильника на сьогодні складає 18 гривень (за 1 квадратний метр площі), а має зрости десь до 32 гривень. У деяких областях вона може досягати 45-50 гривень.

– Вартість гарячої води по Україні на сьогодні складає в середньому 40 гривень, а після зростання буде складати приблизно 72 гривні (за 1 кубометр), в деяких областях може досягати і 100 гривень», – пояснює Тарас Галайда.
Інфографіка НАК «Нафтогаз України»
Інфографіка НАК «Нафтогаз України»
Соціолог про рівень життя – зростання не очікується
Рівень життя українців, починаючи з 2013 року, особливо у 2014, дуже сильно впав. Падіння 2014 року не може бути компенсоване, вважаєДмитро Дмитрук, директор центру «Соціальний моніторинг».

«Є програма підвищення соціальних стандартів. Вона передбачає, що мінімальні зарплати, пенсії і виплати зростуть на 12,5%. Але не слід забувати, що колишній уряд планував інфляцію на рівні 12%. Тобто, якщо все б склалося за планом, то вдалося б компенсувати лише поточну інфляцію. А ті 40% інфляції, які були в 2014 році і падіння рівня життя в 3 рази, жодним чином не було компенсовано. Відповідно зростання тарифів ще більше позначиться на рівні життя населення», – відзначає соціолог.

З падінням рівня життя населення соціологи пов’язують зростання соціальної напруженості в країні. Але ніхто не береться прогнозувати, що саме може спричинити вибухи протестів, зазначає Дмитро Дмитрук та додає, що рівень невдоволеності у суспільстві зростає, про що свідчить падіння довіри до колишнього уряду, Верховної Ради та очільників держави. Так само соціологи фіксують незадоволення українців діяльністю комунальних служб, що свідчить про низьку задоволеність якістю життя громадян.

А як же доходи українців?

Аналітики 14 дослідницьких центрів проаналізували перспективи розвитку країни на найближчі три роки. Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, який брав участь у підготовці прогнозу, розповідає, що кардинальних змін в найближчі 3 роки не буде. Цього року очікують відновлення економічного зростання, проте воно буде доволі незначним, і це зростання дещо посилиться у наступні два роки.
"Можна очікувати, що окремі категорії домогосподарств не відчують зростання, навіть якщо в середньому по економіці воно відбуватиметься"

Незважаючи на це, загальні темпи зростання залишатимуться досить низькими, адже якщо дивитись на 2014 і 2015 роки, то падіння ВВП сумарно за два роки склало майже 17%, зауважує аналітик. За прогнозами експертів, наступні 3 роки темпи зростання економіки не будуть такими, які зможуть подолати таке падіння.

«Зростання економіки пов’язане із ростом доходів населення. Середні доходи зростають більш-менш зіставно зі зростанням економіки в цілому. Але важливо враховувати розподіл цих доходів. Тобто якщо в однієї людини доходи зросли вдвічі, а в іншої не змінилися, то начебто зростання і відбулося, але не всі його відчують. В Україні можна очікувати, що окремі категорії домогосподарств не відчують зростання, навіть якщо в середньому по економіці воно відбуватиметься», – зазначає Олександр Жолудь.

Але значного навантаження на доходи громадян із подорожчанням комунальних послуг очікувати не слід, вважає експерт. Це пов’язано із наданням субсидій.

«Субсидії значною мірою покривають витрати на газ. Більш того, через те, що механізм не є ідеальним, деякі групи населення сплачують менше за газ, ніж сплачували до підвищення цих тарифів. Одна з речей, якою треба займатися цього року – удосканаленя механізму надання субсидій. Така система, яка є зараз – це перекладання проблеми з однієї кишені, яка була «Нафтогазова», в кишеню державного бюджету», – наголошує аналітик.
Інфографіка НАК «Нафтогаз України»
Інфографіка НАК «Нафтогаз України»
Зазвичай в європейських країнах домогосподарства отримують газ за ціною вищою, ніж цей газ отримує промисловість. Це пов’язано із тим, що в ціну газу для домогосподарств входить не лише ціна його купівлі на кордоні, а і його доставка. Бо відносно дешево доставляти магістральними газогонами до великого споживача, але доставляти розподільчими газогонами до домогосподарств значно дорожче, розповів Радіо Свобода Олександр Жолудь і додав, що зараз наші тарифи є нижчими за більшість країн, окрім Російської федерації, де інші умови.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!