Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 13 квітня 2016 р.

Експерт нагадує про сфальшований офіційний переклад Європейської хартії місцевого самоврядування


Ігор Гурняк вкотре звертає увагу суспільства на неповагу влади до Конституції і Європейської хартії місцевого самоврядування

У зв'язку з реорганізацією (!) органів юстиції виникає питання: а де ж тепер реєструвати громаді статут?) Адже відповідна постанова вимагає здійснювати цю реєстрацію після затвердження статуту сесією сільської чи селищної ради. 

На ці "переживання" можна сказати наступне. Стаття 87, а саме вимога державної реєстрації юридичної особи у ЦК стосується саме юридичних осіб приватного права, якими територіальні громади не є. Порядок утворення та правовий статус юридичних осіб публічного права визначається Конституцією та законом.

Єдиним таким законом на сьогодні є ратифікована в Україні Європейська хартія місцевого самоврядування (існує англійською та французькою мовами, тому сфальшованим перекладом на українську користуватися не можна), а також прийнятий у 2003 - у Цивільний кодекс України. Ці документи чітко встановлюють статус юридичної особи публічного права для територіальних громад. Тому віражі юстиції громаді не перешкода. Для неї статут - врегулювання взаємодії з своїми органами, ідентифікація механізмів контролю та звітності, чітке зазначення меж адміністративно - територіальної одиниці у відповідності із перерахованими вище нормативними актами.

Є протокол зборів і є підтвердження сесією через затвердження статуту свого обов'язку радою виконувати рішення громади. Кращої люстрації депутатського корпусу не буває. Якщо немає останнього, ну що ж - це ускладнює роботу громади по реєстру власності, господарському розвитку, але не є надмірною перепоною для активної громади.

Якщо ж законодавець в Україні колись прийме відповідний до Конституції та Європейської хартії (статуту) місцевого самоврядування законодавчий акт, який деталізує ці інститути, я думаю, це піде на користь справі. Але у нас такого законодавця наразі немає.

Ігор Гурняк, провідний есперт з місцевого самоврядування
Інф. із сторінки експерта у Facebook

Також по  темі:  Правильний переклад Європейської хартії місцевого самоврядування викриває можновладців-"наперсточників" - ТУТ



Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!