Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

суботу, 27 лютого 2016 р.

Що гарантує Батьківщина контрактнику


На запитання читачів «Вечірнього Києва» про умови проходження служби за контрактом відповідає військовий комісар Київського міського військового комісаріату Володимир Кидонь. 
– На які мінімальний та максимальний терміни можна укласти контракт? 

– Для осіб рядового складу – 3 роки, сержантського та старшинського складу – від 3 до 5 років. 
Для громадян, які приймаються на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану та призначаються на посади, строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється до закінчення особливого періоду. 
У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію дія таких контрактів припиняється достроково. 

– Чи можна особисто вибрати бригаду та рід військ, де буде проходити служба? 
– Так. Для цього необхідно звернутися до районного військового комісаріату, де відповідно до переліку вакантних посад буде запропоновано посаду та місце служби. Також можна звернутися безпосередньо до командування тієї військової частини, в якій людина бажає проходити службу за контрактом. При наявності письмової відношення-згоди від військової частини громадянин може підписати контракт з військовою частиною або звернутися до військового комісаріату за місцем обліку для оформлення необхідних документів.
 
– Дедалі більшає цивільних, які хочуть стати до лав. Передовсім їх, очевидно, приваблюють зарплати. 
– Грошове забезпечення військовослужбовця залежить від займаної посади, звання, кваліфікації, терміну та умов проходження служби. Воно складається з окладів грошового утримання та додаткових видів грошового забезпечення. 
Крім того, є грошова винагорода військовослужбовцям за призовом під час мобілізації при вступі на військову службу за контрактом 10000–13000 гривень. Також держава гарантує: 
– один раз на рік надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових проблем у розмірі місячного окладу грошового утримання; 
– у разі відбуття у щорічну чергову відпустку виплачується грошова допомога на оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення; 
– при переїзді до нового місця військової служби в інший населений пункт виплачується грошова допомога у розмірі 100 відсотків місячного грошового забезпечення на військовослужбовця та 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена сім’ї. 
Наголошу на соціально-правовому захисті військовослужбовців, перспективах кар’єрного росту та перевагах служби за контрактом. Це: 
– стабільне грошове забезпечення та поетапне його зростання; 
– можливість кар’єрного зростання та отримання надбавки за професійну майстерність; 
– можливість участі у миротворчих операціях та інших заходах міжнародного військового співробітництва; 
– право на безкоштовне отримання заочної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» (після закінчення терміну першого контракту); 
– речове забезпечення; 
– безкоштовні обіди у робочі дні (або за бажанням отримання грошової компенсації у розмірі вартості набору продуктів на приготування обіду). Під час виконання заходів навчально-бойової підготовки у таборах та навчальних центрах – триразове харчування; 
– отримання безоплатної кваліфікованої медичної допомоги у військово-медичних закладах військовослужбовцями та членами їх сімей; 
– право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристичних базах МО України, але не більше одного разу на рік; 
– можливість отримання безкоштовного житла за рахунок держави; 
– щорічна відпустка зі збереженням грошового, матеріального забезпечення тривалістю від 30 до 45 календарних днів (залежно від вислуги років); 
– можливість отримання первинного офіцерського звання військовослужбовцями сержантського (старшинського) складу, які мають вищу освіту; 
– отримання права на пенсійне забезпечення незалежно від віку в разі, якщо вони мають на день звільнення зі служби вислугу 25 років і більше або в разі досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності трудового стажу 25 років і більше, із яких не менше, ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в інших силових органах. 

– Які бригади користуються найбільшою популярністю серед молодих чоловіків? 
– Високомобільні війська та військові частини спеціального призначення. Військові комісаріати направляють контрактників спочатку до навчальних центрів для отримання військової спеціальності. Після цього військовослужбовець має можливість вибрати військову частину, в якій він у подальшому хотів би проходити військову службу.
 
– Куди порадите звернутися для укладання контракту та які мати документи? 
– Потрібно звернутися до військових комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку або за реєстрацією місця проживання чи перебування. 
На громадян, які звернулися із заявою безпосередньо до військової частини, до письмової згоди обов’язково додаються матеріали проведеного у військовій частині професійно-психологічного відбору та перевірки рівня фізпідготовки. 
Наявність такої згоди військової частини до районного (міського) військового комісаріату на проведення вивчення громадян, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, є невід’ємною умовою для початку відбору кандидата на військову службу за контрактом. 
Кандидат подає такі документи: 
– автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках; 
– копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків; 
– копії документів про освіту та трудову діяльність; 
– службову характеристику (з місця роботи або навчання); 
– копії документів про народження та сімейний стан; 
– медичну довідку про стан здоров’я; 
– довідку про склад сім’ї та місце реєстрації або фактичного проживання; 
– військовий квиток (для військовозобов’язаних); 
– письмову згоду на проведення спеціальної перевірки (у разі необхідності). 

Анатолій ШЕМЕТ

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!