Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 11 лютого 2016 р.

НАМАГАЮЧИСЬ ЗАРЕЄСТРУВАТИ СВОЮ ДИТИНУ, ЛУЧАНКА ВИЯВИЛА СЕБЕ МЕРТВОЮ


Виявляється, у нашій країні визнати живу людину померлою не так уже й складно.

Для того щоб зареєструвати свою дитину, лучанка Катеринаподала усі потрібні документи до луцького РАЦСу. Проте її здивуванню не було меж, коли через деякий час отримала відмову у реєстрації. Причина ж узагалі шокувала жінку: підставою відмови слугувало рішення районного суду в Житомирській області майже річної давнини, згідно з яким її визнано... померлою.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини від 11 лютого 2016 року у публікації «А доведи, що ти живий».

Виявилося, що колишній чоловік Катерини, з яким вона проживала у Житомирській області, задля отримання допомоги на їхню спільну дитину, яку він виховує, звернувся з позовом до суду щодо визнання колишньої дружини померлою. Рішення суду було позитивним. У позовній же заяві колишній чоловік вказує на факт відсутності будь-яких відомостей про Катерину та про її місце перебування протягом тривалого часу.

Як розповідає сама жінка, вона справді понад п’ять років не навідувалася до колишнього чоловіка та їхньої дитини. Про те, що її оголосили у розшук, вона, відповідно, нічого й не знала. Але дивує зовсім інше. Як людину, яка має постійне місце проживання (хоча і в іншій області), виховує ще двох своїх дітей та отримує на одну з них державну допомогу, можуть визнати померлою? Більше того, через місяць після ухвалення судом цього «смертного» рішення Катерина зуміла отримати в Луцьку замість загубленого новий паспорт.

«У Цивільному кодексі України зазначено, що особа може бути оголошена померлою, якщо в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, – пояснює юрист Андрій Іщик. – Тому, якщо у конкретному випадку її колишній чоловік подав заяву про розшук зниклої жінки, а правоохоронні органи не змогли протягом трьох років її розшукати, то у суду були всі підстави визнати жінку померлою».

Якщо особу помилково визнали померлою, то їй варто звернутися до суду за місцем перебування або до суду, який оголосив її померлою. З такою ж заявою можуть звернутися й близькі родичі чи знайомі, аби скасувати рішення.

Зі слів юриста, такі ситуації виникають доволі часто.

«У цьому випадку склалися такі обставини не через неузгодженість між органами державної влади, а тому, що чоловік діяв з умислом і прагнув отримувати від держави соціальну допомогу, хоч і суд встановлює в кожному окремому випадку причини для оголошення особи померлою», – наголосив Андрій Іщик.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!