Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 18 квітня 2016 р.

Пасажирів «Укрзалізниці» чекають сюрпризи та зміни

Провідники стануть ввічливіше, а скляні стакани для чаю і зовсім зникнуть.

В українських пасажирських потягах очікуються зміни. В минуле підуть скляні стакани з мельхіоровими підстаканниками, а у провідників з'явиться інструкція, як спілкуватися з пасажирами.

Нові стандарти якості обслуговування розробляє обслуговування розробила спеціальна комісія із співробітників залізниці та представників пасажирів.

Розмовники для провідників

Для провідників складають розмовник. Наприклад, слова «Доброго дня» і «Приємної подорожі» стануть обов'язковими. До того ж провідникам будуть наполегливо рекомендувати уникати конфліктів. Для цього в будь-яких спірних ситуаціях вони повинні будуть вибачатися, навіть якщо пасажир не зовсім правий. Провідникам рекомендуватимуть розмовляти на тій мові, на якій до них звернувся пасажир. А пасажирам з дітьми та літнім людям вони обов'язково повинні будуть запропонувати допомогу при посадці у вагон.

У числі новинок і те, що на платформи завдадуть розмітку, щоб люди знали, де і який вагон зупиниться. А при посадці по радіо звучатиме спокійна лаунж-музика. Зараз в поїздах включають пісні, які рекомендує «Укрзалізниця», в основному це українські народні.

Підстаканники скасують

Цікаво, що до кінця року в поїздах зникнуть скляні стакани для чаю з підстаканниками. На їх місце прийдуть картонні стаканчики. До такого рішення прийшла робоча група. Головна причина - санітарно-гігієнічна.

Мовляв, обробляти скляні стакани в дорозі досить складно, а такі термічні установки, як в літаках, встановити в поїзді не вийде.

Провідники до новинок відносяться скоріше негативно. «Це в радянські часи були гарні з мельхіору, а зараз простіше - зі спеціального сплаву з нержавійкою. Але що ті підстаканники, що ці пасажири іноді прихоплюють з собою на сувеніри. Доводиться вартість відшкодовувати. Я не проти картонних стаканчиків, але в поїздах зникне якась родзинка. Адже іноземці, коли бачать наші підстаканники, як діти малі захоплюються ними», - розповів провідник Олег Ващенко. До речі, іноді можна було домовитися з провідником і викупити  який сподобався підсклянник за 60-80 грн.

Що стосується ввічливості, то тут провідники не згодні. «Знаєте, скільки часом неадекватних пасажирів їде, іноді вони нервові, може, навіть і хворі. І як ми їм будемо весь час говорити: «Вибачте, ви все одно маєте рацію»? Потрібно в кожному випадку розбиратися і, якщо потрібно, поліцію викликати », - вважає провідник Тетяна Чернявська.

Бізнес на підстаканниках

На сайтах оголошень підстаканники коштують від 40 до 900 грн. «Все залежить від того, з якого металу вони зроблені. Зараз в поїздах ви зустрінете тільки олов'яні підстаканники, тоді як за радянських часів були з мельхіору. Ще бувають срібні, але це вже колекційні, в поїздах вони були хіба що за царя. У мене тільки один мельхіоровий залишився, продаю його за 200 грн, поки він сам із неї чай п'ю », - розповів продавець з Києва.

Один з колишніх працівників залізниці повідав історію, що при звільненні йому навіть подарували два підстаканники на пам'ять. «Стояли вони в мене в шафі, а зараз вирішив продати, гроші потрібні. Пара 500 грн. Зазвичай дзвонять і питають їх для подарунка, кажуть, що для дідуся, який сумує за сталінськими часами. Йому чай в склянці і такому підстаканнику буде молодість нагадувати », - каже продавець з Маріуполя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!