Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

середу, 17 лютого 2016 р.

В Україні розпочинається переатестація суддів

Суддів, які не склали тести, відправлять на перенавчання
У вівторок перша партія суддів почала проходити кваліфікаційне оцінювання.
Переатестацію повинні пройти всі судді в Україні.
О 10:00 перша партія із 20 суддів, у яких минув п'ятирічний термін призначення і які хочуть бути обрані на безстроковій основі, почали складати тести. Тестування проводять у формі письмового викладу суддею усталених правових позицій Верховного Суду і практики Європейського суду з прав людини, інформує "LB.ua".
Виконання практичного завдання зведено до обговорення на засіданні змодельованої справи.
В разі успішного складання тестів Вища кваліфікаційна комісія візьметься вивчати суддівське досьє. Якщо воно не буде містити негативної і компрометуючої інформації, далі на суддю чекає співбесіда.
Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що займає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, його очікує проходження перепідготовки в Національній школі суддів з подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС повинна попросити Вищу раду юстиції почати процедуру звільнення судді.
Нагадаємо, що Президент України заявляв, що близько 7,5 тисяч суддів пройдуть процедуру оцінювання вперше в історії України. За його словами, це допоможе визначити корупціонерів і непрофесіоналів.
2 лютого Верховна Рада України прийняла за основу оновлений проект судової реформи.
Перша із фундаментальних змін, закладених у положеннях проекту, – те, що розвиток кар’єри суддів та питання звільнення суддів більше не залежатимуть від Верховної Ради і президента. Ці повноваження покладаються на Вищу раду правосуддя – реформовану Вищу раду юстиції, а президент лише затверджуватиме ці призначення своїм указом.
Реформа судової системи передбачає також зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менше ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.
Загалом в Україні працює близько 9 тисяч суддів. Згідно з численними соціологічними опитуваннями, довіра до судової гілки влади складає не більше ніж 3%.
Раніше, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчиновзазначив, що суди, які мають ставити крапку у питанні вироку корупціонерам, з часу оновлення влади фактично не змінились і залишилися у старій недолугій корупційній системі.
http://ipress.ua/news/v_ukraini_rozpochynaietsya_pereatestatsiya_suddiv_154936.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!