Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

вівторок, 2 лютого 2016 р.

«Нова» поліція не виправдала очікувань суспільства ― Павловський

Створення патрульної поліції давало суспільству певні надії, а зараз термін «поліція» поширюється не тільки на патрульних, а й на ті підрозділи міліції, в яких повноцінна реформа не була проведена, тому й знижується довіра громадян до поліції в цілому, переконаний директор Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський.

Все більше українців вважають роботу нової поліції не дуже ефективною. Про це свідчать результати соціологічного дослідження TNS On-line Track, проведеного в грудні 2015 року.

Так, починаючи з жовтня минулого року зросла частка тих, хто вважає, що поліція не може реалізуватися повністю. Крім того все більше українців називають поліцію неефективною службою, з приходом якої ситуація не змінилася. Втім, кількість тих, хто оцінює діяльність поліції як ефективну, досить велика і складає 49%. Негативне ставлення до поліції мають чверть опитаних респондентів, а кількість невдоволених протягом минулорічної осені-зими збільшувалась щомісяця.

Чому падають рейтинги поліції, радіостанція Голос Столиці дізналася у директора Інституту інформаційного суспільства Ярослава Павловського.

Чому громадяни розчаровуються у роботі поліції?

― У мене немає даних, щоб говорити так категорично, але я можу спробувати пояснити логіку. Коли створювалася патрульна поліція, тобто проводилася так звана реформа, ми неодноразово говорили, що це не є повноцінною реформою МВС. Створення патрульної поліції давало суспільству певні надії. І зараз, коли прийняли закон про поліцію, термін «поліція» поширюється не тільки на оцих симпатичних персонажів з патрульної поліції, а ще й на дільничних міліціонерів, на людей, які приймають заяви у відділках.

 Тому і змінюється ставлення до поліції вцілому. А соціологія, якій можна точно довіряти, на 100% ― це Фонд «Демократичні ініціативи». Вони проводили дослідження, якщо я не помиляюся, наприкінці весни ― на початку літа 2015 року. Так от, рівень довіри до міліції тоді складав лише 16%.

Соціологи відзначають, що основною перешкодою, яка заважає новій поліції ефективно працювати, є самі громадяни, які продовжують давати хабарі…
― Це якась хибна думка, притягнута за вухо. Питання в тому, що нова поліція не має певних повноважень. В неї ще немає строку давнини для того, щоб робити якусь оцінку. У суспільстві завжди так: люди на щось нове покладають великі сподівання, у них є певні суспільні очікування, а коли на наступний день, наприклад, не наступає комунізм і не повертається ковбаса по 2,20, всі очікування і сподівання зникають.
Наскільки важливий фактор забезпечення поліцейських спеціальними засобами?
― Я не думаю, що тут питання у забезпеченні. Тут питання у доведенні до суду і до якихось результатів. Селфі з поліцейськими ― це одна справа, а зовсім інша справа ― результативні доведення до судів, конкретні приклади боротьби зі злочинністю. І от чим більше у нас таких нереалізованих прикладів, тим більш жорсткими стають оцінки суспільства.
На вашу думку, щось зміниться в кращу сторону?
― Мені не хотілося б ініціювати суспільне розчарування, але ще на момент створення нової патрульної поліції я говорив, що суспільні очікування завищені. Говорити про повноцінну реформу МВС сьогодні не доводиться. Всі ці напівволонтерські ініціативи мають бути підкріплені проведенням докорінної реформи правоохоронних органів. І доки не буде цієї реформи, довіра до нових ініціатив буде спадати.
Нагадаємо, уряд офіційно оголосив про створення Національної поліції. Експерт з питань права Борис Малишев зазначив, що у відповідному законі про поліцію не прописанийрозмір зарплат для її співробітників, їх буде призначати Кабмін.

Раніше експерт з питань правоохоронних органів Михайло Притула заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці, що реформу МВС можна провести за один день і без мільярдних вкладень. На його думку, для ефективної реформи МВС навіть не потрібно змінювати закони.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!