Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 3 лютого 2016 р.

Отримувачі субсидій, що купували валюту за паспортом, потрапили в пастку – адвокат

Відповідно до закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» уряд отримає доступ до банківської таємниці про операції з покупки валюти, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці адвокат Вадим Хабібуллін. За його словами, тепер людей масово зобов'яжуть повертати отримані в 2015 році субсидії на оплату комуналки.

Набув чинності закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», згідно з яким Мінфін набув право на отримання інформації, що містить персональні дані та банківську таємницю. В уряді таким чином планують перевірити дані отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.
Детальніше про перевірку одержувачів субсидій та про дотримання банківської таємниці в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів голова Київської обласної колегії адвокатівВадим Хабібуллін.
Що саме передбачає новий закон?
– Ми маємо обома руками підтримувати ідею субсидій, оскільки іншого шляху бідній людині в цій країні вижити немає. Але це нас не зобов'язує не критикувати неправильні або корупційні дії, які з цього приводу виникають. На жаль, законодавець в інтересах уряду ввів ідею про перевірку всіх, хто може теоретично обдурити, не вказавши свої приховані доходи. Це нормально, це європейська практика. Але чому законодавець додав туди термін «тощо»? Це застереження, на наш погляд, припускає, що у банків будуть збирати інформацію про покупку валюти, і це стосується майже 10 мільйонів людей, які отримали субсидії. Позбавляти субсидій будуть не за купівлю валюти, а саме за те, що ви приховали доходи. І якщо вони виявляться більшими, ніж необхідно для субсидій, людей масово зобов'яжуть повернути субсидії за 2015 рік, а це майже 25 мільярдів гривень. І це помилка уряду, яку негайно потрібно виправляти. Необхідно всього лише подати законопроект, де буде виключено «тощо» після коми. Одна справа, перевірити депозит. Але під це «тощо» можна підлаштувати все, що завгодно. Ми думаємо, що будуть отримувати інформацію про покупку валюти, яку раніше людей змусили купувати за паспортними даними. Це пастка для людей, закладена в новому законодавстві.
Хіба це не порушення банківської таємниці?
– Питання вже вирішене. Цей закон практично позбавив людей банківської таємниці. У кожному разі, за всіма, хто отримував субсидію, зроблять запит по всіх банках. Найстрашніше, що законодавець тихенько додав, що це можна зробити і по кожному з членів сім'ї одержувача субсидії. Це просто викликає жах, я не знаю, що робити.
Можливо, люди стануть купувати валюту на чорному ринку?
– Це буде стосуватися тільки 2015 року. Крім того, літні люди ніколи не будуть купувати валюту з рук. Вони вже навчені, вони розуміють, що їх обдурять і пограбують. Вони спокійно йдуть в банк. Ось у чому проблема. Ми маємо зараз вимагати від уряду, щоб вони скасували цю норму. Я півроку воював з ними про скасування подвійного штрафу при субсидіях, і вони його скасували. Я вже подав відповідні заяви, я просто прошу уряд подати законопроект, яким термін «тощо» буде виключений з закону. При цьому можна перевіряти людей, які одержали субсидії, але мають депозити. Тут немає проблем.
Раніше в ефірі радіостанції Голос Столиці заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін повідомив, що в «Укрпошті» стартує процес навчання співробітників, спрямований на допомогу громадянам у правильному заповненні бланків заяв і декларацій для отримання субсидій.
У той же час генеральний директор компанії ITT-Менеджмент Віктор Федоров вважає, що Україну чекає нова хвиля підвищення комунальних тарифів.



Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!