Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 3 лютого 2016 р.

Атестаційні будні по-волинськи: №1

Словосполучення “атестаційні будні” вперше побачив у блозі Романа Синіцина– волонтера, який був у одній з комісій, яка тестувала колишніх міліціонерів Київської області. Під цим тегом він публікував цікавинки з співбесід та загальні враження від процесу атестації, а статті з цими цікавинками були дуже популярними в інтернеті. Для прикладу, перша стаття набрала на ВАРі станом на 3 лютого 21,7 тисячі переглядів.
*************
Тепер про все по порядку. 
ЯК Я ПОТРАПИВ У КОМІСІЮ
26 січня я відправив заявку кандидата і 29-го отримав запрошення на співбесіду, яку провели в неділю, 31 січня, в будівлі управління поліції. Очікував побачити в комісії нардепа Мустафу Наєма, який є одним з координаторів переатестації, але його не було. Зі мною розмовляли троє молодих людей. Також в кабінеті під час співбесіди був начальник волинської поліції Петро Шпига.
Як виявилося питаннь, які задавали геть усім було декілька. Стандартні анкетні дані: ПІБ, дата народження, місце роботи. Також запитували: для чого ви йдете в комісію і чи готові до того, що прийдеться на два чи більше тижні “пропасти” з роботи. Мене багато розпитували за ВАР і нашу роботу, кар’єру в ЗМІ. Останнім було запитання, чи можу назвати себе чесною людиною. На що я чесно відповів “Ні” і потім довелося пояснювати, що й в побуті, і на роботі доводиться брехати, або не казати всю правду.
Вважаю, що при відборі дивилися на те, чи чесно людина відповідала на запитання і чи не приховувала якоїсь інформації. Ну й репутація “абітурієнта” враховувалася не в останню чергу.
Після співбесіди до мене зателефонували, попросили адресу моєї електронної скриньки і сказали штудіювати Інструкцію про порядок проведення атестування поліцейських. У понеділок я його годину почитав, у вівторок згадував, що треба це зробити, але руки не дійшли, а в середу вже й забув думати про комісію, коли після обіду зателефонували і запросили в управління на 20:00.
ПЕРША ЗУСТРІЧ
Щодо структури комісій. Всього їх 8 і вони не будуть атестувати через співбесіду всіх міліціонерів області. Наприклад, заочною переатестацією обійдуться чергові і ДСОшники. Щоправда, дехто з “хитрозроблених” пробує цим користуватися і на час атестації переводиться з карного розшуку в чергові.
Таке рішення пов’язане з тим, що ці посади не є корупційно вразливими. Ну хто понесе хабаря черговому чи рядовому ДСОшнику?
Отож комісій буде 8. З них шість – це звичайні комісії, які атестуватимуть міліціонерів “першої групи”. Це велика група корупційно вразливих посад. Сьома – Центральна атестаційна комісія, яка атестує “другу групу”. Це приблизно 60 людей, які можуть займати керівні посади в структурі переатестованої поліції.
Восьма – Апеляційна. Попередньо планується, що вона діятиме на західний регіон і складиметься з представників з кожної області плюс люди з апарату МВС.
В кожній комісії 5-6 людей. З них троє – представники громадськості, одна людина з патрульної поліції (чомусь на Волинь засилають одеситів і киян) та два представники з апарату МВС: кадровики, працівники карного і слідчого управлінь.
Також на Волинь привезуть три поліграфи, на які за потреби ми відправлятимемо екс-міліціонерів. Щоправда поліграфи панацеєю не будуть, оскільки остаточне рішення тільки за комісією.
Цікаво, що за кожною з комісією не будуть закріплювати певні структурні підрозділи поліції. Приміро, за день комісія може вислухати поліцейського з Ковеля, працівника карного відділу з Луцька і слідчого з Любомля. Щоправда планують, що одній або двом комісіям віддадуть всю луцьку поліцію.
Крім того мене раніше запитували, чи будуть переатестовувати луцьких патрульних. Відповіли, що ні. 
МІНУСИ
Членів комісії-представників громадськості відбирали з 156 претендентів. З них вибрали три людини в сім комісій плюс людина в Апеляційну. Решту відсіяли з причин, які поки невідомі. Крім того виявилося: частину подавачів анкет не запросили навіть на співбесіду, що спровокувало хвилю обурення від цих людей у соцмережах і в побутових розмовах.
Як розповіли координатори, склад комісій визначала комп’ютерна програма, що виключає людський фактор. Однак керівний склад призначав за погодження з керівництвом Нацполіції начальник волинського Петро Шпига. Цей процес був закритим для громадськості. І оскільки  голос голови є визначальним у голосуванні, коли голоси діляться порівну, то представники громадськості можуть бути в цих комісіях в ролі “весільних генералів”. Додатковий негативний фон створюють постійні корупційні скандали, які лунають в Україні, і в міністерстві Авакова. Чого тільки вартує призначення Іллі Ківи на керівника Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України і шум, який піднявся навколого цього кадрового рішення.
Зі свого боку, та, думаю, з боку аж двох волинських медійників, які потрапили в комісії (журналісти Ірина Мусій та Марія Доманська), обіцяю, що порушення виявлені нами в роботі комісій не будуть замовчутися і повідомленні громаді.
Багато претензій до атестації було й в загаданого вище Синіцина. Про це читайте тут.
Ще один негатив. Комісія працюватиме протягом місяця, потім ще місяць займе ухвалення остаточно рішення, всіля “утруски-усушки”. Якою буде мотивація працівників поліції викладатися на всі 100% чи на скільки хто викладається, якщо його завтра можуть звільнити? Тут логіка шкутильгає.
*********
До слова, відбір людей в комісії проводили представники спецкомісії, яку створили в структурі апарату МВС з молодих громадських активістів.
Загалом я б представників громадськості в комісіях розділив на три групи: медійники, громадські активісти та юристи. При тому є молодші юристи, наприклад, Андрій Гаврищук та представники “Центру правової допомоги”, та старші юристи, адвокати і правники, з якими я взагалі незнайомий.
Список комісій обіцяли найближчим часом опублікувати на сайті поліції.
У неділю в нас тестування, а 8 лютого комісії починають працювати.
Анатолій КОТЛЮК

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!